HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
12 Ağustos 2019 Pazartesi - 11:53

Kira gibi aidat: İzmir'in o ilçesi zirvede!

Hem ev sahipleri hem de kiracılar için büyükşehirlerde yaşayanların oldukça önemli bir gider kalemi de aidat oldu. İzmir'deki sitelere bakıldığında Güzelbahçe 400 lira ortalama ile ilk sırada yer alırken onu Urla, Narlıdere, Karşıyaka ve Bornova izliyor.

Kira gibi aidat: İzmir in o ilçesi zirvede!

Apartman tipi yapılarda sadece temizlik ve ortak elektrik gideri ile süreci yönetmek mümkünken sitede oturanların faturası arttıkça artıyor. Peki en yüksek aidatları hangi ilçelerde yaşayanlar ödüyor.

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVİMER) Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen Tapusor. com adlı platform, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki sitelerin ortalama konut aidat değerleri incelendi.

İZMİR'DE ZİRVE GÜZELBAHÇE'NİN
Yapılan araştırmaya göre en yüksek aidat 3 büyük ilde İstanbul'da. İstanbul'da Beşiktaş'ta ortalama aidat bedeli 1200 lirayken onu Beykoz, Şişli, Sarıyer ve Bakırköy takip ediyor. İzmir'deki sitelere baktığımızda ise Güzelbahçe 400 lira ortalama ile ilk sırada. Onu Urla, Narlıdere, Karşıyaka ve Bornova izliyor. Başkentte ise aidatlar İzmir ve İstanbul'un altında. Ankara'da Çankaya 330 lira ile ilk sırada. Onu Gölbaşı, Beypazarı, Etimesgut ve Altındağ takip ediyor.

Son 1 yıldaki konut aidat değerlerine baktığımız zaman ciddi artışlar da dikkat çekiyor. Silivri'de aidatlar 1 yılda yüzde 64, Şişli'de yüzde 53, Şile'de yüzde 38, Beşiktaş'ta yüzde 37, Beykoz'da yüzde 36, Zeytinburnu, Kağıthane ve Büyükçekmece'de yüzde 29, Üsküdar'da yüzde 27, Sarıyer'de yüzde 26 arttı. İzmir'de de yüzde 17 ile yüzde 46 arasında değişen oranda aidat artışları oldu.

AİDATLARA İTİRAZ HAKKIMIZ VAR MI?
Peki aidatlar konusunda haklarınızı biliyor musunuz? Ev sahibi ve kiraci olmanın farkları neler? Aidatları ödemezsek neler olur? Bu soruların yanıtlarını ve aidat konusunda bilmemiz gerekenleri Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz'a sorduk, şunları anlattı:

- Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılım ile mümkün. Kurula ev sahipleri katılırken kiracılar sadece ev sahibinin vekaleti olması halinde katılabiliyor. Kurulda kararlar (yönetici seçimi haric) yüzde 51 oy ile alınıyor. Kararlar alındığında toplantıya katılmayan kat malikinin karara itiraz edebilmesi için 6 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açması dışında bir yol bulunmuyor. Toplantıya katılıp olumsuz oy verenler için de toplantı tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bu davanın açılması gerekiyor.

- Sitenizde yapılması istenen yenilik ve ilave çok masraflı veya lüks ise veya sadece bazı kat maliklerinin kullanımına ilişkin ise diğer kat maliklerinin bu gidere katılması zorunluluğu yok. Örneğin site içerisinde bebek bakım odası yapılmak istenmesi halinde çocuğu olmayan kat maliklerinin bu gidere katılması zorunlu değil.

- Aidatını ödemeyen veya boş olan dairelerin aidatları diğer kat maliklerine paylaştırılamaz. Boş olan dairelerin aidat ödeme sorumluluğu müteahhite aittir.

- Kiracı ve mal sahibinin aidatlari ne şekilde ödeyeceği konusunda iki temel kriter var; İşletme bütçesi ve yatırım bütçesi. İşletme bütçesi çalışanların maaşı, ortak alan gideri gibi unsurları içeriyor ve bu gider kiracıya ait. Yatırım bütçesinden gelen masrafları kiracı değil ev sahibi ödüyor. Asansörün değiştirilmesi, binanın boyanması, demirbaş alımı gibi kalemler yatırım bütçesine giriyor. Kiracıların Denetim Kurulu'ndan bu bütçeleri isteme hakkı var. Bir de kiracının aidat yükümlülüğü en fazla ödediği aylık kira bedeli kadardır. Bu miktarı aşarsa sorumluluk mal sahibinde.

- Aidatını ödemeyenler hakkında yönetici veya diğer maliklerden her biri dava açabileceği gibi icra takibi de yapabilir. Aidat ödememe halinde özel bir gecikme tazminatı hesabı da işler ve ödenmeyen aidatlar için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı da alınır.(Hürriyet)

 
Liseliler için 'akıllı öneri sistemi'
 
İzmir'de şaşkına çeviren olay: Helikopter denizden su çekerken...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Satılan her 100 konuttan 4'ünü yabancılar aldı
Yılın ilk yarısında yabancılara konut satışı geçen yıla göre yüzde 69 ...
Ege Koop'tan İzmir'e yeni ticaret merkezi
İzmir'in 35 yıllık güven markası Ege-Koop, Türkiye'ye örnek olacak ilklerine ...
İzmir'in cennet köşesi imara mı açılıyor?
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre Seferihisar’daki Doğanbey ...
 
Urla'da 'kupon arazi' satışı: Teminat bedeli bile dudak uçuklattı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Urla İçmeler’de ...
Psikolojiyi bozan kaçak yapı 3 günde yıkılacak
Bursa’da belediye meclisi, kentte kaçak yapıların yıkılması ve inşaatı ...
Binlerce arsa ve arazi için emsal karar!
Bahçelievler Belediyesi, tramvay yolu için özel okul sahibi şirketten ...
 
Konut satışlarında yüzde 48'lik düşüş!
Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına ...
Avcılar'dan 'istihdam' yatırımı
İnşaat sektöründeki daralmaya karşın Avcılar İnşaat, kuruluşunun 30. yılında ...
Folkart Vega yatırımcısına kazandırıyor!
Folkart Vega, yatırımcılar için huzurlu, güvenli, kazançlı bir gelecek ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva