HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Ocak 2014 Salı - 13:31

Karşıyaka’da bir ilk: Engelleri kaldıran kütüphane

Karşıyaka Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi törenle hizmete girdi. İzmir’de bir ilçe belediyesi tarafından yapılan ilk Görme Engelliler Kütüphanesi, İzmir İl Halk Kütüphanesi tarafından bağışlanan 1500 sesli kitapla, üyelerine hizmet verecek.

Karşıyaka’da bir ilk: Engelleri kaldıran kütüphane

Karşıyaka’yı herkes için yaşanabilir bir kent yaparken engellilerin de bu keyfi yaşamasını istediklerini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Hizmete açtığımız bu kütüphane ile görme engelli hemşerilerimizin bilgiye ulaşmalarını, kitapların dünyasıyla tanışmalarını sağlıyoruz” dedi.



Göreve geldiği günden bu yana yüzlerce projeyi hayata geçirdiklerini belirten Başkan Durak, “Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırabilmek için Belediye hizmet binalarımız, kültürel ve sosyal tesislerimizi yeniden düzenledik, ana caddelerin çoğunda kolay yürümelerini sağlayacak önlemler alındı. Ancak bunlar da yeterli değil. Bu kent içinde yaşayan herkes keyif alabilmeli“ diye konuştu.
 
Sosyal projeler ile hep öncü olduklarına da dikkat çeken Başkan Durak, “Hizmetlerimizle hem Avrupa’dan takdir alıyoruz, hem de ülkemizde örnek oluyoruz. Görme Engelliler Kütüphanesi’nde bulunan güncel gazetelerin okunabildiği sistemi çoğaltıp Karşıyaka Çarşısı’nda farklı yerlere koyacağız. Ayrıca engellilerimiz için daha büyük bir tesisimiz de tamamlanmak üzere” diye de ekledi.
 
Açılışta konuşan Görmeyenler Kültür ve Birleştirme Dernek Başkanı Salih Batur ile Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Talat Aydilek de, konuşmalarında Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a teşekkür ederek, “İzmir hep ilklerlerin kenti oldu. Devlet kütüphaneleri içinde ilk olarak Atatürk Halk Kütüphanesi içinde görme engelliler kütüphanesi açmıştık. Yerel yönetimlerde de Karşıyaka belediyesi açıyor” dedi. Konuşmalardan sonra kütüphanenin açılış kurdelesi Başkan Durak ve görme engelliler tarafından kesildi.


 
GÖRME ENGELLİLER KÜTÜPHANESİ’NDE NELER OLACAK?
Görme engelliler için kitap okumak isteyen gönüllülerin de katkısı ile faaliyetini devam ettirecek olan kütüphaneye üye olan görme engelliler, Boğaziçi Üniversitesi Görme Teknolojisi Eğitim Merkezi’nin e-kütüphane sisteminden de yararlanabilecek.
 
Gönüllü okuyucular, görme engelli vatandaşlarımız için kütüphaneye bireysel başvuruda bulunarak, ister kütüphane bünyesinde bulunan özel ses yalıtımına sahip seslendirme kabininde, isterse evlerinde kitapları seslendirerek ve kitapları bilgisayara tarayarak doküman olarak ulaştırabilecekler.
 
Görme Engelliler Kütüphanesinden yaralanmak isteyen engelli vatandaşların, durumlarını belirten raporları ve nüfus cüzdan fotokopileri ile birlikte başvuruda bulunmaları yeterli olacak. 
 
Kütüphane bünyesinde bulunan iki adet ekran okuma programı (jaws for window) ile bilgisayar ekranında görüntülenen metinsel bilgileri doğal insan sesi ile seslendirilerek, neyi nasıl ne kadar duyabileceklerini kendileri belirleyebilecekleri gibi, internet aracılığıyla da günlük gazete, dergi vb rahatça takip edebileceklerdir.


 
Ekran büyütme programı ile sadece %5 oranında gören engellilerimiz bile tüm materyalleri gözlerini yormadan ve başkalarından yardım almadan rahatlıkla kullanma okuma sahip olabilecekler.
 
Easy reader kitap okuma makinesi ile, görme engelli kullanıcılar okumak istedikleri kitap dergi gazete gibi metinleri dinleyebilecekleri gibi aynı anda da bunları tekrar dinlemek üzere cd’ye, hard disk’e veya mp3 player’a kaydedilecekler.
 
Masaüstü büyüteç sistemi ile yazı yazma okuma bulmaca çözme çalışmaları üzerinde denemeler yapmak gibi benzeri günlük aktivitelerini başkalarına bağımlı kalmaksızın gerçekleştirebileceklerdir.
 
Aynı zamanda, Braille kabartma baskı tekniği ile kullanarak istediği belge ve kitap çıktısı alabileceklerdir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
NEVRA 28 Ocak 2014 Salı 14:02

HELAL OLSUN CEVAT BAŞKANIMIZA... SEÇİM MEÇİM DİNLEMEDEN, ÇALIŞMAYA DEVAM... ŞİMDİ BUNA "ŞOV İŞTE" DİYENLER ÇIKACAKTIR. ADAM YILLARDIR ÇALIŞIYOR DEMEK Kİ, BUGÜN AÇILIŞ YAPABİLİYOR. SEÇİME DÖNÜK ŞOV OLSA, ANCAK TEMEL ATARDI... ÖYLE OLMADIĞINA GÖRE, ÇALIŞAN KAZANIR!!!

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da 900 öğrencinin İngilizce gururu
Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (BELGEM) İngilizce Destek Kursu'nu ...
Şans filleri Konaklı kadınların yüzünü güldürdü
Agora Semt Merkezi kursiyerleri ürettikleri hediyelik eşyalar sayesinde ...
Nergiz krizinde sulh: Karşıyaka Belediyesi halka soracak!
Nergiz Mahallesi’nde yapılması planlanan sosyal tesise karşı sakinlerin ...
 
Çeşme’den organik ağaç gübresiyle 200 sakız fidanı
Çeşme Belediyesi, ‘sakız gelişim alanı’ ilan ettiği Çiftlik’te kendi yetiştirdiği ...
İzmir Körfezi’nin 2013 raporu: Muhteşem kareler
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün 2013 raporu, Körfez’deki ...
‘İzmir’e yatırım’ topuna Vali Toprak da girdi!
Başkan Kocaoğlu ile AK Parti cephesinde karşılıklı ‘rakamlı’ demeçlerle ...
 
Karabağlar’da kadınlara el sanatları eğitimleri
Karabağlar Belediyesi Kültür Müdürlüğü ASDER (Anadolu Kültürünü, Sanatını ...
Aliağa akıllı spor salonuna kavuşuyor
İzmir’in hızla büyüyen kentlerinden Aliağa, İzmir Büyükşehir ve Aliağa ...
Mumcu Selçuk'u tiyatro oyunuyla aydınlattı
Selçuk Belediyesi’nin Uğur Mumcu anma etkinlikleri kapsamında organize ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva