HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Mart 2011 Pazar - 12:39

Kent konseyleri halkın sesidir

Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘Yerel Yönetimler ve Kent Konseyi’ konulu bir panel düzenlendi.

Kent konseyleri halkın sesidir

İZMİR - Konak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı yönetiminde yapılan panele Bayraklı Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Ali Çevik, Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Metin Erten, İl Genel Meclis Üyesi ve Konak Kadın Danışma Merkezi Avukatı Ayla Eğit konuşmacı olarak katıldı. Panel’de kent konseylerinin görevleri, yerel yönetimlerle olan bağları, vatandaşların üstüne düşen görevler ve sivil toplum örgütlerinin kent için önemi üzerinde duruldu.
         
Kent konseylerinin birer sivil toplum kuruluşları olduğunu ve insanların sorumluluk bilinciyle bu topluluklara katıldıklarını belirten Konak Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, “Her yerel yönetimin kent konseyi vardır. Bunların bir araya gelmesiyle de İzmir Kent Konseyleri Birliği oluşturulmuştur. Demokratik ilkeyi benimsemiş sivil kuruluşlar demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Konak Kent Konseyi de Konak Belediyesi’nin yasalar uyarınca destek verdiği kurumdur. Yerel yöneticilerin vizyonu, bakış açısı ne kadar geniş olursa kent konseylerinin de vizyonu o kadar geniş olur. Biz, Konak Kent Konseyi olarak şanslıyız çünkü vizyonu geniş, imkan tanıyan, projelerimize destek veren bir başkanımız var. Başkanımız Dr. Hakan Tartan’a teşekkür ederiz” dedi.

Kent konseylerinin ana hatlarıyla görevini tanımlayan Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Metin Erten, “Kent konseyleri vatandaşla, yerel yöneticiler arasındaki köprüdür. Kent konseyleri kentle ilgili yerel yönetimine öneri götür, önerileri değerlendirip hayata geçirmek de kenti yönetenlerin görevidir. En son karar mercileridir. Eğer kent konseyleri öneri götüremiyorsa görevini yerine getiremiyor demektir” dedi.
İl Genel Meclis Üyesi ve Konak Kadın Danışma Merkezi Avukatı Ayla Eğit ise, kadın örgütlerinin önemine dikkat çekerek, “Kent konseylerinin proje üretiminde kadın örgütlerinin büyük yeri vardır. Kadınlar için yerel yönetimlerin projeleri hayata geçirmesi için yapılan öneriler çok önemlidir. Belediye başkanının ufkunu genişletmek, dünya görüşlerini zorlamak, önerilerinin takipçisi olmak kent konseylerinin görevleri arasındadır. Belediye meclis üyelerinin, belediye başkanlarının yaptıklarını takip etmeliyiz. Her zaman varlığımızı hissettirmeliyiz” diye konuştu.
         
Yerel yönetimler üzerine akademik çalışmalar yapmış olan Bayraklı Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Ali Çevik de konuşmasında kent konseylerinin ilkelerini ele aldı. İlkeleri üç ana başlık altında toplayan Çevik, Kentte yaşayan vatandaşların; kentine sahip çıkması, kentin yönetimine aktif katılımda bulunması ve kentin sorunlarının çözümüne ortak olması gerektiği üzerinde durdu. Çevik, “Kentte yaşayan vatandaşlar kent konseylerine sahip çıkmak sorumluluğu ve zorunluluğundadır. Çünkü orada kendileri ve kentin ihtiyaçları için öneriler üretiliyor. Bunların destekçisi ve takipçileri olmalıdırlar. Kent konseyleri halkın sesidir. Kent konseyleri belediye yasasında yer aldığı için belediye başkanları kent konseylerine destek olmak zorundadır” dedi. Çevik konuşmasına şöyle devam etti:
        
“Kent konseylerinin bütçesi olmaz. Yerel yönetici bütçe ayırmak ve lojistik destek vermek zorundadır. Ayni ve nakdi yardım yapmak belediyelerin görevidir ancak pek çok yerel yönetici bunu yerine getirmez, maddi ve manevi olarak destek olmak istemez. İzmir yerel yöneticileri açısından bu konuda şanslı olabilir ancak ödenek yapmayan ve projelere destek vermeyen belediye başkanları da var. Türk toplumu yerel yönetim geleneğinin, bilincinin, felsefesinin Batıdaki ülkelerinin farkındalığında değil. Batıdaki yerel yönetimler halkın eseridir. Seçilmiş yerel yöneticisinin takipçisidir, kent yönetimine sahip çıkar. Avrupa’da bir park yapımı için o çevrede oturan halkın onayını almak zorundadır, aksi takdir de bir çivi bile çakamaz. Kent konseyleri sivil toplum kişilikleri, dernek, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlar, kamu idari birimleri değildir, Kent konseyleri tüzel kişiliklerin oluşturduğu bir kurumdur. Kent konseyleri alt çalışma guruplarıyla halka ulaşırlar. Kadın meclisleri ise en etkili mercilerdir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kazançoğlu: İzmir Dünya kenti olmalı
Konak Kent Konseyi, 2011 yılı 2. olağan genel kurulunu, Konak Belediyesi ...
Karaosmanoğlu Urla Meydanı’nı tanıttı
Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu gelecek ay açılacak Urla Meydanını konuklarına tanıttı.
''İzmir Çetesi'' Karabağlar’da
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, İzmir’de çekilen “İzmir Çetesi” ...
 
Bornova baharı Bağcan'la kutlayacak
Bornova Belediyesi baharın gelişini çeşitli gösterilerin ve konserlerin ...
Kocaoğlu: Önce baraj
Urla’nın köylerinde,'Toptan Çözüm' çalışmalarını yerinden inceleyen Başkan ...
Annesiz kalan yavruları emziriyor
Konak Belediyesi Hayvan bakım Merkezi’nde 20 sahipsiz yavru köpek 2 yaşındaki ...
 
ESHOT laboratuvar kurdu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü kurduğu laboratuar ile11 ...
Başkan İnce Muhtarlarla buluştu
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, ilçedeki muhtarla bir araya gelerek sorunları dinledi.’
Narlıdere şehitleri andı
Çanakkale Zaferinin yıldönümü ve şehitleri anma gününde Narlıdere’’de ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva