HABERLER>TARIM
17 Eylül 2018 Pazartesi - 14:11

KÖY-KOOP Başkanı Soyer: Üreticinin buna dayanması çok zor

KÖY-KOOP Genel BAŞKANI Neptün SOYER; İzmir süt sektöründeki bu olumlu tabloya rağmen, yüksek yem fiyatları nedeniyle üreticilerin süt üretmekten vazgeçmek üzere olduklarını, hayvanlarına bakamaz ve yem veremez hale geldiklerini vurguladı

KÖY-KOOP Başkanı Soyer: Üreticinin buna dayanması çok zor

İzmir’in önemli bir süt üretim merkezi olduğunu ülkemizde özellikle verimlilik bakımından 1. sırada, toplam süt üretimi içerisinde de iller kıyaslandığında Konya ile birlikte ilk 2’de yer aldığının altını çizdi. SOYER,  “Süt ve süt ürünleri sektörü, İzmir’in gıda ve tarım ekonomisi içerisinde en önemli paya sahiptir. İzmir hem süt sanayinin hem de süt üretiminin başkenti konumundadır. Süt kalitesi ve verimliliği açısından da Türkiye’nin gözde merkezlerinden birisidir” dedi.

İzmir’in 2017 süt üretiminin 2 milyon tondan fazla olduğunu belirten Genel Başkan Neptün SOYER “İzmir’de süt üretimine tüm ilçelerimiz katkıda bulunsa da, Küçük Menderes Havzası, ilde üretilen sütün yarısından fazlasını tek başına gerçekleştirmektedir. Öyle ki, ülkemizin birçok önde gelen süt ve süt ürünleri fabrikaları bu potansiyelin farkına vararak, Küçük Menderes Havzasına birçok yeni yatırım yapmıştır.” dedi. SOYER, bölgedeki süt üretiminin yoğunluğunun, İzmir’deki peynir çeşitliliğinin zenginleşmesine ve yeni mandıralar ve fabrikaların kurulmasına katkı sağladığının altını çizdi.

YÜKSEK YEM FİYATLARI BEL BÜKÜYOR
Küçük Menderes Havzası’nda incelemelerde bulunan ve kooperatif ortaklarıyla yaptığı görüşmeler sonrası KÖY-KOOP Genel BAŞKANI Neptün SOYER; İzmir süt sektöründeki bu olumlu tabloya rağmen, yüksek yem fiyatları nedeniyle üreticilerin süt üretmekten vazgeçmek üzere olduklarını, hayvanlarına bakamaz ve yem veremez hale geldiklerini vurguladı. “Bu durum, özellikle verimliliği ve süt kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Öğrendik ki, sanayiciler süt kalitesiyle ilgili üreticilerimizi zor durumda bırakıyorlarmış. Bu sorunu çözmek, bizim görevimiz.” dedi.

Yaşanan sorunlar karşısında bölgede üreticilere hizmet veren veteriner hekimler ve Sivil Toplum Örgüt temsilcileri ile bir araya gelen Neptün SOYER, ülkemizin geleceği için yaşanan birçok hayvan hastalıklarının önüne geçmek, hayvan refahını sağlamak, verimlilik ve süt kalitesini artırmak için yeni projelere ihtiyaç olduğunu söyledi. SOYER; “ Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz ile ortak eğitim çalışmaları yapmalı, sahada yerinde üreticilerimizi uygulamaya yönelik yeni bilgiler ile buluşturmalıyız.  Yapılacak olan eğitimler, üreticilerimizin hayvanlarının verimliliğini ve karlılıklarını artırırken, sanayicilerin kaliteli ve hijyenik süt bulmalarını ve tüketicilerin sağlıklı beslenmelerine çok önemli katkılar sağlayacağını” vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde STK’ların da desteği ile kooperatiflerin çatısı altında ortaklarımıza verilecek olan eğitimlerin önemini ortaklarıyla paylaşan KÖY-KOOP Genel Başkanı SOYER, “İzmir’de ortağımız olan kooperatiflerle yapmış olduğum görüşmelerin tamamında ortaklarımız, en büyük sorunların sütün pazarlama ayağında yaşandığını dile getirdiler. Hepimiz biliyoruz ki; dünyanın birçok ülkesinde üreticilerin ürünleri kooperatif eliyle pazarlanmakta. Bu gerçeği yadsıyamayız” dedi.  Güçlü bir kooperatif yapısının üreticilerin daha çok gelir elde etmesini sağlayacağını belirten SOYER; “Bunun gerçekleşmesi için devletimizin Kooperatiflere olan desteğini artırması şart. Kooperatiflerin süt pazarlamasında aktif rol alması sanayiciler açısından da sürdürülebilir bir süt sektörünün teminatıdır. Biz kooperatifler olarak, eğitim ve pazarlamada elimizi taşın altına koymaya hazırız. Buna yönelik süt üretiminin yoğun olduğu bölgelerde pilot uygulamalar ile ortaklarımızın sütünün verimliliğini ve kalitesini artırarak eğitim ve pazarlama altyapısını kuracağız”.  

 
Denizli'de feci kaza: 4 yaralı!
 
İzmir Fuarı'nda paraşüt heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Pakdemirli'den İzmir'de mesajlar: Tarımda milli markamızın olması lazım
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ürünlerinin pazarlanması ...
Bakan'dan çiftçiye büyük müjde: Araziler artık...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, hazineye ait tarım arazilerinin çiftçilere ...
İzmir'den İngiltere'ye okul üzümü
Ege ovalarından İngiltere'ye organik "okul üzümü" ihracatı hızla artıyor.
 
İzmir'de köylüler çaresiz kaldı, Başkan Eskiyörük feryat etti: Annelere kıymayın!
Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, üreticilerin ...
Ulusal Pamuk Konseyi’nde yeni yönetim belirlendi
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) 10. Olağan (Seçimli) Genel Kurul Toplantısı ...
Bakanlık'tan un ihracatına sınırlama!
Ticaret Bakanlığı'nın, fiyatlarda istikrar sağlanması için un ihracatına ...
 
Yaş meyve ve sebze sektöründen tanıtım atağı
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Hong Kong, Rusya, Fransa ve ...
Narenciye ihracatında hede 1 milyar dolar!
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2017/2018 ...
Torbalı'da üretilen 'pitaya' yüz güldürdü
İzmir'in Torbalı ilçesinde Semih Elmas, (46) kurduğu serada ürettiği tropik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva