HABERLER>EGE
2 Aralık 2015 Çarşamba - 11:15

Muğla tarımına Rusya bombası!

Rusya’nın Türk tarım ürünlerine uyguladığı ambargo, başta domates, nar ve narenciye ihracatı yapılan Muğla'nın Fethiye ile Ortaca İlçesi'ni vurdu. Rekoltenin geçen yıla göre düşmesine rağmen pazar sıkıntısı çektiklerini belirten üretici ve satıcılar iç pazara yöneldi. Fethiye halinde krizden önce 1.07-2.10 lira arasında alıcı bulan domatesin fiyatı 50 kuruş ile 1 lira arasında satılmaya başlandı.

Muğla tarımına Rusya bombası!

Rus savaş uçağının düşürülmesiyle Rusya pazarını kaybeden Muğla'nın Fethiye ile Ortaca İlçesi'ndeki üreticiler umudunu iç piyasa ve Irak'a bağladı. Rusya ile krizden en çok etkilenecek illerin başında Muğla'nın geldiğini söyleyen Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, "Yaş sebze-meyve ihracatının büyük kısmını Rusya'ya gerçekleştiriyoruz. Rusya'nın aldığı kararla ürünlerimizin girişine izin verilmiyor. TIR'larımız bekletiliyor. Sorun kısa sürede bitmeyecek gibi görünüyor. Kaybın mutlaka telafi edilmesi gerekiyor" dedi.
 
REKOLDE DE SATIŞLAR DA DÜŞÜK
Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, geçen yıl da Rusya'da yaşanan devalüasyon nedeniyle sıkıntı çektiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Bu yıl geçen yılki rekoltenin altındayız. Bölgemizde geçen yıl limonda rekolte 40 bin ton. Bu yıl 10 bin ton. Geçen yıl 40 bin ton olan nar, bu yıl 20 bin ton. Domates geçen yıl 60 bin tonken bu yıl 50 bin ton civarında kaldı. Buna rağmen pazarlama sıkıntısı yaşıyoruz. Ürün depolarda bekliyor. İnşallah Rusya ile yaşanan kriz bir an evvel çözülür. İhracat durunca iç piyasa da şişti. Bu iş zincirleme olarak herkesi etkiliyor. Ortaca'dan geçen yıl toplam 57 bin ton tarım ürünü ihraç edilirken, bu yıl 11 ayda 36 bin tona ulaşabildik."
 
GÜNLÜK ZARAR 1 MİLYON LİRA
Fethiye Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün, Fethiye'den kriz öncesi Rusya'ya her gün 30 TIR yaş sebze meyve gönderdiklerini söyledi. Karaali firmasının yetkilisi Ahmet Yıldırım da, "Rusya kapıları kapattı ve ihracat bitti. İhracatçıların hepsi kapalı. Hal bitmiş durumda. Rusya'ya günlük 30 TIR mal gönderiyorduk. Günlük zararımız 1 milyon lira" dedi.
 
FİYATLAR DÜŞTÜ
Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde iç ve dış piyasaya komisyonculuk yapan Habil Doğan, Rusya'ya gönderilen ürünlerin gümrükte bekletildiğini anlatırken şöyle devam etti: "Ürünleri iç piyasa ve Irak pazarına yönlendirdik. Sıkıntının giderilmesi için yetkililerin çözüm bulmasını istiyoruz. Bölgemizde üretilen domates, narenciye, sebze ve meyve ürünlerinin büyük bir bölümü Rusya pazarına gidiyor. Özellikle Fethiye bölgesinde yetiştirilen ve ihraç edilen domatesin yüzde 90'ı Rusya'ya gidiyor. Rusya bizim için önemli bir pazar. Gerginlikten önce ihraç ettiğimiz domatesin kilogramı 1.07-2.10 lira arasındaydı. Şu anda 50 kuruş ile 1 TL arasında değer buluyor. Rusya ile Türkiye arasındaki sıkıntılar giderildiği zaman fiyatların aynı olacağı kanaatindeyiz."
 
MALİYETİ KARŞILAMIYOR
Üretici Bayram Çatar, son dönemlerde yaşanan gerginlik nedeniyle Rusya'ya gitmesi gereken birinci kalite domateslerin Irak veya iç piyasaya gitmesinin ürünün maliyetini bile karşılamadığını söyledi. Çatar, "Siyasetçilerin bu duruma bir an önce çözüm bulmaları gerekiyor. Rusya ile sorun çözülmeli. Çözülemezse yeni bir pazar oluşturulmalı" dedi. (dha)

 
İzmir’deki dehşet olayın sırrı çözülemedi!
 
Milyonları ilgilendiren pazarlık başladı: Taraflar masada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teknikerin korkunç sonu: Güvenlik hattı koptu…
Aydın’ın Germencik İlçesi'nde, elektrik dağıtım şirketi AYDEM teknikeri ...
Salihli'de HES için ÇED toplantısına halk engeli!
Manisa'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Allahdiyen Mahallesi'nde yapılması ...
Midilli Başkanı Galinos: Türk desteği şart!
Ada’nın Belediye Başkanı Galinos, 2021 yılı ‘Avrupa Kültür Başkenti’ adaylığı ...
 
Marmaris'te 37 HDP'liyi 78 polis korudu!
Marmaris'te, Halkların Demokratik Partisi üyeleri Diyarbakır'daki terör ...
Manisa’da HES tepkisi sürüyor
Manisa'nın Salihli İlçesi'ne bağlı Allahdiyen Mahallesi'nde yapılması ...
Minik Aylan o sahilde yaşatılacak
Muğla’nın Bodrum Belediye Meclisi toplantısında, geçen 2 Eylül'de minik ...
 
Manisa'da kaçak sigara ve uyuşturucuya 1 tutuklama
Demirci'de polisin birer gün arayla düzenlediği operasyonlarda toplam ...
Erdoğan’a hakaret davasında bilirkişi Gollum’u inceleyecek!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yüzüklerin Efendisi filmindeki ...
Kurtuluş Savaşı'ndan kalma mermi imha edildi!
Aydın'ın Nazilli İlçesi'ne bağlı Yaylapınar Mahallesi'nde, evine giden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva