HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Ocak 2013 Salı - 11:22

Kazma vuruldu: İzmir’in antik tiyatrosu ortaya çıkacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale eteklerinde gecekonduların altında kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nu ortaya çıkarmak için kamulaştırılan alandaki yıkımlara başladı.

Kazma vuruldu: İzmir’in antik tiyatrosu ortaya çıkacak

İZMİR - 8 bin 500 yıllık geçmişi ile önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir’de, tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması konusundaki çalışmalar sürdürüyor. Bu çalışmaların sonuncusu, Kadifekale’de gerçekleştiriliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki Antik Roma Tiyatrosu’nun gün yüzüne çıkarılması amacıyla başlattığı kamulaştırmalarda bugüne kadar 8 milyon 40 bin liralık bedel ödedi. Kadifekale’de gecekondular arasına sıkışıp kalan tiyatronun ortaya çıkarılması için yaklaşık 12 bin 972 metrekarelik alan üzerinde 164 parsel için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma yapıldı. Bugüne kadar 7 bin metrekarelik alanın tapusunu belediye aldı. İlk etapta kamulaştırılan 52 evin yıkılacağı bölgede, Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Dozerler ve kepçeler, geçilmesi zor, labirentten farksız sokaklara girdi. Yıkımın yapıldığı bölgede oturanlar da çalışmaları izledi. Alanda yıkılan evlerin duvarlarındaki boyaları kazıyan arkeologlar, üzerleri tuğla ve taşlarla örtülmüş tiyatronun duvarlarını ortaya çıkardı.
 
16 BİN KİŞİ KAPASİTELİ
Kadifekale’deki antik tiyatro ile ilgili en ayrıntılı bilgi, 1917- 1918 yıllarında bölgede incelemeler yapan Avusturyalı mimar ve arkeologlar Otto Berg ve Otto Walter’ın araştırmalarında ve araştırmalarına yönelik hazırladıkları plan ve kesitlerde bulunuyor. 16 bin kişi kapasiteli olduğu düşünülen tiyatronun kalıntılarının Roma dönemi özellikleri taşıdığı, pek çok araştırmacının ilettiği de bu bilgiler arasında yer alıyor. Eski kaynaklarda, Erken Hıristiyanlık yani Roma İmparatorluğu’nun paganizm döneminde İzmirli St. Polikarp’ın bu tiyatroda öldürüldüğü ve tiyatronun tarihin trajik sahnelerine şahitlik ettiği öne sürülüyor. Büyükşehir Belediyesi antik tiyatroyu aslına uygun olarak ayağa kaldırdığında Konak’a, Alsancak’a, Karşıyaka’ya, Bornova’ya gelen herkes burasını görebilecek. Efes Antik Tiyatro’da olduğu gibi burada da konserler, gösteriler yapılabilecek.
 
TİYATRONUN KİTABI ÇIKIYOR
Yazar İlhan Pınar, İzmir’e 1917 yılında gelip çalışma yapan Otto Berg ve Otto Walter’in bıraktıkları metni çevirerek, bir ay içinde tiyatronun kitabını basacağını söyledi. Pınar, "Roma tiyatrosu ile ilgili tek kaynak ışık tutan onların araştırmaları. Amaçları, 1917 yılındaki savaş ortamında var olan koşullarda hazırladıkları dosya sonrası bu bölgede kazı yapmaktı. Bilgi notlarında, amaçlarının İzmir’deki mekan açısından yoksun fakat tarihi açıdan son derece zengin kalıntıları ortaya çıkarmak, koruma altına alınmasını sağlamak olduğunu anlatıyorlar. 95 yıl önce bize yazılan, içinde zengin tarihi bilgiler bulunan bu mektubun zarfı, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kamulaştırmalarla açılmış oldu" dedi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yurttaş 30 Ocak 2013 Çarşamba 08:40

Megaköylü arkadaş, o eskimiş taşların kime ne faydası olduğunu (pek sanmıyorum ama) olur da birgün öğrenebilirsen bil ki o zaman Türkiye çağ atlamış olacak...

Yorumu oyla      17      6  
züper köy 30 Ocak 2013 Çarşamba 02:49

(Megaköylü) arkadas su an hastanelerde kullanilan en modern makinalarin cogu israilden geliyor veya icad edildi, birgün allah göstermesin yolun düserse doktora dersin "beni sokmayin o makinalara". Mesele kimin yaptigi deyil asil mesele TARIHTIR.

Yorumu oyla      18      5  
Okan 29 Ocak 2013 Salı 23:37

Çok güzel bir proje. Hem kötü görüntü giderilecek hem de tarihi doku gün yüzüne çıkacak.

Yorumu oyla      26      9  
Mehmet Yunak 29 Ocak 2013 Salı 22:36

Kim bu kentte bir tarihi eseri ortaya çıkarıyor,restore edip kente kazandırıyorsa binlerce teşekkür.Bu eseri kente kazandırmak ise bambaşka bir güzellik.Emeği geçen herkese saygılar.

Yorumu oyla      28      10  
İlhan Pınar 29 Ocak 2013 Salı 22:21

Bu eser İzmir'in zengin tarihinin en önemli miraslarındandır. O milletin bu dinin tarihi değil, İZMİR'İN TARİHİ'DİR burada yatan ve çıkarılacak olan...İon, Roma ya da Bizans veya Osmanlı değil,Agora, Emir Sultan veya Tiyatro hepsi bu kentin kesintisiz ve süregelen tarihidir!

Yorumu oyla      25      9  
Tevfik AKTUĞLU 29 Ocak 2013 Salı 19:37

Roma'ya İsrail diyen, tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasının bulundukları kentte yaşayanlara bir fayda sağlamayacağını ima eden ve Romanlar'ın Sulukule'deki halini unutarak AKP'nin evsize ev sağladığını ekleyen megaköylü arkadaşa: İzmir'in köy olduğunu siz söylüyorsanız ben o köyde yaşamaktan gurur duyarım.

Yorumu oyla      35      11  
Ahmet Türkan 29 Ocak 2013 Salı 17:20

İsrail mi:) Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın arkadaş :)

Yorumu oyla      36      11  
private35 29 Ocak 2013 Salı 16:51

megaköylü ne zamndan beri roma israil oldu :)çok komik bir arkadaşsın, çabandan dolayı kutluyorum seni.

Yorumu oyla      39      11  
fatih 29 Ocak 2013 Salı 14:43

millet hem ev sahıbı olacak hem tarıh gun yuzune cıkıcak akp olsa bunlarada bır kulp bulurdu :D koyun gıbı ınsanlar oy verdıkce zamları gecırdıkce akıllanmıyolar bu oy verenler

Yorumu oyla      39      15  
megaköylü 29 Ocak 2013 Salı 14:21

ahmet türkan isimli yorumcuya;hangisinin izmire ve vatandaşa faydası var.aradaki fark budur işte.birinde israilin tarihi ortaya çıkıyor,diğerinde evsiz vatandaşlar ev sahibi oluyor.aradaki zihniyet farkıda bu.

Yorumu oyla      20      39  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Artiz Mektebi’ Gaziemir’i kahkahaya boğdu
Atık pil toplama kampanyası başlatan Özyiğit Oyuncak Şirketi Yönetim Kurulu ...
Bereket filleri Altınordu'ya uğurlu geldi
Konak Belediyesi Agora Semt Merkezi’ndeki kadınların Altınordu için yaptıkları ...
Gaziemir'in botanik bahçesine 'İngiliz piyangosu'
Gaziemir’de dönemin İngiliz Konsolosu Sherard’ın 309 yıl önce kurduğu ...
 
Konak'tan tiyatro duayenine saygı gecesi
Konak Belediyesi’nin vefa duygusuyla dolu etkinliği Ustaya Saygı bu ay ...
Seferihisar’ın çocukları başkanını seçti
Çocuk Dostu Kent adayı Seferihisar Belediyesi, 3. Dönem Çocuk Belediye ...
Karşıyaka'dan engelliler için örne uygulama
Karşıyaka Belediyesi’nin Hizmet Binası’nda görme engelliler için tüm engeller ...
 
Başkan Kocaoğlu’na “Spor Şeref Ödülü”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na Basketbol Adamları ...
Kolay ulaşım ve ürün kalitesi için 218 milyon
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalara daha kolay ulaşım sağlamak ve ürün ...
Başkan’dan Yıldırım’a ulaşım Gökçek’e yağmur cevabı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hafta sonu İzmir’e gelen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva