HABERLER>MAGAZİN
15 Mart 2021 Pazartesi - 10:20

Orhan Gencebay: CHP'ye 'Atatürk'ün partisi' demek doğru değil

Arabesk müzik sanatçısı Orhan Gencebay, ""CHP'ye Atatürk'ün partisi demek doğru değil. CHP demokrasi gereği kurulan ilk parti. Bu partinin kurulmasına da Atatürk öncülük etmiştir. Siyasi ve milli konular birbirinden ayrılmalıdır" dedi.

Orhan Gencebay: CHP ye  Atatürk ün partisi  demek doğru değil

Sanatçı Orhan Gencebay, Türkiye ve sanat dünyasının gündeminde yer alan konularla ilgili olarak Sabah yazarı Tuba Kalçık'a değerlendirmelerde bulundu.

Gencebay, "Neden yıllarca TRT'de yasaklıydınız?" şeklindeki soruya "TRT'nin yakın zamana kadar koymuş olduğu 'yerli ve milli değerler kriterlerine' bağlı değildim. Çünkü bunlar hem yeterli değildi, hem yanlıştı. Ben yerli ve milli değerlerimizi bilen biri olarak, müziğimde çalışmalarımı serbestçe yapıyordum" yanıtını verdi.

Dolayısıyla kendisinin farklı bir çalışma ortaya koyduğunu belirten Gencebay, "Ama bunu o dönem TRT'nin içindeki ve dışındaki ilgililer ve yöneticiler anlayamadı ama halk anladı ve çok büyük ilgi gösterdi müziğime. Bu ilgi çok az insana nasip olmuştur, bu da bana gurur verdi. Ben ne yaptıysam kendi değerlerimizi evrensellik boyutuna taşımaya çalışarak yaptım. Bakın; 1930'larda Türk müziği konservatuvarı kurulması gerekirken Batı müziği devlet konservatuvarı kuruldu" ifadesini kullandı. Gencebay, müziğinin radyodan bile yasaklandığını ifade ederek şunları söyledi:

"Müziğimiz radyodan bile yasaklandı. Batı yanlısı olanlar o dönem çok baskındı. O yıllarda müziğimiz için yapılması gerekenler yapılamadığı için müziğimiz hak ettiği değeri göremedi ve gelişemedi. Her toplum kendi ürettiği değerleri koruyarak evrensel zenginliğe katkıda bulunmalı. Ama bunu kendi kimliğimizi koruyarak ve geliştirerek yapmalıyız yoksa asimile oluruz. Kalıplaşmış fikirler müziğimizde gelişmeyi engelledi. İşte ben buna isyan ettim.

'Özgün çalışmalarımdan dolayı müzik dünyasında beni dışlayanlar da oldu'
Ortaya koyduğum özgün çalışmalarımdan dolayı müzik dünyasında beni dışlayanlar da oldu. Hatta 1973 yılında bir panelde 'Türk müziğini bozuyorsun' diye idamımı bile isteyenler oldu. Ben de 'Müziğimizi ben değil, bozsa bozsa Batı müziği bozmuştur, asıl sizin bu geri kalmış fikirlerinizin idam edilmesi gerekir' dedim. Çok haksız bir suçlamaydı."

Türk müziğinin içerik olarak dünyanın en zengin müziklerinden biri olduğunu belirterek "Ama maalesef şu anda Türk müziğinde üretim durma noktasına geldi. Yerli ve milli değerlerimizi müzikte koruyamıyoruz. Asimile olma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bu büyük bir tehlike" dedi.

Bunun aşılması için müzik piyasasında hak, hukuk konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Gencebay, "Ve aynı zamanda müzikteki metodumuzu özgür duygu ve düşüncelerle geliştirmeliyiz. İlhamını gelenekten alan yenilikler gelişmişliktir" diye konuştu.

Gencebay, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen konserlerle ilgili yöneltilen soruya "Salgın ortamında müzik sektörüne çok yararlı oldu. Çok güzel bir organizasyondu. Bunu eleştirenler bana göre ya art niyetli ya da yeterli araştırmayı yapmadan eleştiriyor. Bu konserlerin Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılmasını önemli buldum" yanıtını verdi.

Kalçık'ın "Zaman zaman Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen etkinliklere katıldığınız için eleştiriliyorsunuz" ifadesi üzerine de Gencebay, şunları kaydetti:

"Sosyal medyayı kötü niyetle kullananlar var. Bakmıyorum bile eleştirilere. Maalesef bu art niyetliler Cumhurbaşkanımızı bile eleştiriyorlar. Ben devletime saygılı biriyim. Tabii ki davet edildiğimde gideceğim. Müzik sektörümüzle ilgili sorunlarımızı, taleplerimizi kime söyleyeceğiz, kimden yardım isteyeceğiz? Devletimizden. Daha önceki liderlerle de bir araya gelirdim. Erdoğan, halkımıza hizmet vermek için var gücüyle çalışıyor. Yıllardır tanıyorum kendisini. 'Siyasette en önemli hedefim yerli ve milli değerlerimizi korumak' demişti bana yıllar önce.

'Muhalefet de, iktidar da vatanımızın iyi olacağı değerlerde birleşmeli'
Bu hedefini de başarmak için kararlı şekilde çalışıyor. Ülkemizin daha iyi olması için yapılan her şeyi desteklerim ben. Muhalefetsiz olmaz ama sadece muhalefet yapmak için eleştirmek doğru değil. Muhalefet de, iktidar da vatanımızın iyi olacağı değerlerde birleşmeli. Özellikle de milli konularda. Muhalefetin de mantığı olmalı. Çıkıp hâlâ 'Suriye'de ne işin var?' diyenler var. Ben de onlara soruyorum: Avrupa'nın, Amerika'nın Suriye'de ne işi var? Atatürk 'Ülkemizin güvenliği Musul ve Kerkük'ten başlar' demişti. 'Suriye'de ne işimiz var?' diyenler Atamızı iyi tanımıyor demek ki."

Gencebay, Kalçık'tan "CHP yani Atatürk'ün partisi en çok bu eleştiriyi getiren parti ama" karşılığını alması üzerine de şu görüşleri dile getirdi:

"CHP'ye Atatürk'ün partisi demek doğru değil. CHP demokrasi gereği kurulan ilk parti. Bu partinin kurulmasına da Atatürk öncülük etmiştir. Siyasi ve milli konular birbirinden ayrılmalıdır. Suriye, Akdeniz, Libya, Adalar ve Kıbrıs gibi konularımız mili meselemizdir. Önemli olan ülkemizin bölünmez bütünlüğüdür. Milli konuları siyasete çekmemek gerekiyor."

'Yerli ve milli değerlerimize zarar veren eleştiriler yapılıyor'
Gencebay, Kalçık'ın "Sanat dünyası özellikle son yıllarda kendi içinde bölünme yaşıyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?" şeklindeki sorusuna da "Düşüncelerde farklılık olabilir ama bunların hiçbiri ülkemizin bütünlüğüne zarar getirecek şeyler olmamalı. Vatansever duyarlılıkla eleştiriler yapılmalı" yanıtını verdi.

"Yerli ve milli değerlerimize zarar verecek şekilde eleştiri yapanlar var" ifadesini kullanan Gencebay, "Bunları ise Türkiye'nin iyi olmasını istemeyen güçler tarafından yönlendirilen kişiler olarak görüyorum. Ülkemize zarar verecek şekilde davranılmamalı. Kendi içimizde farklılığımız olabilir ama uzlaşmayı da bilmemiz gerekiyor. Ülkemizin çok daha iyi olması bizim gayemiz olmalı. Bunun için de dirlik ve birlik içinde olmalıyız" diye konuştu.

 
Bursaspor'da futbolculardan maaş isyanı!
 
İngiltere'de mahsur kalan Türkleri meclis gündeminde!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 16 Mart 2021 Salı 01:23

Helal olsun sana çok doğru bir yorum yapmışsın. Atatürk Türkiyenin en büyük değeridir bunun çatısı altında siyaset yapanları görüyoruz....

Yorumu oyla      3      3  
Lombak-Akil insan 15 Mart 2021 Pazartesi 23:03

Akil insan emeklisi chpyi anlatırsa dersimli kemal en büyük Atatürkçü olur. Yerseniz!

Yorumu oyla      2      3  
Gürkan 15 Mart 2021 Pazartesi 16:52

Sabah Gazetesi'nden sonrasını okumadım.

Yorumu oyla      4      3  
Karaoğlan 15 Mart 2021 Pazartesi 14:36

Katılıyorum. Atatürk partiler üstü bir değerdir. Laiklik tüm değerlerin siyasette malzeme olmasını engellemek için oluşmuş ve dünyada kabul görmüş sistemdir. Chp kuruluş ilkelerini tekrar hatırlamalı.

Yorumu oyla      3      4  
TC misafir 15 Mart 2021 Pazartesi 12:28

sana yerli ve milli siyasi sloganının reklamını yaptıranlar diğer partilere oy verenlere meydanlarda bağıra bağıra terörist dedi, böyle mi sağlanacak dirlik ve birlik? Senin daha ne söylediğinden haberin yok.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Onun yıldızı hiç sönmedi!
Mehmet KARABEL yazdı... Onun yıldızı hiç sönmedi!
Yağmur Tanrısevsin koronavirüse yakalandı
Ünlü oyuncu Yağmur Tanrısevsin koronavirüse yakalandı.
Deniz Çakır: İftirayla yol yürünmez!
Masumiyet dizisinde kostüm asistanı olarak çalışan Çağatay Görgen'in kendisine ...
 
Deniz Çakır hakkında suç duyurusu
Deniz Çakır’ın rol aldığı dizide kostüm asistanı olarak çalışan Çağatay ...
Kutsi, sessiz sedasız evlendi
Ünlü oyuncu ve şarkıcı Kutsi, bir süredir beraber olduğu Sibel Ülker’le sessiz sedasız evlendi.
Böbrek nakli olan Hakan Taşıyan'dan haber var!
Ankara Şehir Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle tedavi gören ...
 
Aleyna Tilki'den çalışamayan müzisyenler için yardım
Şarkıcı Aleyna Tilki, koronavirüs salgını nedeniyle neredeyse bir yıldır ...
Azeri kızı Günel bambaşka birine dönüştü
Değişimiyle gündem olan Azeri kızı Günel Zeynalova, Michael Jackson'a benzediği yorumlarına kızdı.
Ünlü kadınlar yeşil sahada
Aslıhan Karalar ve Yağmur Tanrısevsin, Türkiye Futbol Federasyonu ve Turkcell’in ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva