HABERLER>DÜNYADAN
22 Mart 2013 Cuma - 09:42

Kudüs'te konuştu: Filistin'in de devlet kurma hakkı var

Kudüs'te İsraillilere hitap eden ABD Başkanı Barack Obama, "Filistinlilerin de devlet kurma hakkı var. Kendinizi onların yerine koyun" dedi.

Kudüs te konuştu: Filistin in de devlet kurma hakkı var

KUDÜS - Kudüs Kongre Merkezi'nde çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 2 bin kadar kişiye konuşan ABD Başkanı, "İsrailliler yerleşim inşaatlarının barış sürecine zarar verdiğini görmeli” diye konuştu. Obama, barış sürecinin geleceği için tarihi önem taşıyabileceği düşünülen konuşmasında, "İki halk için iki ayrı devlet kurulmalı" dedi.

ABD Başkanı, "Kendinizi onların yerine koyun. Dünyaya onların gözünden bakın. Filistinli bir çocuğun kendi ülkesinde yetişememesi, tüm hayatı boyunca her hareketini kontrol eden yabancı bir orduyla geçirmesi adil değil" ifadesini kullandı.

Önceden hazırladığı metinin dışına çıkarak, son dönemde tanıştığı bir grup Filistinli gençle ilgili anılarını da anlatan Obama şöyle dedi: "Onlarla konuştukça kızlarımdan farklı olmadıklarını gördüm. Sizin kızlarınızdan, oğullarınızdan da farklı değiller."

“YALNIZ DEĞİLSİNİZ”
Konuşmasında, İsrail'in, bölgesinde varlığını reddedenlerle çevrili olduğuna işaret eden Obama, “Bu nedenle İsraillilerin güvenliği çok önemli. İsrail'in var olma hakkına karşı çıkanlar, ayaklarının altındaki toprağı ve başlarının üstündeki gökyüzünü de reddedebilirler, çünkü İsrail hiçbir yere gitmiyor. ABD var oldukça yalnız değilsiniz” diye konuştu.

Obama, salondaki gençlerin gelecekleriyle yakından ilgilendiğini, bu nedenle bir arkadaş gibi konuşarak tavsiyelerde bulunmak istediğini söyledi. “Barış, gerekli. Barış, gerçek güvenliğe giden tek yol” diyen Obama, “İsraillileri gerçekten koruyacak tek şey savaşın olmaması. Çünkü düşmanı durdurmak için ne bir duvar yeteri kadar yüksek ne de bir Demir Kubbe yeteri kadar güçlü” dedi.

Atılacak hiçbir adımın milyonların kalbindekileri ve aklındakileri bir gecede değiştiremeyeceğini ifade eden Obama, “Ancak Filistinlilerle sağlanacak bir ilerleme güçlü bir başlangıç noktası olur” diye konuştu.
 
LİYAKAT MADALYASI
ABD Başkanı Obama'ya dün ayrıca, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından İsrail'in güvenliğine yaptığı katkılardan dolayı liyakat madalyası takıldı.İsrail'in en yüksek nişanı olarak kabul edilen liyakat nişanı Obama'ya, akşam onuruna verilen yemek sırasında takdim edildi.


Yemekte Başbakan Netanyahu, kabine üyeleri, eski İsrail Cumhurbaşkanı İzak Navon, Nobel Ödülü sahibi Ada Yonath, Knesset sözcüsü, İsrail Merkez Bankası başkanlığından istifa eden Stanley Fisher, İsrail Genelkurmay Başkanı, MOSSAD Başkanı’nın da arasında yer aldığı İsrail'in 120 önde gelen siması hazır bulundu.


Cumhurbaşkanı Peres yemekte yaptığı konuşmada, Obama'ya, “Bugün terörü birlikte yeneceğimize ikna oldum. Buraya yapmış olduğunuz ziyaret tarihidir. Size ülkemizin en yüksek onur madalyasını sunmak benim için bir ayrıcalık. Bu ödül, sizin yorulmak bilmeden İsrail'i güçlü kılmak için çalışmalarınızı konuşmak içindir” dedi.

“HER ZAMAN KOMŞU OLACAĞIZ”
ABD Başkanı Obama da törende yaptığı konuşmada, böyle bir ödülü almaktan dolayı büyük onur duyduğunu söyledi.İsrail'de bulunduğu süre içinde halktan çok sıcak tepkiler aldığını belirten ve Peres'e teşekkür eden Obama, İsrail Cumhurbaşkanı'nın başarılarla dolu bir hayatı olduğunu ifade ederek, yaklaşan 90’ıncı doğum gününü kutladı.Komşuluğun yalnızca coğrafi bir kavram olmadığını vurgulayan Obama, “Ülkelerimizi birbirinden ayıran koca bir okyanus olabilir ama maneviyat açısından biz her zaman komşu olacağız” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İtalyan Milli Takımı’na yıldırım çarptı!
İtalyan mili takımını dün akşam saatlerinde İsviçre'ye götüren uçağa yıldırım ...
Dünyaca ünlü Bale’de seks skandalı iddiası!
Rusya’nın dünyaca ünlü Bolşoy Balesi’nin eski baş balerini 37 yaşındaki ...
Dünya Öcalan’ın çağrısını ‘ateşkes’ten gördü!
Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan'ın okunan mesajı ...
 
Ülkeyi karıştıran 'çıplaklık' yasası!
Güney Kore’de hükümetin aldığı yeni bir karar, kıyafet uygulaması konusunda ...
Eski baş balerinden Rus baleye şok 'fuhuş' suçlaması!
Rusya’nın dünyaca ünlü Bolşoy Balesi’nin eski baş balerini 37 yaşındaki ...
Ruslar'dan Rumlar'a ahlaksız teklif
Ruslar, AB’ye ‘Hayır’ deyip kendilerinden maddi destek isteyen Rumlara, ...
 
Ve Obama İsrail’de: ‘İttifakımız ölümsüz!’
ABD Başkanı Barack Obama'nın üç günlük İsrail ziyareti başladı. İsrail'deki ...
‘Ada’yı sarsan seks skandalı!
26 yaşındaki kadın öğretmen, özel ders verdiği 17 yaşındaki öğrencisiyle ...
Obama efekt: İsrail Türkiye’yi hatırladı!
ABD Başkanı Obama'nın ziyareti öncesi İsrail'den Türkiye'ye art arda sıcak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva