HABERLER>SAĞLIK
19 Haziran 2016 Pazar - 09:06

İzmirli profesörden çağın salgını 'Lyme' çağrısı

Dünyada bir salgın haline gelen ve genç yaşta ani ölümlerin sebebi olarak gösterilen Lyme hastalığının dünyada hızla yayıldığına dikkat çeken Lyme Hastalığı ile Mücadele Derneği Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, Türkiye'de henüz bu hastalıkla ilgili bir uzmanın bulunmadığını söyledi.

İzmirli profesörden çağın salgını  Lyme  çağrısı

Uluslararası Lyme ve İlişkili Hastalıklar Topluluğu'nun (International Lyme and Associated Disease Society ILADS) 2016, '6. Avrupa Konferansı' Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapıldı. Toplantıda genç yaşta ani ölümlerin sebebinin ‘çağın salgını' olarak adlandırılan Lyme bakterisi olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığı dile getirildi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden konunun uzmanı doktor ve biyologlardan oluşan 120 bilimadamının katıldığı toplantıda Türkiye'yi ilk defa Lyme Hastalığı ile Mücadele Derneği Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin temsil etti.

Toplantı süresince Lyme hastalığı ile ilgili son bilimsel gelişmelerin masaya yatırıldığını kaydeden Prof. Dr. Çetin, "'Büyük Taklitçi' adıyla da bilinen ve vücutta yerleştiği bölgeye göre birçok farklı belirtiler gösteren Lyme hastalığı 350'den fazla hastalığı taklit etmesiyle biliniyor. Taklit ettiği hastalıkların başında MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, Otizm, dikkat dağınıklığı, kalp krizi, beyin tümörü, migren, baş ağrısı ve kas hastalıkları geliyor. Lyme'a genelde kene ısırmasıyla insana geçen 'Borrelia burgdorferi' bakterisi neden oluyor. Hastalık kan yoluyla da bulaşabiliyor. Toplantıda genç yaşta kalp krizine bağlı genç sporcularda görülen ani ölümlerin sebebinin, Lyme bakterisi Borrelia ve diğer bir hücrelerarası parazit bakteri Bartonella'nın olduğu bilimsel olarak kanıtlandı" dedi. 

Lyme hastalığının Türkiye dahil dünyanın 63 ülkesinde salgın haline geldiğini ifade eden Prof.Dr. Barbaros Çetin, Dünya Sağlık Örgütü'nün bunu ilan etmesinin zamanı geldiğini dile getirdi. Prof.Dr. Çetin, "Tahmini Lyme hastası sayısı en az 4-7 milyon arasında. Çin'de 75 milyon, ABD'de ise 25 milyondan fazla, tüm Avrupa'da 10 milyondan fazla Lyme hastası var. Almanya'da her yıl yeni Lyme vakası yaklaşık 1 milyon. Birçok Türk hastanın Amerika ve Almanya'ya tedaviye gittiğini öğrendim. Sadece İran'da 80 binden fazla Lyme hastası var. Lyme dünyada çok hızlı yayılıyor" dedi.

"ÇOK GEÇ KALDIK"
Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır bu konuda çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Çetin, "Türkiye'de 10 yıldır bu konuyu bulduğum her platformda anlatıyorum. Ancak Türkiye'de tıp çevreleri maalesef Lyme'ın olmadığını ya da çok nadir olduğunu ileri sürüyor. Lyme dünyada bir salgın haline geldi. Bizim de artık bu konuda uyanmamız, çalışmalar yapmamız gerekiyor. Maalesef henüz Lyme doktorlarımız yok. Lyme kliniklerimiz yok. Bu konuda çok geç kaldık" dedi.

 
Başkan Dalgıç'ın acı günü
 
İzmir'deki istismar dehşetini ortaya çıkaran öğretmen anlattı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Danıştay'dan 'Özel hastane gideri ödensin' kararı
Danıştay 15. Dairesi, bir devlet hastanesinde ameliyat olan 9 yaşındaki ...
Ekmeksiz yapamayanlara iyi haber
Kilo aldırdığı için çok sayıda uzmanın kara listesinde olan ekmek ile ...
Sendikadan özel ambulans isyanı!
Türk Sağlık-Sen İzmir 1. Nolu Şube Başkanı Doğruyol, Sağlık Bakanlığı'nın ...
 
Bakanlıktan 'Çalışanlar kanser mi oldu' iddiasına inceleme
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kanser teşhisi konulan röntgen teknisyenleri ...
Kızılay’da onur günü: Bağış şampiyonları Bornova’dan!
Ege Bölgesi Kan Merkezi Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü kapsamında ...
İzmirli genç kızın yapay kalple yaşam mücadelesi
İzmir’de 1 yıl yapay kalp ile yaşadıktan sonra, Aydın'da beyin ölümü gerçekleşen ...
 
‘Çiçek aşısı tükendi’ uyarısı!
Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, her yaşta ve her cinste ...
Popüler Sağlık Dergisi'ne büyük ödül
Türk Böbrek Vakfı tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Türk Böbrek ...
İzmir'de 2 bin 200 hastaya palyatif bakım
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva