HABERLER>SAĞLIK
27 Kasım 2020 Cuma - 12:35

Ön cephede adım adım çöküş: 'Evde ölümler bekleniyor'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz özel hastanelerin pandemi sürecine destek olması gerektiğini belirtirken, " Devlet hastanelerinin tükendiği noktada özel hastanelerden destek alınması çok önemli. Ancak vahim tarafı da şu, maalesef ki sağlık sistemimizin çöküş noktasını görmek üzereyiz. Mızrak çuvala sığmıyor, bu bizler her yerde diyoruz. Sahra hastaneleri için ön çalışmalar yapılmaya başlanmalı" ifadelerini kullandı.

Ön cephede adım adım çöküş:  Evde ölümler bekleniyor

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye ve dünyada koronavirüs pandemisi hızla artmaya devam ederken, salgından en fazla etkilenen alan sağlık çalışanları oldu.

Pandeminin ülkemizde ilk görüldüğü andan itibaren salgınla en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları salgının uzaması ile tükenme noktasına geldi. Özellikle İzmir'de 30 Ekim'de yaşanan deprem sonrası patlama yaşanan vakalar ardından hastanelerde doluluk oranları yüzde 90'lara dayandığı açıklanırken, devlet hastanelerinde özel hastanelere sevklerin yapıldığı iddia edildi.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz, özel hastanelerin pandemi döneminde tampon görevi görebileceğini söylerken, sağlık çalışanlarının barınma ihtiyacının arttığını belirtti.

“MIZRAK ÇUVALA ARTIK SIĞMIYOR”
Özel hastanelerin devlet hastanesi gibi ücretsiz bir bakımda yoğun bakımlarını açması gerektiğini söyleyen  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz, evde ölümlerin görülmesinin beklendiğini söyledi. Batmaz, "Hemen hemen birçok hastanede, en son Gaziemir Hastanesi'de pandemi hastanesi oldu, yoğun bakım ve servis yataklarının dolduğu bir durum söz konusu. Haliyle özel hastanelerin yoğun bakımlarına sevkler yapılabiliyor. Pandemi öncesinde de yoğun bakımlar ücretsiz olduğu için sevkler yapılabiliyor. Yine bunun devreye sokulduğu bir durum var. Aslında bu iyi bir şey… Zaten bizler özel hastanelerinde devlet hastanesi gibi çalışması gerektiğini, bu işin ucundan tutması gerektiğini düşünüyoruz. Dün Trafik Hastanesi'nde bulunan arkadaşlarımız ile görüştük ve gerçekten onlar artık tükenmiş durumdalar. Şartları olmayan yerlere yoğun bakımlar açılıyor.  'MV' dediğimiz Mekanik Ventilatör'e, oksijen makinesine bağlanacak hastaların dahil teknik donanımların eksik olduğu birçok örneği var. Özellikle bu tıkanıklığı özellikle depremden sonra artan vakaları biraz beraber tolere etmek lazım. Bizlerin en başından beri özel hastanelerin ve devlet hastanelerinin Sağlık Bakanlığı kontrolünde gitmesi önerimiz var. Çünkü özel hastanelerdeki o imkânları kullanabilme talebimiz olmuştu. Tabi bizim talebimiz bunların hepsinin ücretsiz bir biçimde Sağlık Bakanlığı kontrolünde gerçekleşeceğiydi. Çünkü devlet hastanelerinin tükendiği noktada özel hastanelerden destek alınması çok önemli... Ancak vahim tarafı da şu, maalesef ki sağlık sistemimizin çöküş noktasını görmek üzereyizmızrak çuvala sığmıyor diyoruz her yerde. En başından beri açıklananların 5-10 katı sayılar var diyorduk ve maalesef bunda haklı çıktık. Hastalar artık sığmıyor ve hastaneler yetmiyor. Maalesef evde ölümler bekleniyor. Çünkü bir biçimde pozitif çıkan hastalar eve yollanıyor" ifadelerini kullandı.

"ÖZEL HASTANELER YARDIMA YETİŞMELİ"
Özel hastanelerin pandemi ile mücadelede tampon görevi görebileceğini belirten Batmaz, işin mali boyutuna dikkat çekti. Batmaz, "Sağlık Bakanlığı'nın yetişemediği yerlerde özel hastanelerin yardıma yetişmesi ve Sağlık Bakanlığına bağlı olarak, özel gibi değil devlet kurumu şeklinde çalışma düzeni yaratılması gerekiyor. Bu pandemi ile mücadelede tampon görevi görecektir. Bunu özel hastanelere farklı ücretlendirmeler ve ödemelerle başka kaynakların aktarılmasının altını dolduruyorsa bu farklı bir boyut" diye konuştu.

“SAHRA HASTANESİ İÇİN ÖN HAZIRLIKLARI YAPILMALI"
Şu anlık sahra hastanesi açılma talebinin erken olacağını belirten Batmaz, "Bizim aldığımız veriler yoğun bakımların doluluk oranları artık yüzde 80-90'ın üzerinde.  Bir tıkanma noktasına doğru geliyoruz. Özel hastaneler ile bu durum bir noktaya kadar azaltılabilir fakat sahra hastanelerinin mutlaka ön hazırlığının yapılması gerekiyor. Bu sürece hazırlıksız başladık,  devamından sürekli şeffaflığın olmadı, devamında ise sadece bize çizilen şablonlar içerisinde götürdüğümüz bir durum söz konusu. Her şeyin açık, şeffaf bir biçimde ortaya dökülmesi lazım… Şu an açılması gerekiyor dememiz biraz erken olabilir ama hem donanım hem teknik hem de çalışan açısından hızlıca hazır hale getirilmesi çok önemli” dedi.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BİLE “ŞUBAT, MART’A KADAR BİZE RAHAT YOK” DEDİ
İl Sağlık Müdürü Burak Öztop yaptıkları görüşmeden bahseden Batmaz, “kendisi bile 'Şubat, Mart ayına kadar bize rahat yok' ifadelerini kullandı. Bu noktada bu süreç Avrupa 1'nciliği, dünya üçüncülüğü ile gidecekse, sahra hastaneler çok hızlı bir şekilde açılmak zorunda olacak, ancak şu an onun hazırlığının yapılması gerekiyor" dedi. 

"BUNLARIN ÇOĞU YAŞANMAMIŞ OLACAKTI"
Sağlık alanına ayrılan bütçeye dikkat çeken Batmaz, "Bütçe bugün sağlığın tıkanmasının temelinde yatıyor. Bugün doğru bir bütçe ayrılmış olsaydı aslında bunların çoğu yaşanmamış olacaktı. Bu noktada bütçenin halk sağlığının çıkarları doğrultusunda dağıtılmasının doğru olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.  

 
Hukuk dışı arama için soruşturma başlatıldı
 
HES Kodu-İzmirim Kart eşleştirme süresi 20 Aralık'a uzatıldı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bucalı 28 Kasım 2020 Cumartesi 12:30

İnsanlar neden hala dışarlarda alışverişlerde gezmelerde buna birsey diyen yok anca sağlık sistemini eleştirin yakındada sorumlusunu bunlarada çıkarır bu millet..

Yorumu oyla      2      3  
aklın yolu 27 Kasım 2020 Cuma 18:18

Valla görünen köy kılavuz istemiyor, bakanlıktan adım atmalarını bekleyeceğinize, Soyer'in de görüşünü alıp, emekli sağlık çalışanlarıyla 'acil durum' planlamasını yapmanızda yarar var! Ha, gerek kalmadı, ki inşallah gerek duyulmaz, hazırlıklar ve planlamalar tecrübe olarak bir yerlerde hazır bulunur!

Yorumu oyla      2      3  
Ali Ali 27 Kasım 2020 Cuma 18:08

sağlık sistemi çöküyor sahra hastaneleri yapılması öneriliyor ancak yüzlerce danışmanı ile sayın cb hala kanal istanbul diye bugün demeç veriyor.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSYM duyurdu: 12 bin sağlıkçı alınacak
KPSS Ön Lisans sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih tarihleriyle ...
Alkol, koronavirüsü öldürüyor mu?
Alkol, koronavirüsü öldürüyor mu?
Bakan Koca'dan kritik İzmir mesajı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun, İzmir, Denizli, Balıkesir ve Çorum ...
 
Aşıların yan etkileri belli oldu! Şiddetli ateş yapabilir
Amerikan Tabipler Birliği’nden uzmanlar, Moderna ve Pfizer’ın geliştirdiği ...
Her 100 saniyede 1 çocuk HIV oluyor
UNICEF yayınladığı son raporunda AIDS’i ele aldı. 2019 yılında, 20 yaş ...
'Korona bilekliği' uygulamaya başladı
Bartın'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında bulaş ...
 
Bir doktor daha koronadan yaşamını yitirdi
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Çankırı Korgun Aile Sağlığı Merkezi'nde ...
Ön cephede tükeniş! İzmir’deki iki hastanede 350-400 sağlıkçı korona oldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarını değerlendiren Başkan Çamlı, ...
Aşı gönüllüsü profesör: Hangi aşıyı bulursanız olun
Ankara'da Alman BionTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva