HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Aralık 2015 Cuma - 12:17

Odalardan İzmir’in büyük planına veto!

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonrasında iptal edilen Çevre Düzeni Planı’nın son hali askıya çıkarken, meslek odalarından hukuka aykırılık itirazı geldi. Odalar planlara dava sinyali verdi.

Odalardan İzmir’in büyük planına veto!

EGEDESONSÖZ - Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan dava sonrası mahkeme tarafından iptal edilen Kütahya-Manisa ve İzmir’i kapsayan plan tartışmalara neden olmuştu.

- NERELER İMARA AÇILACAK?...

Mahkeme, plandaki Kütahya’yı çıkartırken plan bütünlüğünün Manisa ve İzmir’i kapsaması gerektiğini dile getirmişti.

Bakanlık, iptalin ardından yeni planı yaptı ve birçok yerde değişiklikler oldu. Aradan geçen zamanda belediyeler başta olmak üzere, kurumlar, şahıslar bakanlığa giderek özel çalışmalar yaptı. Birçok yer imara açılırken kentin genişleme sınırlarında düzenlemeler oldu. Bazı noktalara da özel işaretler konularak imar yapısı değiştirildi ve planlar askıya çıktı.

Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği İzmir Şubesi’nden bakanlığın eski planları gerekçe göstermeksizin tek taraflı iptal ederek yeni plan değişikliğine gitmesine tepki geldi.

TMMOB İKK, “Ben yaptım oldu” anlayışı ile hazırlanan düzenlemenin İzmir’de kaosa yol açtığını ve gerektiği takdirde yeniden yargıya gideceklerini duyurdu.
 
‘HUKUKA AYKIRI’ ÇIKIŞI
Yüz bin ölçekli çevre düzeni planlarıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu kentteki meslek odaları adına yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İzmir ve Manisa illerinin il sınırlarını kapsayan 1/100.000 Ölçekli İzmir–Manisa Çevre Düzeni Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından son 1,5 yıl içerisinde 3. defa değiştirilerek onaylanmıştır. Son onayından sonra ise planlar hâlâ 1 aylık askı ilanı içerisindedir. Çevre Düzeni Planlarının merkezi idarenin "Ben yaparım" tezi ile yaşama geçmesi “demokrasiye vurulmuş bir darbe niteliğindedir” diye defalarca basın açıklaması yapmış olmamıza rağmen hukuksuzluğun her geçen gün daha da artması dolayısı ile tekrar kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Askı ilanında bulunan Çevre Düzeni Planlarının hem plan açıklama raporunda, hem de paftalar üzerinde “Nerelerde değişiklik yapıldığı belirtilmemiştir.” Öyle ki, itirazlar kapsamında onaylandığı belirtilen planlara ilişkin, paftalar üzerindeki değişiklik sınırları da gösterilmemiştir. Hem 3194 sayılı İmar Kanunu’na hem de Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne açıkça aykırı olan bu yöntem ile, bilim insanlarının kafasında, “Bakanlık planlarda yaptığı hangi değişiklikleri kamuoyundan gizlemektedir” sorusunun doğmasına neden olunmaktadır.
 
PLANLAR İZMİR’İ KAOSA SÜRÜKLEDİ
Son onaylı planın üzerinden neredeyse bir yıl geçmiştir. Bu süre zarfında belediyelerce, söz konusu plan kararlarına esas ilgili imar faaliyetleri yürütülmüş ve uygulamaya koyulmuştur. Dolayısıyla Bakanlığın, sonsuz onay yetkisini kullanarak gerçekleştirdiği çevre düzeni planlama süreci sayesinde; kentlerimizde şehir planlama ve dolayısıyla imar konusunda bir kaos ortamı oluşturulmuştur. Bu kaos ortamında oluşacak kamu zararının telafisi yine aynı kurum tarafından karşılanabilecek midir?

Dolayısıyla Bakanlığın çevre düzeni planı ile yarattığı bu süreçle planlama yetkisi, kentlerimizi daha yaşanabilir alanlar haline getirebilmek için bir amaç olması gerekirken, hukukun arkasından dolanmak adına bir araç olarak kullanılmıştır. Planların şeffaflığı, ne yazık ki bu süreçte tartışılır duruma gelmiştir.
 
YENİ DAVA SİNYALİ
Çevre Düzeni Planları, niteliği gereği, onaylandığı şehrin imar anayasası olarak kabul edilmektedir. Yönetmeliklerde de Çevre Düzeni Planları, “…strateji planlarının hedef ve strateji kararlarına uygun olarak orman, akarsu, göl ve tarım arazileri gibi temel coğrafi verilerin gösterildiği, kentsel ve kırsal yerleşim, gelişme alanları, sanayi, tarım, turizm, ulaşım, enerji gibi sektörlere ilişkin genel arazi kullanım kararlarını belirleyen, yerleşme ve sektörler arasında ilişkiler ile koruma-kullanma dengesini sağlayan…” planlar olarak tanımlanmasına rağmen, askı ilanında yer alan İzmir–Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planının, yönetmeliğin belirttiği tanımlardan çok uzak olduğu aşikardır.

Ortak akıl çerçevesinde hazırlanması gereken Çevre Düzeni Planlarını, merkezi idarenin otoriter rejim algısıyla, “Ben yaptım, oldu” mekanizması ile yönetmeye çalışması, izmir ve manisa kentlerinin sürdürülebilir şehirleşme geleceğinin yok edilmesine neden olabilecektir.

- Enerji, ulaşım, sağlık, kalkınma gibi temel politikaların hiçbirinin vurgulanmadığı,
- Alt Ölçekli Planları yönlendiremeyen ve bu nedenle imar uygulamalarının kontrolsüz şekilde yapılmasına neden olacak,
- Doğal alanların yok olmasına öncülük edecek
- Doğal afet risklerini göz ardı edecek
şeklinde sıralanabilecek birçok nedenle, bilimin değerleriyle örtüşmeyen, İzmir ile Manisa kentlerinin ilgili belediyeleri ve sivil toplum kurumlarıyla hiçbir kentlinin fikir ve görüşleri alınmadan, bilgisayar ekranı başında, noktasal müdahalelerle bazı kişi ve kurumlara menfaat sağladığı düşünülen kararlar temelinde hazırlanan ve bu şekilde onaylanan "İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı" ile İzmir ve Manisa kentlerinin geleceği tehlikeye girmiştir. Bu kaygımızı defalarca dile getirdik ve bundan sonra da kentlerin imar anayasalarını oluşturacak kadar üst ölçekli kararları barındıran Çevre Düzeni Planlarının ortak akıl ile bilimsel temellere dayalı, hukuka aykırılık içermeyecek şekilde hazırlanması gerektiği yönündeki mücadelemize devam edeceğiz.”

 
Elvan: ODTÜ Rektörü kendini imparator sanıyor!
 
Şırnak'ta kültür merkezine bomba: 6 yaralı!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet 26 Aralık 2015 Cumartesi 07:39

Sanırımyeni açılan avm'ye gelen araçlardan duyulan rahatsızlık nedeniyle yapılmış, orada evi olan vatandaşların ihtiyaçları tabii ki çok daha elzem, yollar ve otopark yeri düşünülmeden yapılan AVM'ler ne yazık ki eziyet haine geliyor. Avm içindeki bahçenin de Belediye'ye ait olduğu söyleniyor....asıl gasp bina yı yapan ruhsat verenler....

Yorumu oyla      12      5  
kriptonik 25 Aralık 2015 Cuma 23:28

Akşam 8 dedinmi ahaytın bittiği şehirleri izmirle kıyaslamak ta güzelmiş !!! Her tarafı düzgün olsun, hiç gecekondusu olmasın,caddeleri geniş olsun vs.. vs.. de izmir gibi ruhu olmadıktan sonra ben ne yapayım öyle şehri ! o şehir yaşamadıktan sonra, eğlencesi,gecesi ,sosyal olanakları olmadıktan sonra ,canım şehir görmek isterse zaten giderim ankarada yaşarım ne işim var maraşta,konya da kayseri de.

Yorumu oyla      11      5  
VATANDAŞ 25 Aralık 2015 Cuma 23:26

Sayın odacılar, hiç kusura bakmayın ama vatandaş olarak benim gözümde siz ,hükumet ne yaparsa yapsın karşı çıkan ,dava açan ,konulara bilimsel değil de ideolojik gözlükle bakan konumdasınız.Bu kanaat ben de uzun yılar boyu sizleri gözlemlerim sonucu oluştu.

Yorumu oyla      14      5  
izmir 25 Aralık 2015 Cuma 20:00

Odalar yüzünden izmirin hiç bir zaman bir planı olmayacak.Izmir bir gecekondu şehri olmaya devam edecek.En son maraşa gittim hayran kaldım.Geniş yollar ,yeşil alanlar ve sıfır gecekondu.

Yorumu oyla      12      5  
ERCÜMENT ŞAHİ 25 Aralık 2015 Cuma 16:39

PLAN GELİŞME,KORUMA BÖLGELERİNİ GÖSTERMESİ GEREKİRKEN PARSEL DÜZEYİNDE KONUT VE SANAYİ ÖN İZNİNE DÖNÜŞMÜŞ VE YASL RANTIN DAGITIMI TORPİL VE KAMU RANTININ GASPI BELGESİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR. KÖTÜ KOKULAR YÜKSELİYOR BU PLANDAN

Yorumu oyla      12      5  
25 Aralık 2015 Cuma 12:39

Çok şaşırdım

Yorumu oyla      13      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kent Konseyi yeni başkanını arıyor!
İzmir Kent Konseyi, yarın yapılacak Genel Kurul’da yeni başkanını seçecek. ...
İEKKK’da yeni dönem: Yönetici Elmasoğlu
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) 2016 yılı Toplantı ...
Antalya direnişi: İzmir fuarına sahip çıkıyor!
Antalya’nın “tam 19 yıldır İzmir’de gerçekleştirilen” SHOEXPO Ayakkabı ...
 
Torbalı'da mülteciler için kış seferberliği
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Torbalı’nın farklı ...
Buca dünya markalarına ‘PABUC’ bırakmayacak!
İzmir tekstil ve konfeksiyonda yepyeni bir merkez kazandı. Ünlü tekstil ...
Pekdaş: Siyasette kadına ihtiyaç var
Yeni seçilen CHP Konak İlçe Kadın Kolları yönetimini makamında ağırlayan ...
 
Karşıyaka yeni yıla KODA'yla giriyor!
Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası (KODA), 2015’i muhteşem bir konserle ...
Bergama'nın Kozak bölgesi için ortak akıl toplantısı
Bergama Belediye Başkan Yardımcıları Ümit Atlam ve Ali Kahyaoğlu; Bergama’ya ...
Başkan Dalgıç: İnsanlık vicdan sınavında
Suriyeli mültecilerin, savaş ve kaçak göçleri sırasında yaşadıklarının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva