HABERLER>POLİTİKA
7 Mart 2018 Çarşamba - 10:40

Körfez Geçiş Projesi, Meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’de İnciraltı ve Sasalı arasında Hükümet tarafından yapılması planlanan Körfez Geçişi Projesi ile ilgili olarak iki ayrı soru önergesi verdi.

Körfez Geçiş Projesi, Meclis gündeminde!

İzmir’de İnciraltı ve Sasalı arasında Hükümet tarafından yapılması planlanan Körfez Geçişi Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararına karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Doğa Derneği ve 85 kişi birlikte, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ise ayrı bir dava açarak, ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Geçtiğimiz günlerde ÇED olumlu raporunun iptali istemiyle açılan dava için bilirkişi heyeti keşif yaptı.

Yapılan ilk incelemeye vatandaşlar ve gazeteciler alınmazken; inceleme ile eş zamanlı olarak “İzmir’e Sahip Çık Platformu” açıklama yaparak projenin ulaşım projesi olmadığını ve İzmir’in bu geçişe ihtiyacı olmadığını açıkladı.

TMMOB ise, proje alanında flamingo, kılıçgaga ve tepeli pelikan gibi türlerin dünya nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı ve söz konusu proje gerçekleştiği takdirde, köprü ayağı, geniş çaplı yüzey yapılaşması gibi faaliyetlerden bu türlerin nüfuslarının olumsuz etkileneceği ve farklı statülerle korunan Gediz Deltası’nın ekolojik ve habitat bütünlüğünün zarar göreceği konusunda uyarılarda bulundu.

Öte yandan projenin Türkiye’nin önemli su ürünleri istihsal sahalarından biri olan İzmir Körfezi’nin bentik bölgesinde yapılması planlanan inşaat faaliyetlerinin, körfez ve İzmir balıkçılığı ile ‘yüzülebilir körfez’ hedefine zarar vereceği ifade edildi.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan tarafından yanıtlanması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi.

CHP’li Bakan, “Körfez Geçişi Projesi” ile ilgili şu soruları sordu:

  1. Bu kadar yüksek maliyetli ve çevre bakımından olumsuz etkileri olan proje hesaplanan yolculuk sayısı itibari ile yapılan yatırıma değecek midir?
  2. Bu finansmanın İzmir’in gerçek ulaşım sorunlarının çözümünde kullanılması daha doğru değil midir?
  3. Günün her saatinde ağır vasıta oranlarının yüksek olacak Körfez Geçiş trafiği gürültüsü ve egzoz gazları ile yerleşim alanlarını olumsuz etkileyeceği hesaba katılmış mıdır?
  4. Araba vapurlarının bu hattaki talebi zaten karşıladıkları gerçeğinden hareketle, vapurların tamamen kaldırılmasına sebep olacak ve otomobil kullanımını teşvik edecek bu proje, dünyanın hemen hemen tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinden benimsenmiş olan sürdürülebilir ulaşım ilkelerine ve politikalarına aykırı değil midir?
  5. İzmir Körfez Geçişi Projesi, kentin karbonmonoksit salımına etkisi nasıl olacaktır? 
  6. 3,5 milyar TL lik bir yatırımla yapılması öngörülen İzmir Körfez Geçişi projesi yerine, kentin gerçek ihtiyacı olan ve Ulaşım Ana Planı ile belirlenen raylı sistem yatırımlarına öncelik verilmesi kent için daha faydalı olmayacak mıdır?

 
Başkan Badem'den etüt merkezine ziyaret
 
Başbuğ'a ABD'de terör yandaşlarından protesto
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Taner 7 Mart 2018 Çarşamba 17:46

faydalı bir proje İzmir e çok şey kazandıracak fazla söze gerek yok artık bir an önce adım atılmalı

Yorumu oyla      9      8  
METRO 7 Mart 2018 Çarşamba 17:08

Hükümet İzmir'e iyilik yapmayı düşünüyorsanız METRO yapın, gelin anlı şanlı açılışını da siz yapın.

Yorumu oyla      11      5  
Özel araç merakı ! 7 Mart 2018 Çarşamba 15:19

Toplu ulaşım kültürü olmayan alttaki yorumcu gibiler olduğu sürece 1 değil 10 tane de köprü yapsanız sonuç değişmez ( bkz İstanbul ) bu tipler markete bile özel araçları ile giderler , toplu ulaşıma gereksiz derler, ortamlarda da şöyle moderniz, böyle Avrupalıyız derler ... Konak Tüneli yapıldı , trafik mi bitti ? 310 milyonu buraya gömecegine Buca' ya Konak bağlantılı metro yapsalardı sonuç bambaşka olurdu. Tünel , köprü , yeni yol ... ihtiyaç ancak öncelik toplu ulaşımda olmalı . Bu projenin maliyetine en az 20 km metro yaparsın. Daha senin otogarında, 1 milyon kişinin yaşadığı Buca ve Karabağlar' da metro yok sen kalkıp denize köprü , tramvay yapacağım diyorsun :) üstelik yapılacak projeninde körfez temizliğine ve dogal yaşama negatif etkisi olacağı kabak gibi belli iken. Ama olsun , paşam arabasıyla köprüden geçecek , yapılması lazım. Hatta tramvayı da söksünler , 1' er şerit daha yol eklesinler :)

Yorumu oyla      13      5  
bülent ışık 7 Mart 2018 Çarşamba 15:05

13 ülke benzinli ve dizel araçları yasaklamayı düşünüyor burada hala tramvayın gereksizliğinden bahsedenler var.Boşuna daraltılan yollar demiş ben olsam o yolları içinde 1 kişinin seyahat ettiği araçlara tümden kapatırım.

Yorumu oyla      15      5  
istemezükçü değil istemiyorum 7 Mart 2018 Çarşamba 14:35

Yap işlet devret modeli ile yapılsın istemiyorum zira devlet yapımcıya araç geçiş garantisi veriyor yapan firma oranın fiyatını yüksek tutuyor kimse geçmeyince devlet yapımcıya döviz olarak borçlanıyor. Osman Gazi Köprüsü için bu sistemden dolayı devletin 760 milyon dolar borcu var.Çünkü yapımcıya garanti verirken dilin kemiği yok hesabı nasıl olsa rakamı verenin cebinden çıkmıyor sayılar uçuyor. Hazinede para varsa Yavuz Sultan Selim, Osman Gazi Köprülerinin ve Avrasya tünelinin borcunu ödesinler.Hazinede para varsa hayat pahalılığından canında bezdirilen çalışana ve emekliye zam versinler. Eğer İzmir'e faydalı bir şey yapacaklarsa metro yapsınlar ellerini tutan mı var? İzmir körfez geçişi kime söz verildiyse seçimede az kaldığı için söz alan yapımcı sıkıştırdıkça ayda en az 2-3 kez temcit pilavı gibi basına servis ediliyor. İnciraltı arazilerinin tohumculuğa elverişli olduğunu herkes biliyor neden oradaki arazi sahipleri bilgilendirilip kooperatif şeklinde tohumculuk üretim merkezi yapılmıyor? İnternetten bakınız tohumun bırakın tonunu, bırakın kilogram fiyatını 1 gramının döviz cinsinden fiyatı dudak uçuklatıyor.Niyet inşaat ve rant olunca tarım neymiş, hayvancılık neymiş. Söylenen başka icraat başka.Ama insanlar geçeği gördü.15 yıldır sorgusuz sualsiz oy verenler ekonomi nedeniyle artık soru soruyor, eleştiriyor, konuşuyor. Artık alternatifte var İyi Parti tabanda çok güzel destek buluyor, bir kısım da özünden gelinin Saadet Partisinin son hamlelerinden dolayı ve sağlam duruşundan dolayı gündemine aldı.

Yorumu oyla      11      5  
Ercan 7 Mart 2018 Çarşamba 12:40

Tramvayı gereksiz gören dünyada tek biziz herhalde.Cevre duyarlılığı temiz bir hava isteği hak getire.

Yorumu oyla      14      5  
Zafer 7 Mart 2018 Çarşamba 11:15

Boşuna daraltılan yollar ve gereksiz tramvay ile trafiği mahvettiniz. Yetmedi, hükümet 40 yılın başı bir iş yapmaya kalktı ona da engel oluyorsunuz. Pes artık...

Yorumu oyla      10      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sındır: 'Kadın-erkek eşitliğinin önündeki en büyük engel AKP’dir'
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar ...
Bakan Özhaseki: Tedirginlik yaşıyorum!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki depremle ilgili konuştu. İstanbul, ...
Karamollaoğlu'ndan Erdoğan'a ittifak yanıtı!
Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir’in AK Partilisi ile Konya’nın AK Partilisi arasındaki fark, işte bu…
Mehmet KARABEL yazdı... İzmir’in AK Partilisi ile Konya’nın AK Partilisi arasındaki fark, işte bu…
Başkan Şengül'den teşkilata önemli mesajlar: Varımızı, yokumuzu ortaya koymaya mecburuz!
AK Parti İzmir'de kongre takvimi işliyor. İl Başkanı Aydın Şengül yaptığı ...
Çavuşoğlu'ndan ABD'ye Menbiç mesajı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Menbiç'le ilgili olarak "YPG çıkarılmalı, ...
 
AK Parti İzmir’de değişim rüzgarı: Kadın Kolları Başkanı'ndan flaş karar!
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Gözde Keskin kongrede aday olmama ...
Meral Akşener'den erken seçim iddiası
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, 15 Temmuz 2018'de genel ve cumhurbaşkanı ...
AK Partili Sürekli anlattı: Bağımlığa karşı Bahar Projesi!
TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Başkanvekili Sürekli, "Bahar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva