HABERLER>EKONOMİ
12 Kasım 2020 Perşembe - 09:41

Öğrenci evlerine deprem zammı!

İzmir'e şehir dışından gelen üniversite öğrencileri de deprem mağduru oldu. Bayraklı ve Bornova'da ev kiralayıp, öğrenimlerine devam eden öğrenciler, evleri hasarlı olduğu için çadırda kalıyor. Yeni ev arayışına giren öğrenciler, okullarına uzak semtlerde dahi fiyatların yükseldiğini belirterek, kirayı karşılayabilmek için ev arkadaşı sayılarını artırmayı planlıyor.

Öğrenci evlerine deprem zammı!

İzmir'de, 30 Ekim Cuma günü gerçekleşen depremin ardından 90 binden fazla binada hasar tespit çalışmaları tamamlandı. 5 bine yakın az ve orta hasarlı binanın tespit edildiği Bayraklı'da çok sayıda vatandaş evini boşaltarak başka semtlere taşınmaya başladı. İzmir'e üniversite okuma hayaliyle gelen öğrencilerin de çoğunlukla yaşadığı Bayraklı'da konut piyasasında hareketlilik yaşanıyor. 

'NE OLDUĞUNU ANLAYAMADIM'
Evleri hasarlı olduğu için Aşık Veysel Rekreasyon alanındaki çadırlarda kalan Ege Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Hani Sincar (23) depremden hem maddi hem de manevi olarak çok etkilendiklerini söyledi. Büyük korku yaşadıklarını anlatan Sincar, 1 yaşındaki köpeği Ares'in de çok tedirgin olduğunu ve dışarda yaşamaya alışık olmadığı için hasta olduğunu ifade etti. Sincar, "Deprem anında köpeğimle veterinerden dönüyordum. İnsanlar sokaklara kaçıştılar. Köpeğim havlamaya başladı. Ne olduğunu anlayamadım, panolar sallanıyordu. İyi ki evde değildim ama evimizde raflar sallanıp kitaplar yerlere dağılmıştı. O gece parkta sabahladık. Şimdi de çadırda yaşıyoruz" dedi.

'BU BÖLGEDE KİRALAR ÇOK YÜKSELDİ'
Oturdukları apartman merdivenlerinin hasarlı olduğunu ve duvarlarda çatlaklar bulunduğunu kaydeden Sincar, ev kiralarının yüksek olmasından yakındı. Sincar şunları söyledi:

"Bu bölgede kiralar çok yükseltildi. Kirayı ödemek için mutlaka çalışmak zorundayız. Atatürk Mahallesi'nin daha güvenilir olduğunu duydum. Okula uzak dahi olsa ev fiyatlarını sorduk. Kiralar 2 bin 600 liradan başlıyor. Şu an oturduğumuz eve 2 bin lira ödüyoruz. Daha fazla ev arkadaşı bulmamız gerekecek."

KİRALIK DAİRE SAYISI YÜZDE 40 ARTTI
Bayraklı'daki gayrimenkul danışmanı Bülent Öztürk ise ilçede boşalan daire sayısının her geçen gün artığını belirterek, kiralık daire sayısının yüzde 40 artığını ifade etti. Depremden en fazla etkilenen Bayraklı'da kira bedellerinin düşerken çevrede yükseldiğini dile getiren Öztürk "Atatürk ve Osmangazi Mahallesi gibi yerlerde fiyatlar arttı. Normalde 2 bin TL civarında olan daireler 2 bin 500 TL'ye çıktı. Yani fiyatlar yüzde 25-30 arttı" dedi.

'HEM KONUT SIKINTISI HEM KİRACI SIKINTISI VAR'
Bayraklı'dan ayrılanların daha güvenli yerleri tercih ettiğini anlatan Bülent Öztürk şöyle devam etti:

"Bayraklı'nın Manavkuyu Caddesi'nde iş yeri sayısı oldukça fazla. Hastanelerde çalışanlar ve öğretim görevlileri de bu bölgeyi seçiyorlardı. Deprem nedeniyle biraz daha zemini iyi olan yüksek yerlere gitmek istiyorlar. Karşıyaka'ya giden de var. Halbuki orası da deprem açısından riskli. Ama konutlar orada çok fazla zarar görmedi. Burası zemin olarak insanları tedirgin etti. Ancak ne yazık ki bazı ev sahipleri kiraları artırıyor. Biz de tasvip etmiyoruz. Yasal olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Emlakçılar Odası rakamları takip ediyor. Çok hoş olmayan bir durum. Genelleme yapamayız ama bu yolu seçenler var. Öğrenciler pandemiden dolayı talepleri azaltmıştı. Ama deprem nedeniyle onlardan da talepler gelmeye başladı. Depremden önce birkaç kişi olarak aynı evi paylaşan öğrenciler bu bölgeden ayrılmaya başladı. Fiyatlar yükselince daha değişik semtlere gidiyorlar. Ama konut sıkıntısı da mevcut." (DHA)

 
Söke'de zincirleme trafik kazası: 2 yaralı
 
Uzaklaştırma kararını deldi: Eşini av tüfeğiyle öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meclis'ten geçti: Vergi borçları yapılandırılacak
Vergi ve SGK prim borçlarının yapılandırılması ile istihdam teşvikine ...
Dolar çakıldı: 8 liranın altına düştü!
Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yaşanan değişimlerin ...
Deprem sonrası nakliye firmaları en çok hangi mahalleye eşya taşıdı?
Deprem sonrası bölgeden taşınan vatandaşlar hakkında son durum hakkında ...
 
208 firmaya fahiş fiyat cezası!
Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca resen yapılan ...
Eylül ayı cari denge rakamları açıklandı
Türkiye'nin cari işlemler hesabı, eylülde 2 milyar 364 milyon dolar açık ...
BDDK'dan swap hamlesi: Dolar sert düşüş yaşadı!
BDDK, normalleşme adımları kapsamında yabancı bankalara uygulanan swap ...
 
İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, Adalet Bakanlığı, Kültür ...
Havayolunda kriz! Yolcu sayısında yüzde 50 düşüş
Hürriyet havacılık yazarı Uğur Cebeci, "Pandemi havayollarını ikinci defa ...
Sendikalar tepkiliydi: İki madde geri çekiliyor
Esnek çalışma düzenlemesinde tartışma yaratan 2 madde geri çekiliyor.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva