HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
29 Nisan 2018 Pazar - 09:26

Konak'ta ustaya yaş gününde vefa gecesi

Konak Belediyesi’nin beş yıldır sanata, sanatçıya ve kente emek verenlere yaşarken vefa gösteren etkinliği ‘Vefa İstasyonu Emek Edebiyat Buluşmaları’nın bu ayki konuğu yazar, şair ve eski milletvekili Yılmaz Karakoyunlu oldu.

Konak ta ustaya yaş gününde vefa gecesi

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte 82. yaş gününü kutlayan Karakoyunlu için ‘Bir Edebiyat Adası: Yılmaz Karakoyunlu’ başlığı altında bir panel düzenlendi. Etkinliği edebiyatın bir başka önemli isim Yunus Bekir Yurdakul yönetti. Panele konuşmacı olarak eğitimci, şair, yazar Bahri Karaduman, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Film Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Dilek Tunalı,  Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Hakan Cevher ve Osman Akbaşak katıldı. Karakoyunlu’nun 82’inci yaş günün de kutlandığı gece de dostları usta kalemi yalnız bırakmadı. Ferhat İşlek’in Yılmaz Karakoyunlu’yu anlatan kısa filmle başlayan etkinlik, ‘Yılmaz Karakoyunlu’nun Sanat Emeği’ konu başlığı altında düzenlenen, usta ismin müzikte, romanda ve şiirde verdiği eserlerin mercek altına alındığı panelle sürdü.

109 BESTESİ VAR
Konuşmacılardan Yrd. Doç.Dr. Dilek Tunalı, Karakoyunlu’nun çok ses getiren ‘Salkım Hanımın Taneleri’ eserini roman dili ve sinema dili açısından karşılaştırdı. Karakoyunlu’nun 1990 yılında yazdığı ‘Salkım Hanımın Taneleri’ romanı, aynı adla 1999 yılında Tomris Giritlioğlu tarafından filme alınmıştı. Tunalı, romanda ele alınan; gayrimüslimlere 1940'lı yıllarda ağır bir vergi mükellefiyeti getirilmesini sinema dili üzerinden anlatımını karşılaştırmalı olarak ele aldı. Öte yandan Prof. Dr. Hakan Cevher de Karakoyunlu’nun çok fazla bilinmeyen ama oldukça değerli olan bestekarlık ve güftekarlık yönüne değindi. Karakoyunlu’nun Türk Sanat Müziği formunda bestelediği 109 eserinin olduğunu dile getiren Cevher, Karakoyunlu’nun alçakgönüllü bir usta olduğunu söyledi. Cevher, Karakoyunlu’nun Yahya Kemal Şarkıları ve Parlamenter Bestekarlar isimli önemli çalışmaları olduğuna da dikkat çekti.

82 YILI GERİDE BIRAKTI
Bahri Karaduman da Karakoyunlu’nun edebi yaşamını, romanlarını ele aldı. Karaduman, Yılmaz Karakoyunlu’nun romanlarında Türkiye’nin toplumsal sıkıntılarına, söylenmeyenleri söylediğini, kültürel yozlaşmalar gibi noktalara parmak bastığına dikkat çekti. Etkinlikte, şair Atilla Er de Karakoyunlu’nun rubailerinden örnekler verirken ses sanatçısı Serap Nargaz Akdeniz Yılmaz Karakoyunlu’nun bestelerinden oluşan mini bir konserle etkinliğe renk kattı. Günün bir başka anlamı ise Yılmaz Karakoyunlu’nun 82. yaş gününe denk gelmesiydi. Doğum gününde hem eserleri ve yaşamıyla kendisine vefa örneği sergileyen dostları aynı zamanda Karakoyunlu’yu doğum gününde de yalnız bırakmamış oldu. Duygusal anlar yaşayan Yılmaz Karakoyunlu kendisine takdim edilen çiçekleri konuklara hediye etti.

 
Manisa'da kız kaçırma kavgasında silahlar konuştu!
 
Karşıyaka'da Çocuk Müzesi'ni sadece gezmek istemişti... Tarihe geçti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta şifa veren sergi
Konak Belediyesi’nin Ziya-Zişan Saadet Aytulun Kardeşler İleri Yaş Sağlıklı ...
19 yıllık evlilik tek celsede bitti
En son Çukur dizisinde 'Baykal' karakteriyle ekranlarda boy gösteren Burak ...
Konaklı Bade 4 yaşında ilk sergisini açtı
İzmir’de yaşayan Bade Kırşallıoba henüz 4 yaşında olmasına rağmen ilk ...
 
Anadolu ateşi Gaziemir’de yandı
Gaziemir’de sahne alan Türkiye’nin ilk ve tek profesyonel dans topluluğu ...
Gaziemir'de şenlik çocukları kültür keşfinde
10 ülke ve 2 ilden gelerek 21. Gaziemir Uluslararası Çocuk Şenliğine katılan ...
Çiğli'de el emeği, göz nuru sergi
Çiğli Belediyesi el sanatları kursiyerlerinin hazırladığı göz kamaştıran ...
 
İzmir'e mahalle tiyatroları geliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin dört bir köşesine yayılmış kültür ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... İyi ki Ünalsın...
Hanzade ÜNUZ yazdı... İyi ki Ünalsın...
Yazar Ersözlü'nün yeni kitabı için Kültürpark'ta buluşma
Gazeteci, Yazar, Şair Ünal Ersözlü’nün son kitabı “Dört Gün Buda Üç Gün ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva