HABERLER>SAĞLIK
14 Haziran 2013 Cuma - 15:45

Kızılay’da onur günü: Gönüllü bağışçılara ödül

Türkiye'de Türk Kızılay'ı tarafından gerçekleştirilen '14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü', İzmir Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen bir ödül töreniyle kutlandı. Gönüllü ve düzenli kan bağışçılarına madalya takdim edildiği törende konuşan Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, "Kızılay'a güven olduğu zaman yardımın sonu yok" diye konuştu.

Kızılay’da onur günü: Gönüllü bağışçılara ödül

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de Türk Kızılay'ı tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan '14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü', İzmir Hilton Oteli'nde bir törenle gerçekleştirildi. Çok sayıda gönüllü ve düzenli kan bağışçısının katıldığı törende; 45 kez kan bağışında bulunan 23 kişiye plaket, 35 kan bağışında bulunan 49 kişiye altın, 25 kez kan bağışında bulunan 106 kişiye gümüş ve 10 kez kan bağışında bulunan bin 61 kişiye de bronz madalyaları verildi.

Madalya takdim edildiği törende konuşan Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, kan bağışının önemine dikkat çekerek, bağışta bulunan gönüllülere teşekkür etti. Gök, "Kızılay'a güven olduğu zaman yardımın sonu yok" diyerek, SMS ile elde edilen gelir ile banka hesap numaralarına yatırılan paraların ihtiyaç sahiplerine yönlendirildiğini söyledi. Bu konuda son derece titiz çalıştıklarını ifade eden Gök, "Yarının reklamı olmaz. Alan el ile veren el bir araya gelmez. Biz buna çok dikkat ediyoruz. Bizim gelirlerimiz arasında yukarıda bahsettiklerimin dışında kurumumuzun Kızılay kumbaraları ve emlak gelirleri de bulunuyor. Kızılay 145 yıllık bir kurum olduğu için, Osmanlı döneminden bu yana birçok bağış kabul etmiş. Bunlar arasında emlak ve arsalar da bulunuyor. Şu anda 3 bin 500'e yakın emlağımız var ve birçoğu da kirada. Biz buralardan da ciddi gelir elde ediyoruz. Biz emlak yönünden daha güçlüyüz. Hatta dünyadaki benzer hiçbir kurumunun bizim kadar emlağı bulunmuyor" diye konuştu.



Yardımların kesildiği noktada yardım faaliyetlerinin de o kadar düştüğünü aktaran Gök, "Sonuçta bizim gelir kaynaklarımız belli. Kızılay'ın il ve ilçelerde şube başkanları ve yöneticileri bulunuyor. Dolayısıyla 145 yıldır Kızılay'ı bu noktaya getirenler, şubeler üzerinden halka birebir yakın olup halktan bağış toplayan şube başkanları ve yönetim kurulu üyelerimizdir. Buradan elde edilen gelirlerin yüzde 60'ı Ankara'da toplanır. Bunlar da yurt içi ve yurtdışı yardımlarda kullanılır. Kalan yüzde 40'ı ise o kentteki ihtiyaç sahiplerini dağıtılır. Bunu yaparken dil, din, ırk, siyaset ve mezhebe asla bakılmaz" ifadesinde bulundu.
 
OSMANLI'DAN CUMHURİYET'E
İnsanların Kızılay'a güvenini kaybetmesi durumunda bugün yapılanların hiçbirinin gerçekleştirilemeyeceğini açıklayan Gök, "Biz, bu yardımları ihtiyaç sahibinin onurunu kırmadan yaparız. Kızılay olarak, kuruluşumuzdan bu yana temel ilkelerimiz değişmedi. Bizim ilk görevimiz afetler. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kızılay, savaş alanında yaralı asker ve esirlerle ilgilenirdi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bu görevi Türk Silahlı Kuvvetleri ve Sağlık Bakanlığı üstlendi. Dolayısıyla biz de afet ve kan konusuna yöneldik. Afet durumunda Kızılay'ın görevi, acil barınma ve giyim hizmeti üretmek oldu" şeklinde konuştu.
 
VAN DEPREMİNDEN DERS ÇIKARDIK
Konuşmasında Deprem Yönetmeliği ve Van depremine de dikkat çeken Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakın ABD'de 160 bin konteyner var. Bir yerde afet olduğunda, bir günde konteryer şehir kuruyorlar. Öyle ki bunların içinde tuvaletinden eğitimine kadar her türlü hizmet var. Biz de ise afet olduğunda, yer gösterilmesi için bile 24 saat bekliyorduk. Ancak Van depreminden çok büyük dersler çıkardık. Şimdi afet yönetimi çok daha iyi durumda."
 
KAN İHTİYACI VAR

Kızılay'ın Ege Bölgesi'nde 2005 yılında 60 bin ünite kan topladığını vurgulayan Gök, "O dönemde toplanan bu kanın yüzde 75'i askerden gelirdi. Şimdi ise yapılan bağışların yüzde 80' sivil vatandaşlardan geliyor. 2012 yılında 268 bin 751 ünite kan topladık. Bu yönüyle son 7 yılda Türkiye birincisi Ege Bölgesi oldu. Neden? Çünkü sürekli eğitimler gerçekleştirdik ancak Ege Bölgesi'nin yıllık kan ihtiyacı 330 bin ünite. Dolayısıyla hala 60 bin ünite kan ihtiyacı var. Manisa ve Muğla gibi küçük kentler bu sorunu çözdü ama İzmir çözemedi" diye konuştu. Gök, kan bağışı sorununun çözülmesi konusunda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini kaydetti. 



Açılış konuşmasının ardından plaket ve madalya takdim törenine geçildi. Egedesonsöz Yönetim Kurulu ve Türk Kızılay'ı Bornova Şube Başkanı Fahrettin Dokak, madalya alan gönüllü kan bağışçılarına madalyalarını verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alsancak Devlet Hastanesi'nden sahte engelliye e-takip
Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, engelli raporunda sahteciliği ...
Şok! Gezi’de yaralılara yardım fişlemesi!
Sağlık Bakanlığı, Gezi olayları ve polis müdahalesi sırasında yaralılara ...
Aşı korkusuna son: Bantlar yola çıkıyor
Aşıların şırıngasız olarak ucuz ve etkili bir şekilde yapılmasını sağladığı ...
 
Ege Üniversitesi'nde hücre nakli devrimi
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Erişkin Hematoloji Bilim Dalı, ...
D vitamini tansiyonu dengeliyor
Yeni yapılan bir araştırmaya göre düşük D vitamini seviyesi yüksek kan ...
Aşırı terlemeye botoks arası
Botoks, hem özel hem de sosyal yaşamı olumsuz etkileyen aşırı terleme ...
 
Yemekten sonra dinlenmek tehlikeli
ABD'de George Washington Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, yemekten ...
Reflü ciddi sorun yaratabilir
Son yıllarda toplumda sık rastlanan hastalıklardan biri olan reflü, vücudun ...
'Vesvese' hastalık belirtisi!
Prof. Dr. Hasan Herken, halk arasında vesvese olarak bilinen durumun kişiyi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva