HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Aralık 2017 Çarşamba - 18:07

Kültürpark Platformu'ndan Basmane Çukuru için öneri

Kültürpark Platformu, Folkart tarafından Basmane Çukuru olarak bilinen alanda yapılmayı planladığı gökdelen için hazırlanan planların iptal edilmesine ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, "kamuya ait olan bu alan nasıl kamudan alındıysa o şekilde tekrar kamuya geçmesi sağlanmalıdır" denildi.

Kültürpark Platformu ndan Basmane Çukuru için öneri

Kültürpark Platformu tarafından yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nce verilen inşaat ruhsatının mahkeme kararıyla geçerliliğini yitirdiğini belirterek, mahkeme kararına sahip çıktıklarını belirtti.

Yapılan açıklamada şunlar söylendi:

"Geçtiğimiz hafta içinde yayınlanan gazete haberlerinden, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Yüksel Çakmur'un, bugün önünde bulunduğumuz 1039 ada 8 parsele ilişkin Folkart tarafından yapılacak olan gökdelene izin verilmesini mümkün kılan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.02.2013 tarihli ve 05.443 sayılı kararı ile onaylanan yapı inşaat alanı: 104.000 m2, hmax:serbest ve yapı inşaat alanının %30’u Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası, %70’i Turizm+Ticaret Alanı olarak belirlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği 21.09.2017 tarihindeki Mahkeme Kararı ile iptal edilmiştir. Davacı olan taraflar mahkeme kararının ellerine ulaşması itibariyle geçen hafta mahkemenin iptal kararı verdiğini kamuoyu ile paylaşmıştır.

Söz konusu alan, İzmir’in merkezinde Kemeraltı Bölgesi yakınında, Kültürpark’a bitişik sıkışık kent merkezi dokusunda uzun yıllar açık alan olarak kalmış, şimdi ise parselin çevresi tamamiyle ihaleyi alan inşaat firmasının reklamlarını içeren duvarla şantiye alanı olarak çevrelenmiş, belediyenin de hissedar olduğu böyle bir alana nasıl izin verildiği bilinmeyen bir şekilde firmanın reklam yaptığı bir duvar olarak kent merkezine saplanmıştır.

Kültürparkta yapılmak istenen projelere ilişkin yaklaşık iki yıldır sürdürülen mücadele sonucunda Bakanlığın projelerin değerlendirilmesinin mümkün olmayacağı, koruma amaçlı imar planı hazırlanması gerektiği yönündeki görüşü ile önemli bir kazanım elde edilmiştir. Bizler Kültürpark'ın daha yeşil, doğa ile içiçe, nefes alabildiğimiz, çocuklarımızı oynatabildiğimiz, halkın kültürünü yansıtabildiği bir alan olmasını istiyoruz. Kültürpark Platformu olarak kent suçlarına ilişkin sürdürdüğümüz mücadelede konunun yalnızca Kültürpark alanı ile sınırlı olmadığı, İzmir’in geleceğinin sermayenin talepleri ile şekillenen belirsiz bir geleceğe bırakılamayacağını, Kültürpark için önerilen projelerin bu senaryonun bir parçası olduğunu ve 'Kültürparkta Kongre merkezi, Basmanede Gökdelen, Gökdelende Belediye istemiyoruz' şeklinde sözümüzü her platformda dile getirdik.

Çünkü bu senaryonun en önemli parçası olan İzmir’in eski ESHOT Otobüs Garajı olan ve uzun yıllardır Basmane Çukuru olarak gündemde olan alanda 260 metre yükseklikte %70’i Turizm+Ticaret Alanı, %30’u Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ile birlikte yoğun yapılaşma


içeren kompleks bir gökdelen projesi hazırlanmıştır. Yönetmelik gereği her bir karma kullanımın açıkça belirlenmesi gerekirken “konut” kullanımı plan notlarında belirlenerek zaten yoğun olan merkez nüfusunun ve trafik yoğunluğunun daha da artmasına neden olacak bir plan kararı alınmıştır.

Proje alanı İzmir tarihi kent merkezi yakınında Basmane semtinde yer almakta ve sıkışık/küçük parsel dokusu nedeniyle yoğun yapılaşma içeren bir bölgede ve kent merkezindeki tek büyük kamusal açık yeşil alan olan Kültürpark Tarihi+2. Derece Doğal Sit Alanı bitişiğinde bulunmaktadır. Mahkeme kararında da böyle bir alan için gerçekleşmesi gereken plan kararları ve projelerin “sıradan” bir parselle aynı nitelikte olamayacağı, alanın kentin kalbinde yer aldığı, kamuoyu için hassasiyet oluşturduğu, çevresindeki kamusal alan kullanımlarını değiştirerek etkileyecek nitelikte olduğu belirtilmiştir. Bu durum açıkça göstermektedir ki, kamuoyu içinde bu kadar hassas bir alanın çevresindeki dokudan bağımsız, etrafındaki sokak dokusundan ayrı, yakın çevresindeki doluluk- boşluk oranını göz ardı eden ve bitişiğindeki Tarihi+2. Derece Doğal Sit Alanını yok sayacak biçimde değerlendirilmesi söz konusu bile olamaz.

Söz konusu proje ile kent kültüründen, tarihinden ve estetikten yoksun bir yapı ile alanın çevresini hem fiziki hem de sosyal anlamda dönüştürerek bir soylulaştırma, kimliksizleştirme projesini de içinde barındırmaktadır. Bu gökdelen sayesinde Basmane ve Çankaya bölgesi tümüyle benzeri bir yapılaşmaya açılarak kentin önemli bir tarihi alanı yağmalanacaktı.

Diğer yandan dönemin kent yöneticilerinin aldığı yanlış kararlarla kamunun elinden alınıp sermayeye peşkeş çekilmiş bu alana ilişkin %30’unun belediye hizmet binası olarak belirlenmesi alanının kamusal bir nitelik taşıyacağı anlamına gelmemektedir. Belediye yönetimi tarafından % 30’a çıkarılmasını, zafer kazanmış kumandan edasıyla dile getirip, bizlere “daha ne istiyorsunuz” şeklinde hitap etmesi, sürecin başındaki rant odaklı antidemokratik anlayışın halen devam ettiğini göstermektedir. Bölgenin Fuar alanından sonra en büyük parseli olan bu alan, kamu yararı içermeyen ve eşitlik ilkesine aykırı biçimde planlanmış ve ihaleler ile farklı firmalara geçerek uzun yıllardır rantın nasıl paylaşılacağı konusunda çaba harcanmıştır. Söz konusu Mahkeme Kararı göstermektedir ki, geçmişten beri devam eden rantiyeci anlayışla devam edilmesi mümkün değildir. İzmir’in tarihsel sürecinde önemli yeri olan Basmane bölgesinde tarihi, kültürel ve doğal varlıkların geleceğini tehlikeye atacak, kamu yararı taşımayan, çevresindeki doku ile bağdaşmayan “devasa” bir gökdelen projesi hükümsüz kalmış, bu süreçte yaptığımız itirazların mahkeme karşısında da doğruluğu ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak şimdi önünde durduğumuz bu parselde inşaat yapılması, bundan böyle mümkün değildir.


Çünkü 1/1.000 ölçekli uygulama imar planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesi nedeniyle bu parsel için Konak Belediyesi’nden alınmış olan inşaat ruhsatı artık geçerliliğini kaybetmiş, “yok hükmünde” bir belge niteliği kazanmıştır.

Bu aşamadan sonra halkına ve kentine karşı sorumluluğu gereği ilgili belediye yetkililerinin bir an önce parsele ilişkin imar planının mahkeme kararı ile iptal edilmesini kamu yararı nezdinde fırsata çevirerek; koruma – kullanma dengesini gözeten, kamu yararını önceleyen, doğal ve tarihi sit statüsünde olan Kültürpark'ın doğası ve tarihi dokusu ile uyumlu, Basmane ve Kemeraltı bölgesinin dokusu ve yaşam biçimine uygun, bilimden ve adaletten yana, şehircilik ilke ve esaslarına uygun, demokratik katılımcı ve şeffaf bir anlayışla imar planı çalışmasına başlanmalıdır. Ve kamuya ait olan bu alanın nasıl kamudan alındıysa o şekilde tekrar kamuya geçmesini sağlamalıdır.

Dolayısıyla açılmış olan dava kararı sürdürdüğümüz kent mücadelesi için önemli olduğundan başta bu karara sahip çıkıyoruz ve konunun Kültürparkta olduğu gibi her sürecinde takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz. Ve son olarak Kamuya ait olan bu alanın tekrar kamuya geçmesini istiyoruz.

BURADAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINA SORUYORUZ; MAHKEME KARARINA RAĞMEN GEÇMİŞTE YAPILAN HATALARI HALA DEVAM MI ETTİRECEK YOKSA KAMU YARARINDAN YANAMI HAREKET EDECEK?"

 
İzmir'de sevgilisini yakarak öldürmüştü... 1,5 yıldır bulunamıyor! Tahliye çıktı!
 
İzmir'de feci iş kazası: 25 metreden düştüler!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Aralık 2017 Çarşamba 22:15

istanbul ve ankaradaki gibi AKM yapılsın. Kongre merkezi, kültür merkezi olsun.

Yorumu oyla      11      7  
muhalif 2 6 Aralık 2017 Çarşamba 19:33

kültürparka dokunma platformu ne istiyor? Büyükşehirin kültürpark yenileme projesininin bazı unsurlarına bir vatandaş olarak bende karşı çıktım, beğenmedim. ancak bu platformun face sayfasına baktığınızda ne istedikleri konusunu İzmirlilerle paylaşmak istiyorum. bu proje sonucu izmir büyüklehir belediyesine hasım yani düşman olmuşlar.büyükşehirin diğer faaliyetleri ve yaptıklarının hepsi silinmiş gözlerinde. kültürpark platformunun istediği kültürparkın sadece "park" olması yani, geçmişini ve tarihini unutup, bu sene 86. düzenlenen İEF.ninde artık bu alanda dzenlenmesini istemiyorlar..İzmirlilere soruyorum İEF. kültürparkta artık düzenlenmesin mi? Kitap fuarı burada düzenleniyor, kitap fuarıda burada düzenlenmesin mi? 5 aralık türkiyee kadına seçme ve seçilme hakkının kazanılması kutlandı, izmirde de kültürparktaki salonlarda kutlandı, İzmirli kadınları kültürparka geriren otobüslerin kültürparka bulunmasına "şiddetle" karşı geldiler, gnün önemini unuttular, efendim tekrarlanabilirmiş.tüm bunları izmir kamuoyunun vicdanına bırakıyorum....

Yorumu oyla      16      5  
muhalif 6 Aralık 2017 Çarşamba 18:57

Kültürpark platformunun kendi düşüncesidir, kendi düşüncelerine saygılıysak, onlarda diğer fikirlere karşı saygılı olmalıdırlar. İzmir 5.idare mahkemesinin "iptal" kararı nihayi karar değildir. bu kararla ilgili elbette "yüksek mahkemeye" gidilecektir. bu karar Danıştaya kadar taşınacaktır.buraya yapılacak ökdelenin bölgeye benzer yapıların yapılmasına olanak sağlayacağı düşüncesi ise pek gerçekçi değil.bölgede bu büyüklükte bir başka alan bulunmadığına göre burası emsal olamaz. projenin kamu yararı içermediğini nerden çıkarıyorsunuz? sürdürdüğünüz "kent mücadelesinde" özel idare mallarının peşkeş çekilmesine niye ses çıkarmadınız onu merak ediyorum. izmirin geleceği elbette "sermayenin talepleri" ile de ilgilidir, ancak sermayenin talepleri elbette bir szgeçten ve planlamadan geçmektedir. burada "sermaye düşmanlığı" gibi ideolojik yaklaşımlarda sezilmektedir. bugün dünyada kentler artık birbirleri ile yarışırken, yatırım almak ve turist çekebilmek için fırsatlar yaratırlarken, bu tutum şehre hiçbirşey kazandırmayacaktır. kamu yönetiminde süreklilik esastır, bir önceki yönetimlerin aldıkları kararlar devam eder burada yatırımcınında mağdur edilmemesi esastır.burasının hikayesi folkarttan önce EGS, EGS den öncede Asil Nadir-Polipeck grubu gökdelen projeleri bulunmaktaydı yani buranın geçmişi 20 yıl değil, 40 yılık bir süreçtir.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kiraz'da örnek uygulama... Halk derdini doğrudan anlatıyor
AK Partili Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar her hafta Çarşamba günü ...
Kenan Sofuoğlu, Travel Turkey İzmir’de
Turizm alanında önemli katılımcıları bir araya getiren 11. Travel Turkey ...
Ve dev fuar başlıyor... Turizmin kalbi İzmir'de atacak
3. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi Travel Turkey İzmir ile eşzamanlı ...
 
Konak'ın şampiyon kızlarına bir ödül de TÜRFAD’dan
Türkiye’yi UEFA’da temsil eden tek takım olan ve üst üste elde ettiği ...
Muzaffer İzgü anısına... İzmir'in Hyde Park'ı olacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent yaşamının yoğunluğundan kurtulup nefes ...
Gençler Bornova’da proje üretmek için buluştu
Bornova Belediyesi, Ege Üniversitesi öğrenci topluluklarının temsilcilerini ...
 
Başkan Badem'den sulama talebi
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinden ...
Başkan Atila vatandaşların sorunlarını yerinde dinliyor
Bornova’da “Yerinden Yönetim” anlayışı çerçevesinde sorunlara mahalleli ...
‘Engelsiz’ Gaziemir, engelsiz mutluluk
Engelli vatandaşlara yönelik özel projeleriyle sosyal ve ekonomik hayata ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva