HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Kasım 2017 Pazartesi - 15:18

O şirketten İzmir'de çöp atağı... Beş ilçeyi de istedi!

İzmir’in güneyindeki çöp sorununu halletmek için Ödemiş’ten çalışmalara başlayan BİOSUN Firması Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Şirket, Tire, Beydağ, Kiraz ve Bayındır'daki çöpü de talep etti.

O şirketten İzmir de çöp atağı... Beş ilçeyi de istedi!

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık bertaraf tesisi çalışmalarıyla ilgili yaşadığı sıkıntı uzun yıllardır devam ediyor. Kentin Kuzey ve Güney’inde birer adet son teknoloji atık tesisi yapmak için çalışan büyükşehir yargı kararlarına rağmen bir yol kat edemedi. Son olarak Karşıyaka Yamanlar’da yapılması düşünülen tesis için idare mahkemesinden olumsuz karar çıkmıştı.

Başkan Aziz Kocaoğlu’nun, “İzin verin yapayım, tesis nasıl olur göstereyim” diyerek çevre dernekleri ve kamuoyuna çağrıda bulunduğu süreçte dava açan isimler durumdan vazgeçmeyeceklerini açıklamıştı.

Bu arada, 2009 yılında CHP’den bir dönem Ödemiş’te belediye başkanlığı yapan Bekir Keskin döneminde ilçenin çöpünün toplanması, ayrıştırılması ve bertarafını kapsayan bir ihale yapıldı. İhaleyi, Koç Holding Yürütme Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan İşadamı İnan Kıraç ile birlikte çalışan Petrol Ofisi Genel Müdürü Jan Nahum’un sahibi olduğu HEXAGON Grup bünyesindeki Biosun Ödemiş Katı Atık İşleme Enerji ve Çevre San. Tic A.Ş kazandı. Ve şirket ile 29 yıllığına sözleşme imzalandı.

YASA GENİŞLEDİ
Sonrasında ise 2014 yılı itibariyle uygulamaya konulan ‘Bütünşehir Yasası’ ile birlikte çöp toplama ve ayrıştırma işlemleriyle ilgili yetki Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Yapılan 2014 Mart yerel seçimlerinde ise CHP’li Bekir Keskin’in yerine AK Partili Mahmut Badem belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Sözleşme devam ettiği ve şirketin yeni yönetimle görüşmesinden olumlu karar çıktığı için Ödemiş’teki çöp toplama işini BİOSUN A.Ş yapmaya devam etti.

BAŞVURU UYGUN BULUNDU
Halen daha ilçe genelinde çöpleri toplayan ve Emmioğlu Mahallesi, Argıllı Mevkii’nde belediyeye ait 50 bin metrekare alanda tesis yapılması için çalışmaları sürdüren BİOSUN bitişiğindeki organize sanayi bölgesinden de gübre tesisi kurulması için yer satın aldı. Şimdilik Ödemiş’in çöp toplama işlemlerini yapan BİOSUN,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaparak Ödemiş dışında Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ’ın çöplerini toplayabilecek kapasite için talepte bulundu. Şirketin bakanlığa yaptığı başvuru ise uygun bulundu. Bunun üzerine şirket çalışmalara başladı.

YENİDEN İHALE Mİ YAPILACAK?
Büyükşehir Belediyesi-Ödemiş Belediyesi ve şirket arasındaki yazışmalar sonucunda bakanlığa görüş sorulurken ihalenin alanının Ödemiş dışında başka ilçelere de uzayıp uzayamayacağı soruldu. Büyükşehir ise bakanlıktan gelen yazılar sonrasında şirkete ancak yeni bir ihale yapılması ve bu ihaleyi kazanması halinde diğer ilçelerin çöpünü toplama izni verilebileceğini iletti. Şimdilik konuyla ilgili ihale tarihi netleşmezken bakanlığa yapılan başvurudan kapasiteyi arttırmayı hedefleyen BİOSUN, Büyükşehir’in son kararını bekliyor.

ÇÖPLER NEREYE GİDİYOR?
Öte yandan Menderes Havzası’nda ilçelerde toplanan çöpler düzenli olmayan fakat kontrolü yapılan alanlarda depolanıyor. BİOSUN’un Ödemiş’ten topladığı çöpler Büyükşehir’in ilçedeki aktarma istasyonundan Kiraz İlçesi sınırlarındaki depolama alanına taşınıyor. Kiraz’ın çöpleri de bu alanda bertaraf ediliyor. Tire İlçesi’nde kurulan düzenli depolama alanında ilçenin sadece kendi çöpü ayrıştırılıyor. Beydağ da yine Kiraz’daki alana getiriliyor. Bayındır İlçesi’nin çöpleri ise Torbalı’da kurulan Torbalı’nın da kullandığı aktarma istasyonundan Çiğli Harmandalı’na taşınıyor.

FIRSAT DEĞERLENDİRİLSİN
Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’de çöp ve katı atık sorununu çözemediğini belirten Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Bu konuda şimdiye kadar gelinen nokta ortada. Kentin bu bölgesine hitap eden düzenli bir atık depolama tesisimiz yok. Ödemiş’te benden önce ihale yapılmış ve şirkete verilmiş. Gelir gelmez şirketin önünü açmak için çalışmalar yaptım. Çöpten siyaset yapmak ve meseleyi karıştırmak yerine çözüm ürettim. Bunu da iyi niyetle yapmaya çalıştım. Ödemiş’in şu anda çöpü şirkete yetiyor ama bunu daha da büyüterek geliştirmek istiyor. Büyükşehir de buraya uygun bir tesis yapmayı düşündüğüne göre neden olmasın. Bu bir fırsattır. Belediye bu konuyu değerlendirerek, en yüksek kamu yararını gözeterek gerekeni yapmalıdır” dedi.

Başkan Badem, Ödemiş’teki çalışmalar ve şirketin projesi devam ederken Tire da ya Bayındır’da yeni bir ihale yapılmasının kamu yararına olmayacağını söyledi. Badem, “Şimdi düşünün ki Tire’ye bir tesis yaptınız. Ödemiş’in anlaşması olduğuna göre siz Kiraz ve Beydağ’dan çöp alacaksınız. Buralara kilometrelerce uzağa gidip gelmek maliyettir. Ben belediye başkanı olarak halen daha çöp konusunu tartışıyor olmaktan üzüntü duyuyorum” diye konuştu. 

 
Milli yas nedeniyle bayraklar yarıya indirildi
 
Baykal ile ilgili dikkat çeken sözler
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Kasım 2017 Salı 08:56

dağın başı dediğiniz yer yamanlar milli park. her yerinde doğal kaynak suların fışkırdığı bölge. bilip bilmeden konuşmayın.

Yorumu oyla      11      5  
İzmirli 27 Kasım 2017 Pazartesi 20:52

İzmir'de çöp tesisi istemiyoruz halk olarak

Yorumu oyla      11      5  
İsyan 27 Kasım 2017 Pazartesi 18:09

Gören de şirketin babasının hayrına bu işi yaptığını sanacak! Ödemişte ilçe sınırları içinde, konutlara yakın özel şirketin atık tesisine sesini çıkarmayanlar, belediyenin dağın başında Avrupai sistemle yapacağı atık tesisine neden karşı çıkarlar? Bilmeyen çomarlar, belediyeyi ç.öp işini özel şirkete devretmeye neden davet ederler?

Yorumu oyla      14      7  
Merkez 27 Kasım 2017 Pazartesi 17:13

Ne çektin be HARMANDALI.

Yorumu oyla      13      5  
27 Kasım 2017 Pazartesi 16:49

Harmandalı çöplüğünü kapatın artık. Daha ne istiyorsunuz?

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova Belediyesi'nden kadınlara 'öz savunma' eğitimi
Bornova Belediyesi, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Dayanışma ve ...
Başkan'dan 3 kelimeyle İzmir tanımı: ‘Güzel, aydınlık, demokrat’
Proje ödevi için gelen öğrencileri ağırlayan Başkan Kocaoğlu, onlara "Ders ...
Başkan Atila, mahalle gezilerine devam ediyor
Sorunlara yerinde çözüm hedefi ile çalışmalar yapan Bornova Belediye Başkanı ...
 
Büyükşehir'den temiz enerji devrimi... Sırada 6 merkez
Yetki alanı içindeki hizmet ve yatırımlarda karbondioksit salınımını 2020 ...
Kılıçdaroğlu’na Başkan imzalı kitap
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin ...
Ödemiş Belediyesi'nden öğretmenlere özel konser 
Ödemiş Belediyesi Türk Halk Müziği  Korosu tarafından hazırlanan Öğretmenler ...
 
ESHOT’da 3 bin 500 personeli ilgilendiriyordu... Mahkemeden 'emsal' karar
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan fakat ...
Kemalpaşa, 15 Temmuz gazilerini ağırladı
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde, Belediye, 15 Temmuz'daki hain darbe ve işgal ...
Ege ve Marmara belediyelerinden ortak hareket kararı
Kuşadası'nda toplanan Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği üyesi belediye ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva