HABERLER>EKONOMİ
4 Temmuz 2012 Çarşamba - 11:47

Kurvaziyer turizminin kalbi İzmir’de atıyor…

“Seatrade Türk Kurvaziyer Forumu” Swiss Otel’de düzenlenen toplantıyla start aldı. Bakan Günay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’ndan çarpıcı açıklamalar geldi.

Kurvaziyer turizminin kalbi İzmir’de atıyor…

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ – Kurvaziyer turizminin kalbi İzmir’de atıyor. “Seatrade Türk Kurvaziyer Forumu”, dün Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen kokteylle kapılarını açtı. Forum Swiss Otel’de düzenlenen konferansla yola çıktı.

Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Akdeniz Limanları Kruvaziyer Birliği Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Starvos Hatzakos, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile çok sayıda liman başkanı da katıldı.
 
Avrupa'da protokol konuşmalarında önce bakanların konuştuğunu anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de sistemin tam tersi olduğunu anlattı.
 

GÜNAY’DAN SEKTÖR RAPORU
Söylenmesi gerekenlerin söylendiğini anlatan Günay, “Türkiye, turizmde çok iyi noktaya geldi. 30 milyonun üzerinde ziyaretçi geliyor. Şimdi derdiniz doğayı, tarihi iyi koruyarak rekabet ortamında sürdürülebilir turizmi sağlamaktır. Türkiye, kongre turizminde de çok iyi yere geldi. 20 ve 30. sıradan ilk 10'a girdik. Bakanlık, TÜRSAB ile birlikte Kuşadası'na önemli bir kongre merkezi yapıyor. Çok önemli kazı merkezlerimiz de İzmir'de bulunuyor. UNESCO, Dünya kültür mirası listesine Konya Çatalhöyük'ü aldı. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Dünya'da yükselen trendlerden birisi de bu sektör... Geçmişteki 30 yıl ile karşılaştırdığımızda önemli bir adım attık. Biz geçen yıl sadece İzmir'de 500 bini aştık. Toplam 2 milyon 200 bin kişi geldi. Dokuz yıl önce toplam 3 bin iken şimdi 500 bini aştı. Ben rakamları görünce inanamadım. Turizm dünya sektörüdür. Birbirleriyle tanıştıran, tanıştırdığı için barıştıran bir sektördür. 20. yüzyıl kötü bir yüzyıldır. Balkanlardan tutun da birçok yerde savaşlar çıktı.20. yüzyıl böyle geçti. 21. yüzyılın barış yılı olmasını dilerken bu sektörlerin gelişmesi gerekir. Yeni fabrikalarla değil yeni turizm alanları ile barış gelecek. Biz, Akdeniz'de işbirliği yapmak istiyoruz. Yunanistan ile bunu birlikte yaparsak Ege çok iyi bir destinasyon merkezi haline gelir. Kurvaziyer turizmi açısından İzmir çok önemli... Biz İzmir'den Efes ve Bergama'yı UNESCO'ya sunacağız. Gelenlerin İzmir'in içine girmesi gerekir. Manisa'da Sart var. İzmir'in çevresi erkeoloji açısından Dünya'nın en ilgi çekici yerdir” dedi.

 
YA RESTORE YA KAMULAŞTIRMA!
İzmir halkı adına sektöre katkı koyanlara teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bir kentte turizmin gelişmesi için önce insan dokusunun bu işe yatkın olması gerekiyor. İzmir bu konuda inanılmaz bir insan dokusuna sahip... Biz, 80 yıldır fuar yapıyoruz. Dünya insanını İzmirliler ağırlıyor. Her kentte olduğu gibi eksiğimiz vardı ama hızlı bir şekilde değiştirdik. Bu çalışmalar bir kaç yıl daha yapılacak. Seçimden sonra hangi arkadaş gelirse gelsin o da bir yıl kadar çalışmak zorunda. Biz, çalışmaları bitirmek üzereyiz. Bugün kurvaziyer gemilerle gelip sınırlı sürede kalan ziyaretçilerin bana göre en çok kalması, görmesi gereken yer tarihi Kemeraltı, Agora ve Kadifekale'dir. Biz bu bölgenin ayağa kalkması için çalışmalar yapıyoruz. Burada inanç turizmi için çalışmalarımız sürüyor. Kemeraltı ve Agora'da cephe düzenlemesi ve kamulaştırma çalışmalarımız devam edecek. Kemeraltı'nda bulunan bin 400 tescilli bina ya sahipleri tarafından restore edilecek. Ya da
Büyükşehir Belediyesi olarak kamulaştırma yapacağız. Bu çalışma dipsiz kuyudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynaklarını bu yöne aktarmaya çalışacak. Aliağa-Menderes Hattı'nın Selçuk'a yani Efes'e, Bergama'ya uzaması için çalışmaları TCDD ile birlikte yapıyoruz" dedi.
 
İZMİR ÇARKI ÇEVİRDİ
Kurvaziyer turizmi için belediyenin her türlü maddi manevi katkıyı vermeye hazır olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, limandaki iskeleleri yapma taahhüdünü yeniledi. Kocaoğlu, "İzmir 2011 yılında bir ivme kazandı. Dünya'nın büyümede 4. sırasına geldi. İzmir, çarkı çevirdi. Hiç birimizin engelleyemeyeceği bir seviyeye geldi" diye konuştu.
 
İzmir'in sektörde iyi seviyelere geldiğini bundan da gurur duyduğunu anlatan Vali Cahit Kıraç, deniz, kum ve güneş turizmin yanında jeotermal, inanç, kültür ve kongre turizmin de geliştiğini söyledi. Kıraç, "2020 EXPO'sunun İzmir'e kazandırılması demek turizmin patlaması demektir. Bu konuda oylama yapılacak. Beş aday ülke var. Bütün bu ülkeler içinde kurvaziyer turizminde en gelişmiş ve rahat ulaşımı olan yer İzmir'dir. Sektör temsilcileri oylamada bizim yanımızda yer alırsa kendileri için lehte gelişme olur" dedi.

DEMİRTAŞ BAKANLARA ÖVGÜ YAĞDIRDI
Türkiye'nin Dünya'da turizmde 6. sıraya yükselmesi nedeniyle Bakan Ertuğrul Günay'a teşekkür eden İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Biz bu noktaya geldiysek Sayın Bakanımız Binali Yıldırım ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesindedir. İzmir'in iki milletvekili bakanı var. Bu iki isim bize inanılmaz güç ve hava veriyor. İlk kez kurvaziyer sektöründe en üst temsilcileri ağırlıyoruz. Güzel İzmir'i anlatmak isterim ama anlatmakla tarif edilemiyor. Biz kurvaziyer turizmi tercih eden 6 bin kişiye anket yaptık. Onlar, İzmir'i sorduğumuzda 'güzel' yanıtını verdi. İnşallah yine tekrar gelirler. Sektörümüz sürekli büyüyor. 2000 yılından itibaren adeta koşuyoruz. Rakamlar 1996 yılında 5,7 milyon yolcu iken rakam 2001'de 9,9 milyona, 2010 yılında ise 18.9 milyon yolcuya çıktı. Pastadan aldığımız pay yine de çok az... Sektörün dünya üzerindeki mali büyüklüğü 120 milyar doları buluyor. 2013 yılında yolcu sayısının 23 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Biz, kurvaziyer platformunu 3 ayda bir toplayıp koniları masaya yatıracağız. İzmir'e 2012 yılının ilk altı ayında 300 gemi ile 253 bin 520 yolcu geldi. Geçmişte bu sektörde İzmir diye bir ülke yoktu. Yolunu şaşıran gemiler buraya geliyordu. Biz çalışmalara 2003 yılında başladık. Dünya'da kruvaziyer liman olarak 500 liman var. Biz ilk 50'ye girmek istiyoruz. Biz gereken rıhtımı yapmaya hazırız. Zaten Büyükşehir Belediyesi'nin de bu konuda açıklaması var. Ben sektörün devlerine sesleniyorum. Avrupa limanları daralıyor. Karadeniz, Ege güzergahları yeni dünyalar açar. Biz eksiklerimizi tamamlayabiliriz. Her türlü malzemeyi buradan almayı öneriyoruz. Dünya'nın her ülkesine 23 bin çeşit mal satıyoruz" dedi.



Ayakbastı parasını ortadan kaldırırak maliyeti düşürdüklerini bunu yaparken de mucize yaratmadıklarını anlatan Demirtaş "Gemide zaten doktor ve sağlık görevlileri var. Gelenden sağlık parası alınıyor. Geminin GPS cihazı var ama yine fener parası alınıyor. Bunları anlamak mümkün değil" diye konuştu. Demirtaş, İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina ve Aziz Kocaoğlu'na da katkılarından dolayı teşekkür etti.
 
AYNI DENİZİN İNSANLARIYIZ
Akdeniz Limanları Kruvaziyer Birliği Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Starvos Hatzakos, bölgelerindeki artışı 'muazzam' olarak nitelendirdi. Doğu Akdeniz'e yeni gemilerin geldiğini belirten Hatzakos, yolcu hareketleri hakkında bilgi verdi. Hatzakos, "Gemilerin sayısı arttıkça limanlardaki altyapı düzeninin daha iyi olması konusunda bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Limanın altyapısı ile gemi arasında bağlantının oluşturulması gerekir. Daha fazla ve büyük gemi sıkışıklığa neden oluyor. Yeni programlar oluşturulması gerekir. Türkiye'deki ve Karadeniz'deki rakamlar bize 'böyle bir eğilim var' fikri ortaya çıkıyor. Yeni limanların ve alanların ortaya çıkması gerekir. Bize üye olan dört Türk liman var. Alanya ve Karadeniz'den üye olan limanlar var. Bir yıl içinde Türkiye ile Yunanistan arasında kurvaziyer imkanı iki kat  arttı. Aynı denizin insanları olarak olanakları kullanmalıyız" diye konuştu
 
TURİZM VARSA BARIŞ PASAPORTU GEÇER
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da İzmir için yapılan 'muhteşem ve güzel' nitelendirmesinin hepsinin gerçek olduğunu söyledi. Ulusoy, "1985 yılında Türkiye'den kurvaziyer turizmle 175 kişi gitmiş. Şimdi bu rakam yüz binlere çıktı. Emeği geçenleri kutluyorum. Türkiye tarihi ve doğal güzellikleri ile bunu başarıyor. Sayın bakanımızın bize büyük katkıları oldu. Bizim önümüzü açtı. Ekrem Demirtaş'ın limana yanaşan gemiden inen insanlardan ayakbastı parası almaması da sektörün gelişmesi için önemlidir. Ulaştırma Bakanlığımızın da bizim sektörümüzün gelişmesi için büyük çalışmaları var. İzmir, değişim ve dönüşümün sağlanacağı büyük ve önemli limanlardan birisidir. Türkiye güvenilecek bir ülkedir. Limanlarımız güvenlidir. Biz turizmin gelişmesini istiyoruz. Nerede turizm varsa orada barış pasaportu geçerlidir. Turizmin olduğu yerde birlik, beraberlik olur. İzmir rakamların artışında en iyisini hak ediyor" ifadelerini kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Dr. Barış Tozar da, sektördeki gelişmeler hakkında konuşma yaptı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de dev zirve: Kurvaziyer limanları birleşiyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) öncülüğünde bir araya gelen Türkiye kruvaziyer ...
Yorgancılar: İhracatçılarımız mucize gerçekleştirdi
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar: ''Geleneksel pazarlarda daralmanın ...
Enflasyon Haziran ayında ‘yere çakıldı’
Tüketici enflasyonu Haziran ayında piyasa beklentilerinin de üzerinde ...
 
Ödemişli kadınlara ‘Japon’ piyangosu
Japon yazar İkumi Nonaka’nın tanıttığı iğne ve tığ oyaları için Japon ...
İzmirli işadamlarının Kosova çıkarması
İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu başkanlığında İzmirli ...
‘Türkiye deniz uçağıyla Avrupa’ya bağlanacak’
Seabird Hava Yolları'nın başlattığı İstanbul Haliç- Çeşme Alaçatı deniz ...
 
Kira artışı tartışmaları sona eriyor
Ev sahipleri ile kiracılar arasında 'kira artışı' konusunda yaşanan tartışmalar tarih oluyor...
ESBAŞ’a ABD devinden 70 milyon dolarlık kurdele
Dünya otomotiv sektörünün önemli firmalarından ABD'li motor üreticisi ...
BM'nin satın almacıları Egeli ihracatçılarla buluştu
Ege İhracatçı Birlikleri, Egeli İhracatçı firmalar ile Birleşmiş Milletler ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva