HABERLER>EGE
23 Nisan 2014 Çarşamba - 15:42

Kurtuluş Savaşı'ndan yadigar tabanca!

Salihli’de avukatlık yapan Ergun Yılmaz, "Kurtuluş Savaşı’nda 2. Ordu Komutanı Yakup Şevki Paşa’nın aracına benzin getirdiği" için büyük dedesi’ne verildiğini bildirdiği Alman yapımı tabanca ile dürbünü hatıra olarak nesillerdir saklıyor.

Kurtuluş Savaşı ndan yadigar tabanca!

MANİSA - Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada büyük dedesi Nasuh Ağa'ya "Kurtuluş Savaşı" yıllarından hatıra olarak verilen silah ve dürbünü, aile yadigarı olarak 92 yıldır nesillerdir sakladıklarını bildirdi. 



Yılmaz, ailesinin büyük dedesinden edindiği bilgiye göre, Kurtuluş Savaşı döneminde Mustafa Kemal liderliğinde orduların İzmir yönüne ilerleyiş planlarını yürütüldüğü Başkomutanlık Karargahı'na giden 2. Ordunun araç benzini Borlu mevkisinde bittiğini, bölgede Kuvai Milliyeci olarak faaliyet yürüten Nasuh Ağa'nın (Şeyhoğlu) da karargaha ulaşılabilmesi için ihtiyaç duyulan yakıtı temin etmek için Uşak'a gittiğini anlattı. Büyük dedesi Nasuh Ağa'nın, yanındaki silah arkadaşlarıyla Uşak'tan yakıtı temin edip döndüğünü ve Yakup Şevki Paşa'nın karargaha yola çıkmasını sağladığını bildiren Yılmaz, paşanın bunun üzerine dedesine '1915 yılı Alman yapımı tabancasını' ve 'dürbününü' hediye ettiğini söyledi.

Bu silah ve dürbünün ailesine büyük dedesi Nasuh Şeyhoğlu'ndan emanet kaldığını olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bu silahın öyküsü bazı tarih kitaplarında da yer aldı. Dedem 1882 doğumlu, 1938 de vefat etmiş. Bize emanet ettiği silahı nesilden nesile taşıyoruz. Silahın işlemeleri çok güzel, yaklaşık 100 yıllık tek ve otomatik atış yapabiliyor. Silahı, aile yadigarı olarak nesillerce saklanmasını hedefliyoruz" diye konuştu.



SİLAHIN DUYGUSAL ÖYKÜSÜ VAR

Salihli Turizm Derneği Başkanı Mustafa Uçar ise silahın öyküsünü "Mustafa Kemal’in Mucize Ordusu" adlı kitabında yazdığını, tarihi olmasının yanı sıra oldukça duygusal bir öyküsünün bulunduğunu vurguladı.
Uçar, silahın hikayesini şöyle anlattı: "O günlerde Mustafa Kemal Atatürk yani Başkumandanlık karargahı Alaşehir’e ulaşmıştı. Ancak 2. Ordu hala cephe gerisinde bulunuyordu. Amaç ise her iki ordunun 2 ayrı koldan İzmir’e girmesiydi. Mustafa Kemal, Alaşehir’de 2. Ordu komutanı Yakup Şevki Subaşı Paşa’ya telgraf çekip, 2 ordunun birleşmesi için acele edilmesi isteniyor. Yakup Şevki Subaşı Paşa da Mustafa Kemal Atatürk’e cevap niteliğinde bir telgraf göndererek, harita üzerinde gösterilen yolların olmadığını, dağlık ve engebeli arazilerden güçlükle ilerleyebildiklerini söylüyor. Yakup Şevki Subaşı Paşa ayrıca Borlu yakınlarında benzinlerinin tükendiğini, Uşak’tan benzin gelmesini beklediklerini iletiyor. Bölgede 'Demirci Akıncıları' adı verilen Kuvayı Milliye mensupları vardı. İşte onlardan biri Borlu’lu Nasuh (Şeyhoğlu) Ağa süvari arkadaşları ile benzin bidonlarını Uşak’tan alarak kendisine yetiştirmişlerdi. Yoluna devam etmesini sağlayacak benzini kendisine ulaştıran Nasuh Ağayı ödüllendirmek için Yakup Şevki Paşa belindeki tabancayı çıkarıp verdi. Önce teşekkür ederek hediyeyi almak istemeyen Nasuh Ağa, ısrara dayanamayıp bu özel silahı aldı."(aa)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'de 23 Nisan coşkusu
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ege Bölgesi'ndeki illerde ...
Yenipazar Cezaevi Ağar'dan sonra Yıldırım'ı bekliyor!
Adalet Bakanlığı'nın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yeniden yargılanma ...
Aydın’da 'gömü altın' dolandırıcıları yakalandı
Aydın İl Jandarma Komutanlığı ve Söke İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı ...
 
Adıyamanlı çocuklar ilk kez deniz gördü ve yüzdü
Kuşadası’na 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Şenliği için Adıyaman'dan ...
Efsane, Denizlili görmeyen gözlere ışık oldu!
Almanya'nın futbol efsanesi, 'İmparator' lakaplı Franz Beckenbauer, Denizli'deki ...
Dikişsiz giysiler hayran bıraktı!
Denizlili öğretim üyesi Doç. Dr. Sedef Acar, doktora tezi olarak hazırlayıp ...
 
Muğla'da feci kaza: 1 ölü 1 yaralı!
Milas’ta otomobil ile motosikletin çarpıştığı kazada 1 kişi öldü 1 kişi yaralandı.
Aydın’da 'gömü altın' dolandırıcılarına operasyon
AYDIN - Aydın İl Jandarma Komutanlığı Hırsızlık Büro Amirliği ve Söke ...
Manisa'da şoför esnafının '65 yaş' tepkisi
Manisa Şoförler Odası ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yusuf Enli, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva