HABERLER>POLİTİKA
7 Mayıs 2017 Pazar - 10:23

Özel ve Böke Eş Genel Başkan mı olacak?

Parti Meclisi'nin (PM) olağanüstü toplantıya çağrılmasından hemen önce Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'nin bu görevlerinden istifa etmesi, sürecin seyrini değiştirecek nitelikte.

Özel ve Böke Eş Genel Başkan mı olacak?

CHP'de, Deniz Baykal'ın açıklamalarının ardından, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar'ın, iktidara yakın Akşam Gazetesi'ne verdiği röportajla birlikte tartışmalar zirveye ulaştı. Sağlar'ın disipline sevk edilmesi yönünde MYK'nın karar alması ve bu konuda karar vermek üzere Parti Meclisi'nin (PM) olağanüstü toplantıya çağrılmasından hemen önce Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'nin bu görevlerinden istifa etmesi, sürecin seyrini değiştirecek nitelikte.

Öncelikle Genel Merkezde ve parti kulislerinde görüştüğümüz isimlerin büyük kısmı, Sağlar'ın açıklamalarını ve özellikle bunları Akşam Gazetesi'ne yapmasını doğru bulmadığını, Deniz Baykal'ın açıklamalarının da aynı ölçüde rahatsızlık yarattığını belirtiyor. Selin Sayek Böke'nin istifasını beklediğini söyleyenler olmakla birlikte, bunun bir sürpriz olduğunu vurgulayanlar da söz konusu. İstifayı sürpriz bulmayanların, bu zamanda istifa gelmesini beklemediklerini de belirtelim. Böke'nin PM toplantısına katılması, ama bir açıklama yapmasının ilk aşamada beklenmediğini, gelen eleştiriler üzere söz alabileceğinin kaydedildiğine tanık olduk.

Bir diğer sıklıkla sorulan soru, bu istifanın peşinden başka istifaların gelip gelmeyeceği. Bu konuda ilk akla gelen isimlerin Özgür Özel, Veli Ağbaba ve Zeynep Altıok olduğu açık. Zeynep Altıok'un şimdi olmasa da istifa edeceği sıklıkla dile getiriliyor. Özgür Özel ve Veli Ağbaba konusunda bir netlik yok, ama şimdilik istifa beklenmiyor. Özel'in, Selin Sayek Böke ile eş genel başkanlık için isminin geçtiği eleştirilerinin yapılmasının ardından, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na böyle bir niyetinin olmadığını ve kendisinin arkasında olduğunu ilettiği ileri sürüldü. Veli Ağbaba'nın da Fikri Sağlar'ın açıklamasına ilk tepki veren kişi olduğu, bununla Genel Başkan’ın yanında olduğu mesajını verdiği sözlere ekleniyor.

Diğer sorulardan biri Sağlar'ın, tedbirli ihraç için Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi yönünde PM'den karar çıkıp çıkmayacağı. Burada belirleyici unsur, oylamanın kapalı olup olmayacağı. Eğer kapalı bir oylama olursa 20 oy civarı hayır çıkacağı; açık oylama olursa bu sayının çok düşeceği, özellikle MYK üyesi olma talebi olanların açık oylamada hayır oyu veremeyeceğinin altı çiziliyor. Başka bir ifadeyle Sağlar'ın her koşulda disipline sevk edileceği tahmin ediliyor. Zaten aksi durumda, yani olası bir sevk edilmeme durumunda olağan süreci başlayan kurultay yerine olağanüstü bir kurultay yapılması seçeneği masada duruyor.

Yine olağan ya da olağanüstü bir kurultayda Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na kimlerin rakip çıkacağı merak uyandırıyor. İlk edindiğimiz izlenim, Sağlar'ın ihraç olması halinde, Böke'nin aday yapılabileceği, bu grubun Muharrem İnce grubu ile birlikte hareket etmek için görüşeceği yönünde. İnce'nin delege nezdinde daha çok karşılığı olacağı gerekçesiyle onun aday çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Sağlar-Böke ve birlikte hareket edecekleri grubun İnce'ye destek verip vermeyeceği henüz netlik kazanmasa da bunun yüksek olasılık olduğu belirtiliyor.

Yakın zamanda bir MYK değişikliği bekleyenlerin sayısı az olmamakla birlikte, Genel Başkana yakın kaynaklardan şu anda bunun tartışılmadığını öğrendik. Böke'nin yerinin dolmasının ardından büyük değişiklikler yapılmayacağı düşünülüyor. Yeni kurultay öncesi, özellikle Kılıçdaroğlu'nun listesini delerek gelen ama şu an kendisiyle hareket eden kimi isimlerin MYK'da değerlendirilebileceği dillendiriliyor. (ODA TV)

 
AK Partili Doğan'dan Balıkçılar Çarşısı çıkışı
 
İzmir'de uzman çavuşu öldüren alkollü sürücüye şok tahliye
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan yeni dönem mesajı
AK Parti'de gözler 21 Mayıs'a çevrildi. Olağanüstü kongrede Cumhurbaşkanı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Keşke seni tanımasaydım...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenen ...
CHP'nin '2 numarası'ndan istifa yorumu: Anlaşılır bir durum değil!
Genel Sekreter Sındır, Böke’nin istifası için, “Bu tür trafik kazaları ...
 
Adalet Bakanı Bozdağ'dan erken seçim çıkışı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "2019'a kadar bir seçim yok. 2019'dan sonra ...
Bahçeli: 16 Nisan’da tel tel dökülenler...
MHP lideri Bahçeli, 'Hayırcılar toplanıyormuş, 2019’a yatırım yapıyorlarmış, ...
Bakan Soylu: Türkiye'yi yere seremiyorlar
İçişleri Bakanı Soylu, "Fırat Kalkanı ile DEAŞ'a karşı ciddi ve hem de ...
 
CHP'de olağanüstü toplantı kararı
CHP PM yarın olağanüstü toplanacak. Parti Meclisi, Mersin Milletvekili ...
Yıldırım'dan Moldova'da dostluk mesajları
Başbakan Yıldırım, gerek Moldova'ya, gerek Gagavuz Yeri'ne kalkınma yardımı ...
CHP'de şok: Böke istifa etti!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, partideki görevlerinden istifa etti.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sesi, bize mirası...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tanrıları taştandı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva