HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ocak 2015 Çarşamba - 11:39

İzmir’e yeni plan: Nereler imara açıldı?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldıktan sonra askıya çıkartılan Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı’nda değişiklikler belirlendi. Yeni plana göre, Gaziemir Yeni Fuar Alanı’nın üst bölgesinde geniş alan imara açıldı. Plana göre Dikili ilçesi iki kat büyürken Bornova Pınarbaşı’nda tarım alanlarına konut izni verildi. Ayrıca Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün satılan arazileri de yeşil alandan çıkartıldı.

İzmir’e yeni plan: Nereler imara açıldı?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava sonrasında iptal edilerek yeniden düzenlenen Manisa-İzmir Çevre Düzeni Planı askıya çıkartıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öneriler ve çalışmalar doğrultusunda yeniden düzenleyerek üzerinde çalıştığı 1/100 bin ölçekli plan bir ay boyuna askıda kalacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odalarının yakın takibe aldığı planın ayrıntıları da netleşmeye başladı.

İzmir’de bazı bölgelerde köklü değişiklikler getiren plana göre birçok yer imara açılırken konut ve turizm alanları arttırıldı. Plana göre en dikkat çeken konuların başında Gaziemir geldi.



Gaziemir’de Yeni Fuar Alanı ve Ege Serbest Bölgesi’nin (ESBAŞ) üst tarafındaki tarım alanları ‘kentsel gelişme alanı’ olarak ilan edildi. Binlerce dönümlük arazi imara açılırken bölgede konut yapılmasına izin verildi.

TARIM ALANINA KONUT
Plana göre dev konut alanlarından birisi de Bornova’ya geldi. Bornova Pınarbaşı’nda otobana yakın bölgede bulunan tarım alanları imara açıldı. Ayakkabıcılar Çarşısı ile nakliye kamyonlarının bulunduğu alanın arka tarafında yer alan geniş tarım alanlarına konut izni verildi. İzin verilirken de bölgenin sanayileşme ve konut ihtiyacı olduğu ifade edilirken alan ‘kentsel gelişme alanı’ olarak tescillendi.



KARAYOLLARI ARTIK “YEŞİL” DEĞİL
Bakanlık tarafından yapılan yeni plana göre Bornova’da satışı tartışmalara neden olan Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün arazinin durumu da değişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar planlarında “yeşil alan” olarak ayrılan idari binalar, araç bakım merkezleri ve dev tesislerin bulunduğu 54 bin metrekarelik alan “kentsel yerleşim alanı” olarak tescillendi.  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan araziyi 120 milyon 420 bin TL’ye İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti eski Meclis Üyesi Murat Akdemir ve İl Genel Meclisi eski AK Parti Meclis Üyesi Niyazi Memur, Mehmet Tekinalp ve Arif Akbaş'ın ortak olduğu Armesa Dekorasyon İnşaat A.Ş ortak girişimi satın almıştı.  Danıştay arazide yapılan imar plan değişikliği ve satış kararını iptal etmesine rağmen alanda konut yapımına olanak sağlandı.



YENİ BİR DİKİLİ DOĞDU
Yeni yapılan çevre düzeni planında şaşırtan gelişme Dikili’den geldi. Turizm Bölgesi’nde kalan ilçenin doğusunda çok büyük alanlar imara açıldı.  Büyük bölümü mera olarak ayrılan çok geniş arazilere konut izni verildi. Özellikle Ayvalık Yolu’nun doğusunda kalan Kabakum, Gökçeağıl, Kıratlı ve Salihler’in arka taraflarında geniş arazilere yeni yerleşim kararı getirildi. Dikili’nin konut ve imarlı arazilerinin durumu tam iki katına kadar çıkartıldı. Yeni bir Dikili’nin daha oluşmasına karar verildi. Ayrıca ilçenin Kuzey’indeki turizm alanları da arttırıldı. Sahil şeridinde yapılaşmaya kapalı alan bırakılmadı.

KINIK YERİNDE KALDI
Yine kentin kuzeyinde kalan Aliağa’da ‘ikinci Nemrut Limanı’ olarak adlandırılan bölgede tarım alanları “genişleme sahasına” dahil edildi. İDÇ, Habaş gibi demir çelik şirketleri başta olmak üzere ağır sanayi kuruluşlarının yer aldığı bölgede aralarda sıkışan araziler de bölge planlarına dahil edildi.

Turizm ilçesi Foça’da da turizm alanı büyüdü. İlçenin doğusunda gözle görülür bir şekilde turizm tesis alanlarının yapımına olanak sağlandı.  Kınık, Bergama gibi ilçelerde ise köklü değişiklik yapılmadı. Mevcut imar planlarının neredeyse tamamına yakını korundu.

URLA’YA YENİ KONUT ALANI
Yarımada Bölgesi’nin en önemli ilçesi Çeşme’de planlarda değişiklik yapılmadı. Büyük oranda planlaması tamamlanan alanda SİT alanları ile turizm alanlarına dokunulmadı. İlçe genelinde köklü değişiklik olmadı.  Urla’da ise büyük bir alana konut imar izni verildi. Şehir merkezi ile ilçeyi çevreleyen Çeşme Otobanı arasında kalan tarım alanları konuta açıldı.

 
Seferihisar’da ise TEOS Antik Kenti’nin bulunduğu Sığacık Yat Limanı Bölgesi’nde bazı yerler turizm tesis alanı için ayrıldı. Ürkmez civarında da bazı yerlere kısıtlı da olsa turizm imar izni verildi. Karaburun’da ise köklü bir değişiklik yapılmadı.

ÇİĞLİ'DE İPLİK FABRİKASI OSB ALANI
Çevre Düzeni Planı’nda bir düzenleme kararı da Gaziemir-Menderes arasındaki alana geldi. Görece Göçmen Konutları ile ilçe merkezi arasındaki alan konut genişleme alanı ilan edildi.  Yine Kemalpaşa’nın Ulucak Bölgesi’nde de konut alanı büyütüldü.
 
Şehir Merkezi’nde dikkat çeken bir değişiklik de Çiğli’de yapıldı. Tariş’e ait eski iplik fabrikası olan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin satın aldığı 400 dönümlük alan yeniden düzenlendi. Uzun süre kente tartışmalara neden olan alan OSB alanına dahil edildi. Parselasyon planları organize sanayi yönetimi tarafından yapılan alandaki kısımların ilerleyen zamanlarda satılması planlanıyor.

MERKEZDE KATI ATIK TESİSİ YOK
Yeni imar planında İzmir’de tartışmalara neden olan Katı Atık Bertaraf Tesisi konusuna da geniş yer verildi. Büyükşehir’in Kuzey’de Yamanlar’a, Güney’de ise Menderes’e yapmayı düşündüğü tesis yerleri ile ilgili bir bilgi yer almadı.  Plan notlarında şu açıklamaya yer verildi:

“Aliağa bölgesinde kirlilik yaratan cürufların bertaraf edilerek geri kazanılacağı depolama alanı belirlenmiştir. Diğer taraftan mevcutta yığılı bulunan cüruf yığınlarının çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması çalışmaları alt detayda araştırılmalı ve yapılmalıdır.
Küçük Menderes Havzası içinde yer alan yerleşmelerin tamamında katı atıklar düzensiz olarak dökülmektedir. Bu durum bir yandan önemli bir çevresel sorun da olsa, diğer yandan tüm yerleşmelere hizmet verebilecek bir ya da iki noktada kurulacak bir düzenli depolama ve bertaraf tesisi ile sorun çözülebilecektir. Bu kapsamda, Küçük Menderes Havzası içinde iki ayrı noktada düzenli depolama alanı oluşturulması planlanmış ve bu tesislerden ilkinin Tire yakınlarında, ikinci tesisin ise Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçe merkezleri ile Ödemiş’in mahalleleri tarafından ortaklaşa kullanılabilecek yer seçmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla Ödemiş Belediyesi tarafından seçilmiş ve çalışmaları başlatılmış olan alan planda Küçük Menderes Havzası doğu kesimi düzenli depolama alanı olarak belirlenmiştir. Ödemiş’te yeri belirlenen düzenli depolama tesisinin yanı sıra, Tire ilçe merkezi, Tire ve Bayındır Organize Sanayi Bölgeleri ile Gökçen ve Zeytinova mahalleleri tarafından kullanılacak bir başka düzenli depolama alanı önerilmiştir. Bu amaçla seçilen alan mevcut durumda Tire Belediyesi tarafından çöp döküm alanı olarak kullanılan Akkoyunlu ve Karateke mahallelerinin güneyinde bulunan alandır”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 26 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
erdi 2 Ekim 2016 Pazar 21:05

kadifekale yıkıldı agora yıkıldı ortada kaldık ya ne yani bumudur imar yıkık dökük yerlerde kaldık

Yorumu oyla      12      5  
Serdar 26 Mayıs 2016 Perşembe 11:51

Benim anlamadigim her yerde tarım arazileri imara açıldı dağlar taşlar imara açıldı ya arkadaşım bu guzelbahce de otobanin kenarında imara acilan yerleri mahkemeye taşıyorlar arazimizin üç yanı villalarla dolu bizim arazi tarım arazisi olmaliymis her tarafı beton yaptınız arka taraflara orman arazilerini imara actiniz burasimi kaldı Narlıdere Urla otoban kenarları imara açıldı bi burasimi izmiri doyurcak tarım olarak şeytan diyoki yap bi ahır koy büyükbaş küçükbaş her türlü hayvanı hayvancılık yap bütün Güzelbahçe gübre koksun herkez şikayet etsin bende belediyemiz böyle istiyo diyeyim bu yüzden izmir hep geride hep geride belediyeler kendi kendileriyle hep kavgalı birileri artık şu sorunları çözün herkez mağdur iyi gunler

Yorumu oyla      15      5  
Teymmjur 6 Ocak 2016 Çarşamba 23:35

Menderesteki dere mutlak koruma alanı sağlı sollu 100 metre neden değil.derenin bir tarafı dereye sıfir insaat yapılabilirken karşı tarafinda neden 100 metre uygulanıyor ? Benim gibi dere mutlakta kalan arsası olan insanların mağdurüriyetini gidermek için neden bir çalışma yapılmıyor ?

Yorumu oyla      12      5  
10 Aralık 2015 Perşembe 11:14

Çiğli Menemen arası binlerce dönüm konut arazisi olacak yer bomboş dururken,tarım arazilerinin konut yapımına açılması kadar saçma birşey yok.

Yorumu oyla      11      6  
6 Aralık 2015 Pazar 03:22

Bornova şehir merkezi doldu ne bina ne araç ne insan yaşanmaz halde şehir içe doğru genişlemez dışa doğru gelişmesi gerekir en doğrusu bornovanın manisa yoluna doğru genişlemesi gerekir emel hanıma katılıyorum papazkuyusu mevki açılabilir

Yorumu oyla      19      5  
8 Ağustos 2015 Cumartesi 11:25

ozaman izmire gelen göçü durdur köe tarıma yatırım veteşvik ver mazot 4000 tel koyunu sattık tarla aldık beton tozunda tarım olurmu oda olmadı bari işyeri depo kullanalım needelim yunanamı gidelim belediye arsa vergisi alıyo haniimar

Yorumu oyla      17      5  
Emel yazici 30 Haziran 2015 Salı 17:10

Bornova erzene mahallesi papazkuyusu mevkii ne zaman imara acilacak buralari iskan hakki

Yorumu oyla      21      7  
müşavir levent.. 26 Şubat 2015 Perşembe 01:46

urladaki tarım alanları zaten ekilip biçilmiyor boş yatıyor..urla büyümezse daha çok fakirleşecek,demir yolları,ve sosyal içerikli her şeyden mağdur olacak...bu gün torbalıdan bodruma,marmarise,bir tarafdan afyona kadar çoğu yerler ekilip biçilmiyor...devlet istese egede ve akdenizde dağ taş 12 ay toprağı canlıdır sebze meyve ve hayvancılk olur..ama urla gibi şehirin içine girmiş yerler acilen imara girmesi lazım...ama güzel bahçe sınırından çeşme sınırına kadar urlanın imara girmesi çok iyi oldu..her halde urla belediyesi 6,7,ayda 1/1000likleri çizer ve açıklama yapar...veya özel sektöre çizdirir...urlaya imarın gelmesi çok iyi oldu...hayırlı olsun...tüm urlalılara

Yorumu oyla      20      8  
yaşar kaya 10 Şubat 2015 Salı 14:35

bornova naldokene ne zaman imara acılacak

Yorumu oyla      15      9  
yaşar kaya 7 Şubat 2015 Cumartesi 14:46

naldöken bornova ne zaman imara acılacak veya naldökenin geleceği ne olcak 22 yıldır burdayim henuz bi gelişme yok bilgilenirirsenız sevinirim tşklr

Yorumu oyla      16      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'dan bin 500 öğrenciye karne hediyesi
Buca Belediyesi, ilçe sınırlarında oturan 1000 ilkokul ve 500 lise öğrencisi ...
Bornova’nın ülkeye örnek marketine Balbay övgüsü
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Bornova Belediyesi’nce yaşama geçirilen ...
İzmir Metrosu’nun yeni vagonları yola çıktı
Metro sistemini güçlendirmek için 85 vagonun alım ihalesine çıkan İzmir ...
 
İzmir’den dünyaya barış mesajı
İzmir’de görev yapan diplomatik temsilciler, kentteki hoşgörü ortamını ...
Aliağa'da esnafa vergi bilgilendirmesi
Aliağa Belediyesi 2015 yılı ilan, reklam beyannameleri bildirme ve ödeme ...
Şirince'ye ulaşımı çözecek alternatif yol
Dünyadaki hayatın 2012 yılının 21 Aralık gününde son bulacağına ve bu ...
 
Gaziemir’in tiyatrocuları ‘barışa’ oynadılar
Savaşın insanlık üzerindeki etkilerini ele alan Savaş Oyunu isimli oyunu ...
Urla Necati Cumalı’yı unutmadı
Urlalı usta yazar Necati Cumalı, ölümünün 14. Yıl dönümünde sevgi ve özlem ...
Konak’ta yağlar çöpe değil dönüşüme
Atık bitkisel yağ toplamada örnek bir çalışma sergileyen Konak Belediyesi, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva