HABERLER>SAĞLIK
18 Haziran 2016 Cumartesi - 17:05

Danıştay'dan 'Özel hastane gideri ödensin' kararı

Danıştay 15. Dairesi, bir devlet hastanesinde ameliyat olan 9 yaşındaki bir hastanın, bu operasyon nedeniyle gitmek zorunda kaldığı özel hastanede yaptığı harcamaların, idare tarafından ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Danıştay dan  Özel hastane gideri ödensin  kararı

Ankara'da yaşayan 9 yaşındaki Büşra Ölmez, 2009'da kolunun kırılması üzerine, ailesi tarafından bir devlet hastanesine götürüldü. Burada küçük kızın alçıya alınan koluna platin takıldı. Kızın kolundaki alçı 3 hafta, platin ise yaklaşık 10 ay sonra çıkarıldı.

Platinin çıkarılmasından sonra doktorlar, küçük kızın kolunu 15 gün sonra kullanmaya başlayacağını belirtti. Ancak bu operasyondan sonra ağrıları artan çocuğun 10 gün içinde kolu morardı ve tırnakları düştü. Çocuğun yeniden hastaneye götürülmesi üzerine doktorlar, "Bu değişimin normal olduğunu, kolunda hiçbir problem bulunmadığını, ailenin boş yere telaşlandığı"nı ifade etti. Aile EMG ve renkli doppler için başka bir merkeze yönlendirildi.

Ailesi tarafından fizik tedavi merkezine götürülen çocuğun, geçirdiği ameliyat sırasında sol kolundaki sinirlerinin ve damarlarının koparıldığı, parmak ve tırnaklarındaki problemin fizik tedavi ile iyileşmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

"AMELİYATTA SİNİR VE DAMARLARI KOPARILDI"
Daha sonra özel hastaneye götürülen çocuğun, burada yapılan operasyonla kol ve parmaklarının kesilmesi engellendi.

Aile, çocuğun ameliyatla koparılan ve ezilen sinir ve damarlarının tamiri için özel hastanede ameliyat olmak zorunda kaldıkları, fizik tedavi merkezinde söylenenlerin ardından, yeniden gittikleri devlet hastanesinde de kendileriyle ilgilenilmediği gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'na dava açtı.

Aile, hastanenin, bu durumdaki hastanın çok acil gerekli donanıma haiz bir hastaneye sevki ya da kendileri tarafından ivedilikle operasyona alınması gerekirken, aksi yoldaki tutumunun kusurlu olduğunu ileri sürerek, maddi ve manevi zararların tazminini istedi.

Ankara 14. İdare Mahkemesince, konuya ilişkin, Adli Tıp Kurumu'ndan bazı raporlar istendi. Mahkeme, söz konusu raporlar doğrultusunda, operasyonun tıp kurallarına uygun olduğuna ve idarenin olayda bir hizmet kusuru bulunmadığına hükmederek davayı reddetti.

MAHKEME KARARI BOZDU  
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 15. Dairesi, yerel mahkemenin davayı reddeden kararını bozdu. Bozma kararında, söz konusu hastanede EMG ve doppler yapılamaması nedeniyle, davacının başka bir merkeze yönlendirildiği, gidilen fizik tedavi merkezinden alınan sonuçların ise 14 gün sonra getirildiği vurgulandı.

Sonuçlar üzerine çocuğun hastanede ameliyatının yapılamaması nedeniyle, durumunun aciliyetine binaen özel hastanede ameliyat olmak zorunda kaldığı belirtilen kararda, şu tespitlere yer verildi:

KARAR BOZMA GEREKÇESİ
"Davacıdan ivedi olarak EMG ve renkli doppler istenmesi ile EMG ve renkli doppler için davacının başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilmesi birbirinden farklı olgulardır ve idarece olayda doğru hareket tarzı seçilmemiştir. Ayrıca Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu'nun 2013 tarihli raporunun da özel hastanede yapılan ameliyat ve tedavilerden sonra kurulda davacının muayene edilerek tanzim edildiği göz önüne alındığında, davacıda meydana gelen durum Adli Tıp Genel Kurulundan alınacak rapor üzerine, komplikasyon olarak kabul edilecek olsa bile, komplikasyonla mücadelede davalı idarenin üzerine düşeni yapmadığı anlaşılmıştır. Davacıların özel hastanede ameliyat olmak zorunda kalmaları nedeniyle yaptıkları harcamaların ve davacıların olay nedeniyle duydukları ızdırabın kısmen de olsa giderilebilmesi için manevi zararlarının tazmini gerekmektedir." (a.a)

 
Ekmeksiz yapamayanlara iyi haber
 
Erdoğan: Gezi Parkı’na o eseri inşa edeceğiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekmeksiz yapamayanlara iyi haber
Kilo aldırdığı için çok sayıda uzmanın kara listesinde olan ekmek ile ...
Sendikadan özel ambulans isyanı!
Türk Sağlık-Sen İzmir 1. Nolu Şube Başkanı Doğruyol, Sağlık Bakanlığı'nın ...
Bakanlıktan 'Çalışanlar kanser mi oldu' iddiasına inceleme
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kanser teşhisi konulan röntgen teknisyenleri ...
 
Kızılay’da onur günü: Bağış şampiyonları Bornova’dan!
Ege Bölgesi Kan Merkezi Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü kapsamında ...
İzmirli genç kızın yapay kalple yaşam mücadelesi
İzmir’de 1 yıl yapay kalp ile yaşadıktan sonra, Aydın'da beyin ölümü gerçekleşen ...
‘Çiçek aşısı tükendi’ uyarısı!
Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, her yaşta ve her cinste ...
 
Popüler Sağlık Dergisi'ne büyük ödül
Türk Böbrek Vakfı tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Türk Böbrek ...
İzmir'de 2 bin 200 hastaya palyatif bakım
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne ...
Doç. Dr. Şeküri: Ramazan orucu kalbe yararlı
KARDİYOLOJİ Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, Ramazan ayında tutulan orucun ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva