HABERLER>POLİTİKA
13 Mart 2017 Pazartesi - 11:00

Kılıçdaroğlu'ndan 'başkan-başbakan' açıklaması

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir radyo programında sarf ettiği ve tartışmalara neden olan sözleriyle ilgili yeni değerlendirmede bulundu.

Kılıçdaroğlu ndan  başkan-başbakan  açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumuyla ilgili, Ankara'da muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda konuştu.

CHP Lideri, kısa süre önce bir radyo programında söylediği ve tartışma yaratan "Başbakan ile Cumhurbaşkanı ayrı partilerden olursa, ne olur" sözleriyle ilgili değerlendirme yaptı.

"80 milyonun başkanıdır, peki bu kişi aynı zamanda bir partinin başkanı olursa çift başlı olmaz mı? Olur." diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Başka bir sorun daha çıkacak değişiklik kabul edilirse. Bir arkadaşım radyo programıyla ilgili sordu. Diyelim ki, seçim oldu çoğunluk partisi yüzde 49 oy aldı ama başkan adayı yuüzde 51’i bulamadı. Çoğunluk partisinin başkanı bugünkü modelde başbakan ama başbakan olamayacak çünkü yüzde 5’i buşlamadı. İkinci seçim olacak, başkan seçimi. Bu seçimi kim kazandı, çoğunluk patisinin başkanı değil başka birisi kazandı. O zaman başkan ayrı telden çoğunluk partisini başkanı başka ayrı telden çalacak. Bunu anlatmaya çalıştık, en büyük yarılma burada yaşanacak.. Biz bu tehlikeye dikkat çekmek istedik..."

MUHTARLIK KALKACAK MI?
Kılıçdaroğlu, "Başkanlık sistemi geldiğinde muhtarlık kalakacak mı?" sorusuna yanıt verdi: "Bu modelde başkan arzu ettiğinde TBMM'ye feshediyor. Mevcut anayasada da feshedebilir ama 45 gün içinde hükümet kurulmazsa diyor. Yeni modelde olan doğru mudur? Muhtar kardeşlerim elllerini vicdanlarına koyup sorsunlar. Bütün muhtarların ömrü bir kararnameye bağlı. Yetki veriliyor. Böyle bir yetkiyi bir kişiye vermek doru mudur yanlış mıdır?.."

"PERDE ARKASINI" ANLATTI
"Bu anayasa değişikliğinde partiler neden bir araya gelmedi?" sorusu sorulan Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir önceki yasama döneminde 4 siyasi parti bir araya geldi ve 80 maddenin değiştirilmesi konusunda görüş birliği sağlandı ama çıkmadı. Sonra yeniden oturalım konuşalım dediler. Ben size perde arkasını anlatayım" dedi ve şöyle devam etti: "15 Temmuz darbesinden sonra Saray' a gittik. Ben Sayın Cumhurbaşkanı'na ile Başbakan'a ve Devlet Bahçeli'ye, yargı bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu anlattım. Gelin anayasada önce bunu sağlayacak düzenlemeleri yapalım dedim, tamam dediler. Anlaştık. İki toplandık, ondan sonra kimse toplantıya gelmedi. Sonra anayasa değişikliği için gelin, başkanlık sistemi dediler. Biz bu sisteme karşıyız, parlamenter sistemde neyi öngörüyorsanız gelin konuşalım dedik. Sorunu çözelim dedik. Hayır başkanlığı getireceğiz dediler. Biz bunu uygun görmüyoruz dedik. Olay budur..."

 
Bornova’da 3 yılda 120 milyonluk yatırım
 
Konaklı minikler kuklayla sevindi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÖZET 13 Mart 2017 Pazartesi 12:30

Kılıçdaroğlu ; Diyelim ki, seçim oldu çoğunluk partisi yüzde 49 oy aldı ama başkan adayı yüzde 51’i bulamadı. Çoğunluk partisinin başkanı bugünkü modelde başbakan ama başbakan olamayacak çünkü yüzde 51’i bulamadı. İkinci seçim olacak, başkan seçimi. Bu seçimi kim kazandı, çoğunluk patisinin başkanı değil başka birisi kazandı. O zaman başkan ayrı telden çoğunluk partisini başkanı başka ayrı telden çalacak. Bunu anlatmaya çalıştık, en büyük yarılma burada yaşanacak.. diyor.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir Milletvekillerinden yoğun ‘hayır’ mesaisi: 10 günde 28 STK
On gün boyunca toplam 28 oda, dernek, borsa ve sendika ziyareti gerçekleştiren ...
AK Parti İzmir Koordinatörü 'evet' için 3 ana nedeni saydı!
AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı ve İzmir-İstanbul-Ankara Koordinatörü ...
Numan Kurtulmuş: Niye etekleriniz tutuşuyor ?
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Biz Hollanda'nın anayasasını değiştirmiyoruz, ...
 
Bahçeli: Hollanda hasım haline geldi
MHP lideri Devlet Bahçeli, Hollanda’nın hasım bir ülke haline geldiğini ...
Delican’la gündem: Ziyaret raporu, dönüşüm müjdesi, seçmene mesaj!
AK Parti İl Başkanı Delican, Başbakan Binali Yıldırım ve bakanların İzmir’e ...
Erdoğan: Atlarıyla, itleriyle saldırdılar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de toplu açılış töreninde ...
 
Baykal: Kendimi rencide olmuş hissediyorum
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı ile Aile ve Sosyal ...
Başbakan Yıldırım: Gereken neyse yapılacak
Başbakan Binali Yıldırım, "Hollanda bakanımızın seyahat özgürlüğünü engellemiş ...
Kılıçdaroğlu'ndan flaş Hollanda çağrısı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümete net, açık çağrıda bulunuyorum. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva