HABERLER>GÜNCEL
1 Şubat 2016 Pazartesi - 11:05

Mimarlardan kıyı projesi için Pasaport uyarısı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Bakan Hasan Topal, İzmir Körfezi'nde 19'uncu yüzyılın sonlarından günümüze kalan tek tarihi kıyı alanının Cumhuriyet Meydanı ile Konak Eski Gümrük depoları arasında kalan Pasaport kesimi olduğunu söyledi.

Mimarlardan kıyı projesi için Pasaport uyarısı!

Topal, körfez kıyısına proje yapacak merkezi ve yerel yönetimlere, doğal, tarihsel miras ve izlerine karşı daha dikkatli, daha özenli olmaları çağrısı yaptı.

İzmir'de son dönemlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlığı'nın Çiğli ile Narlıdere arasında yapmayı planladığı Körfez Geçiş Projesi'nde oluşturulacak yapay ada ve köprü ayaklarının Körfez'e nasıl bir etki yapacağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Mithatpaşa Parkı önünde yolu yeraltı alma çalışmasında deniz kıyısına servis yolu için yapılan dolguyla ilgili başlayan tartışmalar, İzmir Körfezi'nde bugüne kadar yapılan dolguları gündeme getirdi. Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, İzmir Körfezi kıyılarının doğal nedenlerin dışında farklı zamanlarda ve farklı gerekçelerle sürekli doldurulduğunu söyledi. Küçük çapta da olsa yine değişik gerekçelerle (yol, marina, yat limanı vb.) doldurma faaliyetlerinin günümüzde de sürdürüldüğünü belirten Topal, "Tarihsel süreçte Bayraklı kıyıları, Turan, Alsancak Punta bölgesi, İnciraltı, Narlıdere bölgelerinin çay ve derelerin taşıdığı alüvyonlarla dolduğu, Bostanlı, Çiğli kıyılarının Gediz Nehri'nin taşıdığı alüvyonlar ile dolduğu jeolojik araştırma ve tarihi belgelerden bilinmektedir. Yine tarihi belgelere göre İzmir eski limanının (günümüzdeki Kemeraltı Anafartalar Caddesi'nin çevrelediği bölge) 16'ncı ve 17'nci yüzyıllarda doldurulduğu, İzmir körfezi kıyısında ilk planlı ve kapsamlı doldurma faaliyetinin 1860'lı yıllarda Konak'tan Alsancak Punta burnu sonuna kadar olan ve 'Kordon' olarak bilinen dolgu ile başladığı, 1877 yıllarında Gümrük binaları, mendirek ve pasaport binaları ile tamamlandığı bilinmektedir" dedi.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_01/2016_01_31/d52d2c4ebb2ee118624d91b481811319.jpg

Topal, İzmir'in bugünkü kıyılarının ortaya çıktığı dolguların ise 1960'lı yıllarda başladığını söyledi. Bayraklı sahilinin 1960'lı yılların sonunda doldurularak Altınyol'un, Konak-Üçkuyular arasının ise 1980'li yılların ilk yarısında yapılan dolguyla Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın yapıldığını söyledi. Bayraklı sahili, Karşıyaka iskelesi, Bostanlı balıkçı barınağı arası ve tersane ile anıt arası kıyının 1980'lerin sonu 1990'ların başında doldurulduğunu ve yol iskele, yeşil alanlar düzenlendiğini belirten Topal, "1990'ların ikici yarısında ise İnciraltı lagünü metro kazı malzemeleri ile doldurulmuştur" dedi.

İzmir Kordon- Cumhuriyet Meydanı-Alsancak Limanı arasındaki bölümünde 4 Nisan 1997 tarihinde İzmir-Çeşme Otoyolunun İkiztepeler- Konak- Alsancak kent içi geçişi amacıyla doldurma işlemi başladığına ve 1998 yılı başlarında tamamlandığına dikkat çeken Topal, "Cumhuriyet Meydanı ve Konak Meydanı arası 'Pasaport' olarak bilinen kesim ise 1994 yılında tarihi sit olarak tescil edilmiş olduğundan ve otoyol planlarının yargı tarafından iptal edilmesi nedeniyle, Belediyeler tarafından tarihi sit kararının iptali için davası açılması ve benzeri tüm zorlamalara rağmen doldurulamadı" dedi.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_01/2016_01_31/9db1630eb2916f06704a60a876dc218b.jpg

Topal, geçmişi 8500 yıla uzanan, bir tarihi, ticaret, liman, körfez kıyı kenti olan İzmir'de, İç Körfez'in tüm kıyılarından 19'uncu yüzyıl sonlarından günümüze kalabilmiş tek tarihi kıyı alanının, yalnızca Cumhuriyet Meydanı ile Konak Eski Gümrük Depoları arasında kalan Pasaport kesimi olduğunu söyledi. Körfez'le ilgili veya kıyısında proje yapacak merkezi ve yerel yönetimleri uyaran Topal, "Kentin körfezine, doğal ve tarihsel miras ve izlerine karşı daha dikkatli, daha özenli olunması bütün karar vericiler ve kentliler için öncelikli ve yaşamsal önemde bir sorumluluktur" dedi.(dha)

 
Tunçağ’dan A’dan Z’ye fuar raporu: İzmir’in bir limanı daha oldu!
 
Stop Platformu’ndan Vali’ye, Başkan’a ve odalara gökdelen mektubu!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tülay BERKİ 5 Şubat 2016 Cuma 07:54

Sn. Topal'ın uyarı niteliğindeki tespitine katılıyorum. Geçmiş; ranta ve vizyonsuz projelere kurban edilemez. Yapılan hangi bina, inci gerdanlık gibi Güzelyalı ve Kordon'a sıralanmıs eski mimari yapıların estetiğini yakalayabildi. Çürük diş gibi sırıtıyor iki yakadan bakanlara. Tarihi dokumuzu ,ülkenin isim yapmış üniversitelerinden diploma almış ama geçmişine sahip çıkma bilinci gelişmemiş çapsız çıkarcılara teslim etmemek her kentlinin görev ve sorumluluğudur.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 1 Şubat 2016 Pazartesi 11:54

sn.topala aynen katılıyorum, dediklerinin altına imzamı atarım, cumhuriyet meydanı ile konak-pier arasında kalan eski izmir rıhtımını sadece yerel yönetimler değil buradaki mal sahipleride rant kaygısı olmadan korumalıdırlar,burası izmirin yüzük taşıdır.burada yapılacak inşaatlar tarihi mimaride olmalıdır, modern mimari yapılmamalıdır.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan Dikili'ye can suyu!
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ...
Flaş! Kara haber: Sur'da 5 şehit
Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde devam eden operasyonlar sırasında bugün PKK'lı ...
Alevi Dernekleri seçiminde kaybeden Karabağ!
Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şubesi’nin olağan genel kurulunda liste ...
 
PKK'nın kaçırdığı polis operasyonla kurtarıldı
Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca 10 Aralık 2015'te ...
Sırbistan'dan 'Cizre'de keskin nişancı' açıklaması
Sırbistan'ın Ankara Büyükelçiliği, PKK'ya dönük operasyonlar sırasında ...
Ablasını sokak ortasında bıçakladı!
İzmir'in Konak İlçesi'nde, Suriye uyruklu Ali Ali Muhammed iddiaya göre ...
 
İzmir’in üniversitelerinde büyük yarış: 2 koltuğa 14 aday!
Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Haziran ayında yapılacak ...
İzmir’de belediye binasına molotoflu saldırı!
İzmir’in Menemen İlçesi'nde, Diyarbakır ve Şırnak'taki operasyonları bahane ...
Cizre'den kara haber: 3 şehit
Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik operasyonda iki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva