HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Nisan 2021 Perşembe - 15:54

Konak’ın Roman Kültür Merkezi yola çıktı

Konak Belediyesi tarafından restore edilen tarihi bina Roman Kültür Merkezi oldu. Merkezin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Romanların sorunlarının çözümünde kendilerinin adres olduklarını belirterek “Sizin iki tane belediye başkanı kardeşiniz var biri ben, diğeri de hepimizin kardeşi, abisi, büyüğü Tunç Soyer” dedi. Batur ayrıca mahallede yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili de müjde verdi.

Konak’ın Roman Kültür Merkezi yola çıktı

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- Tepecik semtinde bulunan ve daha önce karakol olarak kullanışmış tarihi bina Konak Belediyesi tarafından restore edilerek  Roman Kültür Merkezi’ne dönüştürüldü.

Merkezin açılış töreni bugün Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcıları Gülizar Biçer Karaca ve Yüksel Taşkın ile CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu katılımı ile gerçekleşti. Açılışta ayrıca Konak’ın eski belediye başkanları Ahmet Sarışın, Erdal İzgi, Hakan Tartan ve Sema Pektaş açılışta yer aldı.

ROMAN DOĞMAK, ROMAN OLMAK ASLA SUÇ DEĞİL
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur yaptığı açılışı konuşmasında “Bugün 8 Nisan dünya roman günü. Öncelikle dünya roman gününüz kutlu olsun. Bugün özellikle aramızda bu mahallere hem de Konak'ımızın her köşesine hizmet yapmış, Konak’ta geçmişte belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımız var. Onlara tek tek teşekkür ediyorum. Sayın Ahmet Sarışın, Erdal İzgi, Hakan Tartan ve Sema Pektaş da aramızda… Geçmiş dönemde taş taş üstüne koymuş, ilçemize hizmet etmiş çok değerli arkadaşlarımız bizleri kırmayarak bu güzel törenimize geldikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Yaklaşık 400 bin nüfuslu, çeşitli dinleri içinde bulunan, hemen hemen tüm etnik kökenli insanların içinde yaşadığı ilçemizde yaklaşık 70 bin roman vatandaşın yaşadığı bilinmekte. İlçe bazında Roman vatandaşlarımızın en yoğun yaşadığı ilçe Konak… Konak Belediyemiz Roman vatandaşlara yönelik parti genel merkezi tarafından hazırlanan Roman Eylem Planı doğrultusunda çalışma ve faaliyetleri yürütmektedir. Belediyemiz Roman faaliyetlerin temel sorunları içinde yer alan, eğitim, çalışma hakları, Roman kadınlar, barınma hakları, sağlık haklarına erişim, sosyal hizmet haklarına erişim konularını göz önünde bulundurarak tüm çalışmalarını bu kapsamda yürütmüş ve yürütmeye devam etmektedir. Belediyemiz bu kapsamda tüm çalışmalarını gerçekleştirip 16 semt merkezi ile bu plana yönelik stratejilerini gerçekleştirmektedir. Tüm bu çalışmalarımızı Roman dernek ve STK'ları ile birlikte yürütüyoruz. Roman olmak dün zordu ancak bugün düne kadar daha kolay olsa da bu yetersiz. 15'nci YY'dan itibaren horlandınız, katledildiniz, sindirildiniz… Ne yazık ki birçok ülkede zulüm gördünüz. İş gücü piyasasından dışlanan sizlersiniz, düzenli gelir çok azınız için geçerli, barınma koşullarınız son derece yetersiz… Oysa Roman doğmak, Roman olmak asla suç değil. Sizler yaşamın rengisiniz. Sizlerle yaşamak, sizlerin belediye başkanı olmak ayrı bir güzellik bizler için. Konak Belediyesi olarak 2019 yılında en Roman Dostu ödülünü aldık. Bu ödülü alarak belediye başkanının sizlerin bir kardeşi olduğu bir kez daha tescillendi” dedi.

3 VE 6 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNE TALiBİZ
Roman çocukları için gelişimi için engelsiz yaşam köyü çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Batur, “Roman çocuklarımızın eğitimlerinin küçük yaşta başlaması için hemen biraz ilerde Alman Kulesi'nin arkasında şimdiki engelsiz yaşam köyü hale getirdiğimiz alan için iki tane kreş hazırladık. 3 ve 6 yaşındaki çocukların eğitimine talibiz. Hiçbir ücret ödemeden semt merkezimize ve kreşimize bırakacaksınız çocuklarınız orada öncelikli eğitime başlayacak. Sizden ricam çocuklarınızı bu merkezlere gönderin. Muhtarlarımıza burada çok görev düşüyor. Çocuklarımızı 3 ve 6 yaşlarında eğitime alıştırırsak bunun devamı gelir.  Eski Kemer Tren İstasyonu'nun olduğu yeri Konak Gençlik Destek Merkezi haline getirdik. Burada gençlerimize meslek kursları vereceğiz ve uyuşturucu belasının da önüne geçmiş olacağız” dedi.

İKİ TANE BELEDİYE BAŞKANI KARDEŞİNİZ VAR BİRİ BEN, DİĞERİ DE TUNÇ SOYER
Zeytinlik Mahallesi’nde bulunan eski Papaz Okulu’nun kamulaştırmasını başlattıklarını söyleyen Batur, “Tunç Başkanımızın da bilgisi var. Orası gerçekten harika bir bina… Orayı Büyükşehir'in de gücü ile Roman çocukların eğitimi için bir merkeze dönüştürmek istiyoruz, bunu sayın Başkanımızın Tunç Soyer ile birlikte yapmak istiyoruz, sizin bu konudaki hassasiyetinizi de biliyorum. Bu bina Romanlara yakışır. Bu dönem şanssız bir dönemden geçen bir kentiz. Sel pandemi, deprem… Hepsini bir arada yaşadık. Bir göktaşı düşmedi demiştik, geçen o da düştü. Hep birlikte ve dayanışma içinde olursak projelerimizi yürütmeye devam edeceğiz. Sizin iki tane belediye başkanı kardeşiniz var biri ben, diğeri de hepimizin kardeşi, abisi, büyüğü Tunç Soyer” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ
Hilal Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Başkan Batur, “Büyükşehir Belediyemiz ve Konak Belediyemiz alanda çalışıyor görüyorsunuz. Alanda sondaj yapan ekiplerimiz mevcut. Bu müjdeyi de buradan vermek istiyorum. 8 Nisan itibari ile jeolojik etütlere başladık, bu mahallede de kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalara başladık. Daha çok sürprizlerimiz olacak. Bizim roman vatandaşlarımız ile aramızda çok kuvvetli bir bağ var. Seçim zamanında bizim arkamızda dolaştınız yardım ettiniz, biz bunu unutmuyoruz. Size minnettarız” dedi.

SOYER AÇIKLADI: KEMERALTI’NA YENİ ROMAN MERKEZİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Roman Araştırma Merkezleri’nin bir yenisinin Kemeraltı’nda açılacağını belirtti. Soyer yaptığı açıklamada  “Öncelikle levanten mimarisi özelliği taşıyan binayı kamulaştırarak böyle bir merkezi İzmir'e kazandıran Konak Belediye Başkanına çok teşekkür ediyorum. Hiç şüphe yok ki bu merkez burada yaşan hemşerilerimizin sosyal ekonomik ve kültürel yaşamına çok önemli katkılar sağlayacak. Toplumsal yaşamda var olan tüm dezavantajlı durumu ve eşitsizliği ortadan kaldırmak, farklılıkların bir aradalığını sağlamak amacıyla eşit ir yurttaşlık mümkündür diyoruz. Günümüzde eğitim, ekonomi ve sağlık gibi en temel haklar konusunda eşitsizlikler yaşayan roman vatandaşlarımızın hizmetlere eşit erişimini sağlamak, onlara yönelik ayrımcılık algısını kırmak ve roman kültürünü tanımak için çok çalışıyoruz. Pandemi ile birlikte yoksulluğun derinleştiği bu dönemde roman müzisyenlerimize destek oluyoruz. Temel amacımız demokrasini yaşam bulduğu, herkesin birbirinin hakkına sahip olduğu bir şehir hayatı yaratmak. Bugün burada, kültür merkezinin açılısından sonra yine Kemeraltı’nda Ayyıldız adı ile bilinen  konağı roman kültürünü araştırma merkezine dönüştürmek için öneriyi önümüzdeki hafta meclisten geçirip çalışmaya başlayacağız. Tüm bunları yapmamızın çok önemli bir nedeni var. Konak Belediyemizin Roman vatandaşlarımız için hizmete sunduğu merkezin bu bölgenin kalkınmasında önemli katkıları olacağına inanıyorum. Değerli kardeşlerim İzmir'i dünyanın en roman dostu kenti yapmak için canla başla çalışacağız” dedi.

BUGÜN RÜYA GİBİ BİR GÜN…
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise Romanların sadece eşitlik ve barış istediğini belirtti. Purçu, "Dünyanın en neşeli insanları, en özgür, en eşit ve kendi içinde en adaletli insanları... İyi ki varsınız. Romanlar o kadar neşeli adaletli insanlardır ki tarihleri boyunca hiçbir savaşta taraf olmamışlardır. Hiçbir zaman toprak mücadelesine girmemişleridir. Sadece tüm mavi gökyüzü bizim demişlerdir. Bizler deriz ki bütün dünya bizim ancak birileri sınırlar koymuştur. Biz bu yaşam felsefesinden tüm dünyayı etkilemek istiyoruz. Tüm dünyada Romanlar barış ister, eşitlik ister. Dünyanın hangi roman mahallesine giderseniz orada bir eşitlik vardır. Hepsi fakirdirler ve hepsinin kendi içinde dayanışma vardır. Beni 2015'de Romanlar meclise gönderdi. Ben şimdi mahallemize birçok belediye başkanı, birçok milletvekili, birçok genel başkan yardımcısı ile geri döndüm. Bizim artık birçok belediye başkanımız var. Bizim artık Roman dostu büyüklerimiz var.  Artık biz yeteneklerimizi, kültürümüzü herkese tanıtmak istiyoruz.Bugün 8 Nisan Dünya Romanlar günü ve bugün mahallemizde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ankara'dan gelen Genel Başkan Yardımcılarımız, İl Başkanımız, Belediye Başkanlarımız var…Bütün CHP burada. Bugün rüya gibi bir gün… Tepecik tarihinde ilk defa Roman Kültür Merkezi açılıyor. Çocuklarımız burada yeteneklerini sergileyecek. Kadınlarımız gençlerimiz meslek eğitimleri alacak” dedi.

TÜRKİYE YA İZMİR'E BENZEYECEK, YA DA ÇOK DAHA KARANLIK BİR YERE GİDECEK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ise “En iyi tanıtım yaptığını işlerdir. Bu anlamda Büyükşehir Belediyemizin çalışmaları duyuyorduk, ancak bu bugün 3'ncü açılışımız, sevgili başkanımız Abdül Batur ile gezdiğimiz 3'ncü mekan…  Gezdiğimiz mekanlardan çok etkilendim ancak bir mekanı şenlendiren, coşturan insandır. Yaptığımız her şey geleceğe dönük iz bırakacak olumlu bir iştir. İzmir bu şekilde devam ederse Türkiye'ye model olacak. Önümüzdeki seçim sonrasında zaten bu gerçekleşecek. Türkiye ya İzmir'e benzeyecek, ya da çok daha karanlık bir yere gidecek” dedi.

PURÇU GÜNDEME GETİRDİ, APAR TOPAR GENELGE YAYINLANDI
İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca yaptığı açıklamada “Cumhuriyetin ilanından bu güne kadar TBMM'de ülkemizin en renkli ve en neşeli, ülkemizin bu güne kadar hep unutuldu. Ötekileştirilmiş Roman vatandaşlarımızın temsiliyetini sağlayarak Özcan Purçu'yu ilk Roman Milletvekili yapan, muhalefet  partisi olmamıza rağmen hayal satmayarak Romanların hayallerini gerçekleştirmek için Roman Eylem Planını hazırlayıp Parti Meclisi'nde onaylattık. Belediye başkanlarımıza da bu doğrultuda talimat veren liderimiz Kemal Kılıçdaroğlu'da sizlerin gününü kutluyor. Salı günü Sayın Purçu TBMM'ye kanun teklifi getirdi ve ‘8 Nisan Dünya Roman Günü Türkiye'de bayram olarak kutlansın’ dedi ancak bu Cumhur İttifakı tarafından ret edildi. Dün apar topar bir genelge yayınladılar ve 8 Nisan'ı şimdilik Roman Günü olarak kutlayın dediler. Oysaki Roman vatandaşlarımız bir genelge ile değil bir yasal kazanımla bugünü bayram olarak kutlamak isterler. CHP olarak sözümüz sözdür. En yakın zamanda sandık gelecek ve o sandıkta CHP iktidar olacak. İktidara geldikten sonraki 8 Nisan'ın bayram olarak kutlanması için kanun çıkmış olacak ve her yıl roman vatandaşlarımız bu tarihi bayram olarak kutlayacak. İktidarın Roman milletvekili dedi ki ‘AK Parti iktidarında biz Romanlara hayal kurmayı öğrettik’ dedi. Ben de dedim ki ‘Romanların çok güzel hayalleri olmuştur ancak roman vatandaşları ister ki hayal kurmayı değil rüyaları gerçekleştirecek imkanlar sağlansın’ İktidarımızda da roman vatandaşlarımız her yerde eşit haklara sahip olacak” dedi.

Konak Belediyesi Meclis Üyesi Ali Yangır, “Mahallemizde belki de İzmir ve Türkiye'de ilk defa Roman Kültür evi açılıyor. Hem de tarihi bir binada… Geçmişte karakol olan, nezarethanesi olan çok değerli bir bina… Bu binanın alımında Sema Pektaş’a ve Sayın Abdül Batur'a çok teşekkür ederim.  Hepiniz mahallemizi tanıyorsunuz, işsizlik hat safada... Ben burada çok zor durumdayım” dedi.

 
Çiğli'de can dostlar için yoğun bakım ünitesi
 
Ormana terk edilen eşek hayata tutundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'de can dostlar için yoğun bakım ünitesi
Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, bir ilki gerçekleştirerek ...
Romanlar Günü’nde STK’larla özel buluşma
Dünya Romanlar Günü’nde CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ve CHP ...
Torbalı’da okullar dezenfekte ediliyor
Torbalı Belediyesi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele ...
 
Karabağlar’da can dostlar için kermes
Karabağlar Kent Konseyi tarafından sokak hayvanları yararına düzenlenen ...
Soyer güvence verdi… Uzundere kura çekti
Karabağlar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Uzundere Kentsel Dönüşüm ...
Başkan Oran: Çeşme’yi hak ettiği noktaya taşıyacağız!
Çeşme Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı Çakabey Kültür Merkezi’nde ...
 
Narlıdere yaza hazırlanıyor
Yıl boyunca kenti mevsime uygun bitkilerle süsleyen Narlıdere Belediyesi, ...
Dikili'de müzisyenlere destek
Koronavirüs salgını yüzünden işsiz kalan müzisyenlere Dikili Belediye ...
TECHNÊ 15 Nisan’da İzmir’de
Gizem Renklidağ’ın analog ve dijital teknikleri bir arada kullanarak resim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva