HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Mayıs 2018 Cuma - 10:02

Olivtech'te sağlıklı buluşma

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Olivtech – 8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı’nda, Gurme Sohbetler’de zeytin, zeytinyağı, süt ve süt ürünlerine yönelik bilinmeyenler ve püf noktaları anlatıldı.

Olivtech te sağlıklı buluşma

Uzman isimlerin ziyaretçilerle buluştuğu etkinlikler kapsamında “Zeytinyağının Önemi ve Akdeniz Usulü Beslenme” hakkında konuşan Diyetisyen Serap Akyol, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Sedef Nehir El ve Dr. Eren Akçiçek, sağlıklı ve güzel bir bünyeye sahip olmanın sırrının zeytinyağında olduğunu vurguladılar. 

ZEYTİNYAĞI YAŞLANMA KARŞITI 
B Fuaye alanında düzenlenen etkinlik kapsamında konuşan Prof. Sedef Nehir El, vücudumuzun hızlı yaşlanma belirtilerine sadece beslenme düzenimizle müdahale edebileceğimizi belirterek, zeytinyağının bu konuda başı çeken bir antioksidan özelliğine sahip olduğunu vurguladı. Prof. El, “Zeytinyağında çok değerli bio-aktif bileşikler var. Cilt sağlığı ve güzelliğini doğrudan etkileyen bileşikler bunlar. Bunların hepsi, altın oran diyebileceğimiz bir ölçekte bulunuyor. Bu bileşikler aynı zamanda zeytinyağına antioksidan bir özellik kazandırıyor. Biz insan yaşamında oksijensiz yaşayamıyoruz. Fakat bizi yaşlandıran şey de oksijen. Dokularımıza zarar veriyor. Böyle bir paradoksun içindeyiz. Doğal olarak antioksidan maddeler, oksijenin dokularımıza verdiği zararı onararak hücrelerimizde yarattığı yaşlanma etkilerini geciktirip azaltıyor” şeklinde konuştu. 

SAĞLIKLI ZAYIFLAMANIN FORMÜLÜ: AKDENİZ DİYETİ 
Diyetisyen Serap Akyol ise sağlıklı ve güzel görünmek için en iyi beslenme şekli olan Akdeniz diyetinin püf noktalarını paylaştı. Ana yemekten salata ve soslarına kadar her aşamada yalnızca zeytinyağı kullanılan hafif ve düşük kalorili Akdeniz diyeti zeytinyağı ile pişirilen sebze yemekleri, kuru baklagiller, piyazlar, soteler, ızgara ya da buğulama yöntemiyle pişirilen balık, salata, bulgur pilavı, kepekli makarna ve yalnızca meyve kullanılarak yapılan şekersiz komposto, hoşaf gibi yemeklerden oluşuyor. 

Günümüzde yüz yaşını geçmiş kişilerin de farkında olmadan bu diyete yönelik beslendiklerini fakat aslen 1960’larda bilinmeye başladığına değinen Diyetisyen Serap Akyol, “Dünya üzerinde artık daha sağlıklı zayıflatan diyete bir yönelme var. Akdeniz Diyeti, bu diyetlerin başını çekiyor. Tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, deniz ürünlerinden oluşan bu diyet zeytinyağını baş tacı ediyor. En başta zeytinyağının faydalarından dolayı Akdeniz diyeti sağlıklı bir şekilde zayıflamanıza yardımcı oluyor. Bu diyet aynı zamanda kolesterol değerlerini dengeleyen, damar sertliğini ve plak oluşumlarını önleyen kalp dostu bir diyettir. Bunun yanında bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklardan koruyor. Aynı zamanda sağlıklı ve geç yaşlanmayı sağlıyor” dedi. 

AKDENİZ DİYETİNİN PÜF NOKTALARI 
Sağlıklı zayıflamak isteyenlerin Akdeniz diyetini özellikle ülkemizde kolaylıkla uygulayabileceğini belirten Akyol, diyetin püf noktalarını şöyle özetledi: 
“Elverişli bir iklime sahip olduğumuz için sebze ve meyveleri mutlaka mevsiminde tüketiyoruz. Sıcak sebzeleri çok fazla birbiri içine karıştırarak değil daha sade ve zeytinyağı ile tüketiyoruz. Tahıllarda tam tahıllı ürünleri tercih edeceğiz. Kepekli makarna ve bulgur pilavını bu diyette rahatlıkla tüketebileceğiz. 

Kuru baklagilleri de yine yemek olarak tüketmenin yanı sıra salatalara da ekleyebiliyoruz. Şimdilerde zayıflamak isteyenlerin tercihi kinoa gibi besinleri yapıp, salatalara rahatlıkla karıştırabiliriz. 

Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumları da ara öğünlerimizde enerji vermesi için bir avucu geçmeyecek şekilde mutlaka çiğ olarak tüketiyoruz. Chai ve keten tohumu da zayıflamak isteyenlerin tercihi olabilir.” 

TUZ VE ŞEKER KESİNLİKLE YOK! 
Akdeniz diyetinin en önemli özelliklerinden birisinin de tuz tüketiminin azaltılması olduğunu belirten Serap Akyol, “Tuzun günlük tüketiminin normalde 5 gram gibi bir ölçüyle sınırlamak gerekiyor. Fakat ne yazık ki Türkiye’de bu rakam 15-18 gramı bulabiliyor. Bu çok fazla. Kalbimizi, böbreklerimizi, bağışıklık sistemimizi her şeyimizi yoruyor, böylece kilo almamızı da kolaylaştırıyoruz. Sofralarımızdan kesinlikle tuzluklarımızı kaldırmamız gerekiyor. Yemekleri de tuz yerine baharat ve otlarla tatlandırmamız gerekiyor. Bunun yanında şeker tüketimine kesinlikle karşıyız. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde şeker zaten zehir olarak nitelendirilecek. Bizler günlük hayatta kullandığımız salt şekeri tamamen kullanmamaya başladık. Diyetimizde de şekerli gıdalardan, şekerli meyve sularından tamamen uzak durup, çay ve kahvelerimizi şekersiz tüketeceğiz. Tatlı ihtiyacımızı da meyvelerden karşılayacağız çünkü meyvenin zaten 3-4 porsiyona kadar günlük tüketimi var” dedi. 

Kırmızı et tüketimi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Akyol, “Kırmızı etteki protein ve kalsiyum ihtiyacımızı en başta balık, sonrasında da süt ve süt ürünlerinden karşılayacağız. Kırmızı eti mümkünse hiç, yoksa ayda 1-2 den fazla tüketmememiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Akdeniz diyetine yönelik tüm detayları paylaşan Akyol, konuşmasının sonunda seyirciler için örnek bir menü paylaştı:
“Kahvaltı: İki dilim beyaz peynir, zeytin, kepek ekmeği, domates, salatalık, yeşillik 
Öğlen: Zeytinyağlı kuru baklagil yemeği, bulgur pilavı, komposto 
Akşam: Sebze yemeği, yoğurt, salata (zeytinyağlı) 
Ara öğün: fındık, badem, ceviz veya ayran, süt, kefir”

 
Başkan Bakıcı'dan yerinde denetleme
 
Tunceli’de hain tuzak: 1 uzman çavuş yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Bakıcı'dan yerinde denetleme
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı yeni hal binası kasalama ...
Alsancak Şenliği'nde renkli final
Konak Belediyesi ile Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği işbirliğiyle ...
Dev festival: Çantasını kapan İzmir'e geldi
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının en renkli ...
 
Karabağlar'da anlamlı buluşma
İlçede bulunan Dr. Kemal Tarım Dinlenme Evi’nin düzenlediği “Anneler Günü” ...
Emekli astsubaylar Foça'da toplandı
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) İzmir İl Başkanlığı’nın Mayıs ...
Aydın Büyükşehir çölyak hastaları ile buluştu
Aydın Büyükşehir Belediyesi 9 Mayıs Dünya Çölyak Farkındalık Günü'nde ...
 
Karabağlar Belediyesi CHP sözcüsü Sözüpek: Durmadan çalışıyoruz, üretiyoruz
Karabağlar Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Bülent Sözüpek kurum olarak ilçenin ...
Başkan Kocaoğlu'ndan dikkat çeken teklif: Bu son olsun
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, her seçim döneminde gündeme ...
Ata'dan Ana'ya karanfil götürecekler
Anneler Günü’nü anlamlı etkinliklerle kutlamaya hazırlanan Karşıyaka Belediyesi, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva