HABERLER>SAĞLIK
5 Aralık 2020 Cumartesi - 22:54

Karnındaki bebeğiyle koronavirüsü yendi

Ankara'da koronavirüse yakalandıktan 1 hafta sonra 1,5 aylık hamile olduğunu öğrenen İklime Yaşar (39), hastanede riskli doğum bölümünde tedaviye alındı.

Karnındaki bebeğiyle koronavirüsü yendi

İklime Yaşar, 2 aylık zorlu tedaviyle hastalığı yendi. Bu sırada kısmi felç meydana gelen Yaşar, şimdi fizik tedaviyle ayağa kalkmaya çalışıyor. Prof. Dr. Nebahat Sezer, Covid-19'un sadece solunum yolu enfeksiyonu olmaktan çıktığını, sistem organ tutulumları ile giden bir hastalık haline geldiğini söyledi. 

Evli ve 2 çocuk annesi İklime Yaşar, 27 Eylül'de baş ağrısı, halsizlik, öksürük ve sırt ağrısı şikayetleriyle başvurduğu hastanede koronavirüse yakalandığını öğrendi. Evde ilaç tedavisi uygulanan Yaşar'ın, 1 hafta sonra şikayetlerinin geçmemesi üzerine tekrar hastaneye gittiğinde yapılan kan tahlilinde ise 1,5 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. Evde bir süre daha tedavisi devam eden, daha sonra Ankara Şehir Hastanesi Riskli Doğumlar Bölümü'ne sevk edilen Yaşar, yaklaşık 2 ay süren zorlu tedaviyle koronavirüsü yendi. Karnındaki bebeğiyle birlikte yaşama tutunan Yaşar'da, hastalığın ardından bu kez kısmi felç meydana geldi. Ellerini kullanamayan ve yürüyemeyen Yaşar, tekerlekli sandalye kullanmaya başladı. Aynı hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedaviye alınan Yaşar, şimdi karnındaki bebeğiyle virüsün yarattığı hasarı düzeltmek için mücadele ediyor.

'BEBEĞİM İÇİN MÜCADELE ETTİM'

İklime Yaşar, koronavirüse yakalandıktan 1 hafta sonra hamile olduğunu öğrendiğinde çok korktuğunu anlatarak, "Çünkü 'böyle bir ortamda çocuk nasıl olur, nasıl tutunur, nasıl olacak' diye çok endişelendim. O süreç gerçekten çok zordu. Bu, hiçbir hastalığa benzemiyor. Bir tek yeriniz ağrımıyor; virüs resmen sizinle dalga geçiyor ve tüm vücudunuzu ele geçiriyor. Ben hastanede yatarak değil bunu evde geçirdim; ama çok zorlu bir süreçti. İlk başlarda çok korktum, çok ağladım; ama sonra yavaş yavaş alışmaya başladım, bebeğim için artık mücadele etmeye başladım. 'Kendimi iyi hissedeceğim, onun için daha fazla ayakta duracağım' dedim. Daha sonra Ankara Şehir Hastanesi'ne Riskli Doğumlar Bölümüne sevk edildim. O dönemde sadece Covid-19 ilacı değil, migren ilacı, ağrı kesiciler de kullandım. Ve en sonunda bunları aştık" dedi.

"KİMSE COVİD-19 GEÇİRDİM BİTTİ SANMASIN"
Ancak bu süreçte gücünün kalmadığını ifade eden Yaşar, "Ellerim uyuştu, hiçbir şeyi tutamaz hale geldim. Şu an tek başıma destek almadan yürüyemiyorum. Ama ellerimi şu an tedavi ile kullanmaya başladım. Dizlerim de inşallah bir süre sonra daha iyi olacak. Hiç kimse sanmasın ki 'Covid-19 geçirdim ve bitti'. Biz de geçirdik; ama sonrasında bu şekilde hasarları ile devam ediyoruz. Şu anda fizik tedavi de tedavi görüyorum" ifadelerini kullandı.

"SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU OLMAKTAN ÇIKTI"
Ankara Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi 3B Omurilik Hasarı Rehabilitasyonu Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Nebahat Sezer, bu tür hastaları Covid-19 sonrası dönemde çok sık görmeye başladıklarını söyledi. Prof. Dr. Sezer, Covid-19'un multi sistem organ tutulumları ve sistem tutulumları ile giden bir hastalık haline geldiğini vurgulayarak, "Sadece bir solunum yolu enfeksiyonu olmaktan çıktı. O yüzden sinir sistemi tutulumu da bunların içinde en fazla fonksiyon kaybına yol açan grup olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Covid-19 tedavileri tamamlanmış ve nörolojik olarak stabil hale getirilmiş olan hastalar, fiziksel tıp ve rehabilitasyon kliniklerimize, meydana gelen fonksiyonel kayıplarının tekrardan kazandırılabilmesi, günlük yaşam aktivitelerine erişebilmesi için tedavi almaya geliyorlar" dedi.

"1 AY İÇİNDE YÜRÜYEBİLMESİNİ PLANLIYORUZ"
İklime Yaşar'ın da böyle başvurduğunu anlatan Prof. Dr. Sezer, "Gebe olmasının yanı sıra özellikle ellerini kullanmakta zorluk, oturma dengesi ve ayakta durma dengesinde bozukluklar ve yürüme problemleriyle gelmişti. Hastamız gebe olduğu için optimal şartlarda rehabilitasyon programını yürütmekte bir miktar daha yavaş davranmaya çalıştık; bebeği ve anneyi korumak adına. Hastamız şu an yürüteç desteği ile ayakta durabiliyor. Gebe olmasından dolayı hızlı davranamıyoruz; fakat önümüzdeki 1 ay içerisinde bağımsız bir şekilde yürüyebilmesini planlıyoruz" diye konuştu. (DHA)

 
Kovid-19 hastası sayısı 19 milyonu aştı
 
Meraklı vatandaşlar kısıtlamayı hiçe saydı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kovid-19 hastası sayısı 19 milyonu aştı
Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) tedavisi görenlerin sayısı dünya genelinde 19 milyonu geçti.
Türk bilim insanları BM'de konuştu
Koronavirüs aşısını bulan BioNTech firmasının kurucu ortağı Prof. Dr. ...
Böbrek rahatsızlığı olanlar koronavirüsü daha ağır geçiriyor
ABD’li araştırma şirketi Geisinger’in yaptığı araştırmada, böbrek hastalarının ...
 
Pfizer CEO'sundan aşıyla ilgili açıklama
Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin başında olduğu BioNTech ...
DSÖ: Salgının hala uzun bir yolu var!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
Aşıda kötü haber! Hedef yarıya düştü
ABD'li ilaç şirketi Pfizer, bu yıl içinde 100 milyon doz aşının dağıtımını ...
 
Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Tam kapanma gündemde!
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yeni ...
Bakan Koca yanıtladı: Korona aşısı zorunlu mu?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı yaptırmanın zorunlu olmayacağını ...
Korona öksürüğü ile kuru öksürük arasındaki fark nedir?
Korona öksürüğü ile kuru öksürük arasındaki fark nedir?
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva