HABERLER>EGE
2 Aralık 2015 Çarşamba - 17:40

Mucize bebeğin kurtarıldığı facianın davası başladı

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde, deniz ortasında bir başına can yeleğinin içinde bulunan mucize bebek Muhammed Hasan'ın kurtulduğu ancak 13 kişinin halen kayıp olduğu tekne faciasıyla ilgili 1'i tutuklu 2 sanığın 3 yıldan 8 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün yapıldı.

Mucize bebeğin kurtarıldığı facianın davası başladı

Kuşadası Körfezi Ahmetbeyli-Seferihisar'ın yaklaşık 7 mil açığında 21 Ekim çarşamba günü avlanmaya çıkan 'Evran 1' adlı teknedeki balıkçılar, su üzerinde turuncu bir nesne gördü. Bölgeye yönelen balıkçılar, su üzerinde can yelekleriyle bir grup mülteciyi gördü. Ardından umut yolcusu olduğu anlaşılan 15 kişiyi, tekneye aldı. Teknedekiler, bir başka bir balıkçı teknesine teslim edildi. Bölgede başka kaçakların da olup olmadığı için araştırma yapan balıkçılar, saatler sonra grubun bulunduğu yerden 1.5 mil mesafede, su üzerinde bir can yeleğini gördü. Önce boş sanılan ardından içinde kas katı kesilmiş bir bebeği gören balıkçılar, öldüğü sanılan çocuğun ses çıkarması üzerine sevince boğuldu. Sudan çıkartılan bebek, hastaneye yetiştirildi. Mucize bebek, tedavisinin ardından ailesine teslim edildi. Facianın üzerinden geçen zamana rağmen, biri hamile kadın, 11'i çocuk, 13 kişinin bedenine hala ulaşılamadı.

SANIKLAR HAKİM KARŞISINDA
Polis tarafından olayın organizatörü olduğu iddiasıyla gözaltına alınan iki kişiden Ömer A. (29) tutuklandı, amcası Zeki A. (52) ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

İki sanık bugün ilk kez Kuşadası 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Duruşmaya iki sanık da katılırken faciadan kurtulan Suriyeli umut yolcularından bazıları ve Suriyeli sığınmacıların avukatlığını gönüllü üstlenen Mehmet Nur Terzi mahkemede hazır bulundu.

Geçen zamana rağmen ne ölüleri ne de dirileri bulunabilen 13 kişinin yakını Muhammed Mağsum Cemil, Azad Cemil ile Muhammed Akli; mahkemeden, çoğunluğu çocuk olan kayıp umut yolcularının bedeninin biran önce denizden çıkarılması talebinde bulundu.

GÖZ GÖRE GÖRE YAŞANDI
Kayıpların tamamının aynı aileden olduğunu, yolculuk için organizatörlerle 3 bini peşin toplam 26 bin 800 Euro'ya anlaştıklarını söyleyen Muhammed Mağsum Cemil ise "Basmane'deki bir otelden sabaha karşı alıp Çeşme'ye götürdüler. Sabah saat 07.00'de tekne geldi. Tekne bize söz verilen, resmi gösterilen tekne değildi. Başka bir tekneyle karşılaştığımız için tekneye binmek istemedik. Tartışmalar sonucunda 29 kişi tekneye doluştuk. Kadın ve çocukları aşağıya kapattılar. 1 saatlik yolculuk boyunca tekne su aldı. Kaptana teknenin batacağını söylememize rağmen bizi geri döndürmedi. 'Geri dönersem organizatörler beni öldürür' dedi. Sonra tekne battı. 4 saat boyunca suda çırpındık. Ailemizin diğer bireyleri, tekneyle battı. Biri dokuz aylık hamile iki kadın ve 11 çocuğumuz 45 gündür denizin dibinde. Lütfen çocuklarımızı çıkarın. Hiç olmazsa bir mezarları olsun" dedi.

Mağdurların avukatı Mehmet Nur Terzi, tekne içindekilerin cesetlerinin çıkarılması halinde davanın seyrinin değişeceğini söyledi. Mahkemeden, Sahil Güvenlik ve ilgili birimler nezdinde girişimde bulunulması talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi uygun bularak, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na yazı gönderme kararı aldı. Ö.A.'nın tutuklu yargılanmasının devamına, duruşmanın da 23 Aralık 2015'e erteledi.

DEVLETTEN YARDIM İSTEDİLER
Mahkeme sonrası adliye önünde konuşan mağdurlar, yakınlarının bedenlerinin teknenin ambar bölümünde bulunduğunu olayın üstünden geçen zamana rağmen çıkarılmadığını söyledi. Biran önce biri hamile 11 çocuk toplam 13 umut yolcusunun bedenlerinin denizden çıkarılmasını istedi.

Eşi ve üç çocuğunu kaybettiği söyleyen Azad Cemil, ailesinin fotoğraflarını göstererek, devletten yardım istedi. Cemil, "Devletten istediğimiz tek şey 45 gündür su içinde olan çocuklarımızın çıkarılması. Herkes bize sıcak yaklaşıyor, herkes bizi anladığını söylüyor ama kimse bir girişimde bulunmuyor. Bize yardımcı olunsun, yardım eli uzatılsın. Eğer kimse bize sahip çıkmazsa iki seçenek kalıyor. Kobani'ye gidip kendimizi öldürtmek. Ya da gidip denizde intihar etmek" dedi.

CESETLER BULUNURSA SUÇUN NİTELİĞİ DEĞİŞECEK
Mağdurların Avukatı Terzi, "Mahkemede ulaşılamayan 13 cesede de ulaşılması için talepte bulunduk. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na yazı gönderilmesi, yerlerinin belirlenmesi, derinliğin tespiti ve cesetlere ulaşılmasını talep ettik. Mahkeme talebi kabul etti. Bu yönde bir karar verdi. Kayıp 13 insan var. 29 kişiden 16'sı kurtuldu, su yüzüne çıktı. Ancak 13'ü hala ambarda kapalı. Hiçbirinin cesedi dışarı vurmadı. Bu da cesetlerin hala teknede olduğunu gösteriyor. Cesetlere ulaşılması halinde suçun niteliği değişecek. Öldürme suçundan dava görülecek. Şu anda sadece göçmen kaçakçılığından yargılanan sanığın dosyası Ağır Ceza Mahkemesi'ne gidecek" dedi. Terzi, eğer davanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınması halinde sanıkların en az 24 yıldan başlayarak hapis cezasıyla yargılanacağını söyledi.(dha)

 
Aydın'da iş kazası: güvenlik halatı koptu 10 metreden düştü....
 
Maganda sakat bıraktı ama o yılmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın'da iş kazası: güvenlik halatı koptu 10 metreden düştü....
Aydın'ın Germencik İlçesi'nde, elektrik dağıtım şirketi AYDEM teknikeri ...
Lise’de korkunç son: Camdan ölüme atladı
Denizli’deki bir lisede son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki D.B. adlı genç ...
Umut tacirine dönüş yolunda suç üstü!
Bodrum'da göçmen kaçakçılığı yaptığı sanılan ve uyarılara rağmen durmayıp ...
 
Dev kurvaziyer 'Costa Riviera' Marmaris'te
Dünyanın en büyük kurvaziyer şirketlerinden Carnival Group bünyesindeki ...
Uçak krizinde ‘eşsiz’ tepki: Rus mankeni oynattığı klibini yaktı!
Muğla’nın Fethiye İlçesi'nde 'Senin ne mal olduğunu bir ben bilirim' türküsüne ...
Muğla tarımına Rusya bombası!
Rusya’nın Türk tarım ürünlerine uyguladığı ambargo, başta domates, nar ...
 
Teknikerin korkunç sonu: Güvenlik hattı koptu…
Aydın’ın Germencik İlçesi'nde, elektrik dağıtım şirketi AYDEM teknikeri ...
Salihli'de HES için ÇED toplantısına halk engeli!
Manisa'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Allahdiyen Mahallesi'nde yapılması ...
Midilli Başkanı Galinos: Türk desteği şart!
Ada’nın Belediye Başkanı Galinos, 2021 yılı ‘Avrupa Kültür Başkenti’ adaylığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva