HABERLER>GÜNCEL
3 Kasım 2012 Cumartesi - 13:41

İzmirli gazeteciyi arı soktu ölümden döndü!

Basmane Meydanı’nda ensesinden arı sokan Yeni Asır Sağlık Muhabiri ve Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Temsilcisi Erkan Doğan’ın, birkaç dakika içerisinde arı sokmasına bağlı vücudunda ve yüz bölgesinde şişlikler oluştu. Yarım saat içerisinde tüm vücudu moraran taksiyle gittiği acil serviste hayata tutundu.

İzmirli gazeteciyi arı soktu ölümden döndü!

İZMİR - Basmane Meydanı’nda ensesinden arı sokan Yeni Asır Sağlık Muhabiri ve Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Temsilcisi Erkan Doğan’ın, birkaç dakika içerisinde arı sokmasına bağlı vücudunda ve yüz bölgesinde şişlikler oluştu. Yarım saat içerisinde tüm vücudu moraran taksiyle gittiği Özel Gazi Hastanesi Acil Servisi’nde hayata tutundu. Acilde uygulanan anti alerjik ilaç ve kortizon sayesinde iyileşen Doğan,“Çocukluğumda bir kez arı sokmuştu ama hiçbir sıkıntı yaşamamıştım. Dakikalar içerisinde tüm vücudum morardı, kendimi hastaneye zor attım” dedi. Doğan öte yandan hastaneye gittiği taksiciyle tartıştığını belirterek, "'Taksiciye acil durum var, hızlı gidelim' deyince, 'Olmaz trafik polisi ceza yazıyor' diye yanıt verdi. Taksici yüzünden zaman kaybettim, durumum daha kötü olabilirdi" diye konuştu.
 
Sağlık muhabirine Özel Gazi Hastanesi Acil Servisi’nde müdahale eden Dr. Bülent Şahinci, “Muhabir arkadaşımızda arı sokmasına bağlı alerjik bir durum gelişti. Biraz daha fazla gecikseydi lareks ödemi, küçük dilde şişme nedeniyle hayati riski yaşabilirdi.i Allahtan çabuk bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gelmiş. 15 dakika gecikmenizde bile çok daha ciddi tablolar ortaya çıkabilirdi. Böyle durumda mümkün olduğu kadar seri bir şekilde sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var. Yoksa ciddi hayati sonuçlar ortaya çıkabilir”dedi.Arı veya örümcek sokması gibi olayların daha sık piknik, dağ yürüyüşü veya denizde ortaya çıkabildiğini belirten Dr. Şahinci, “Kişiler böyle bir durumda en yakın sağlık merkezine başvursunlar. Ayrıca yanlarına anti alerjenik ilaç bulundurmalarında fayda var” diye konuştu.
 
Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol’un düzenlediği haber dönüşünde Basmane Meydanı’nda Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilcisi Erkan Doğan’ı ensesinden arı soktu. Yarım saat 45 dakika içerisinde vücudunda şişlik ve morarmaların oluşması üzerine Doğan, taksiyle Özel Gazi Hastanesi Acil Servisi’ne başvurdu. Acil Serviste görevli Dr. BülentŞahinci ile Dahiliye Uzmanı Ümit Yoket arı sokması alerjisi oluşan Doğan’a ilk müdahelede bulundu. Yaklaşık 5 saat hastanede kolan Doğan’a uyguladıklarıtedaviyi anlatan Şahinci, “Tedavide anti alerjik ilacı çabuk etki etmesi için damardan verdik. Kartizon uyguladık. Solunum problemi olup olmadığı kısa sürelerle takip ettik. Vücudunuz süratle alerjik ilaca yanıt verdi. Şişlik halindeki morarmaları indi ve zamanla vücudundan kayboldu. Hastamız yarım saat daha önce gelseydi daha az sorunla karşılaşırdık” dedi.
 
Piknikte, denizde arı ve örümcek sokması gibi olaylara daha sık rastlandığını anlatan Şahinci şunları söyledi:
 
“Geçtiğimiz günlerde denizde bir arı sokmayı olayı yaşanmış.Bir adama denizde yüzerken arı sokuyor. Kişi olduğu yerde hemen kalıyor. Beyin kanaması geçiren kişide, arı sokmasına bağlı alerjik reaksiyonda gelişti. O kişi de çok zor kurtarıldı. Arı sokmasının içeriyi vurması çok tehlikelidir. Dilin şişmesi solunumu tıkaması, bronşlarda spazm meydana getirip soluk alıp vermeyi zorlaştırır. Bu durumda ciddi hayati risk oluşturur. İlk arısokmasından sonra alerjik reaksiyonun şiddeti ikinci ve üçüncü arı sokmalarında daha da artacaktır. Arı sokmasına karşı reaksiyon geliştiren kişilerin mutlaka alerji testleri yapılmalı. Ve alerjiden uzaklaştırma aşılarının başlanmasında fayda var. Genellikle piknik, deniz gibi sağlık merkezine uzak yerlerde arı ve örümcek sokmaları olur. Buradaki bir insanın sağlık merkezine yetiştirilmesi bir iki saati bulabilir. Bu sürede çok ciddi anaflaktik şok ortaya çıkacaktır. Arı veya örümceğin kol veya bacaktan sokması kişiye vakit kazandırır. Vücudun vereceği reaksiyon daha yavaş ilerleyecektir. Ancak baş, boyun bölgesinden soktuysa reaksiyon hızla vücutta etkisini gösterecektir. Kuduz ısırığında da durum böyle gelişir”
 
NE ÖNLEM ALINABİLİR?
Alerjiyi tedavi eden ‘antihistaminik’ ve ‘kortizonlar’bulunduğunu kaydeden Şahinci, “Sürekli piknik veya dağ yürüyüşüne giden kişiler yanlarında ampul şeklinde kortizon bulundurulmalı. Arı veya örümcek sokması durumunda kortizon, yapılabiliyorsa hemen damardan, kabadan yapılmalı. Hiçbir şekilde damardan veya kabadan yapılamıyorsa sağlık yanınızda tablet ilacı da yoksa ampül kırılarak ağızdan alınabilir. Antialerjik ilaçlar var. Bunlar da ‘nonsteroid’ , ‘avil’ gibi ilaç var. Bunlar kortizon grubunda yer almıyor. Kişilerde sokmaya bağlı ‘anaflaktikşok’ durumunda damarlar genişliyor ve hava yolu tıkanıyor. Tüm damarlarında genişleme oluyor. Ne olur insanın tansiyonu düşüyor ve bu durum ölümle sonuçlanabiliyor” dedi.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İzmir merkezli Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Genel Sekreteri Doç.Dr. Gürkan Ersoy ise şu uyarılarda bulundu:
 
“Arısoktuğunda bir cımbızla iğnesini çıkartabiliriz. O bölgeyi sabunla yıkayabiliriz. Boğazda şişlik, tansiyon düşüklüğü gibi bir tablo olursa en yakın sağlık kuruluşuna gitmemiz gerekiyor. Yurt dışında bu tür durumlar için özel üretilen ilaçlar var. Ancak bu ilaçlardan Türkiye’de yok. Böyle bir durumda kişiyi sakinleştirmeliyiz. Ayaklarını havaya kaldırılmalı ve 112’den yardım istemeliyiz”
 
SOKMALARDA‘HİSTAMİNİN’ SALGILANIYOR
Arı vb. sokmalarda vücudun ‘histaminin’ denen bir madde salgılandığını belirten Ersoy,“Bu maddenin fazla salgılanması tansiyon düşmesi, vücutta kızarıklık gibi durumlar yaratıyor. Antihistaminik denen ilaçlar da bu durumu etkisiz hale getiriyor” diye konuştu. Ersoy, bu tip ilaçların doktorlar tarafından yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eşi cezaevinde olan kadına maaş geliyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşleri cezaevinde olan ...
TBMM Genel Kurulu’nda sahte oy skandalı!
TBMM Genel Kurulu’nda 6 vekilin sahte oy pusulası verdiği ortaya çıktı.
16 yıldır polis mafya ve siyaset ilişkileri sır kaldı!
Susurluk kazasının üzerinden 16 yıl geçti. Polis, mafya, siyaset ilişkilerinin ...
 
Cinnet geçiren baba katliam yaptı: 6 ölü!
Bağcılar'da dün gece cinnet getiren Engin Sargık, 7 çocuğu, eşi ve kardeşini ...
Emeğinin karşılığını istedi canından oldu!
İzmir’in Bergama İlçesi'ndeki bir barda çalışan iki garson kadının oturduğu ...
22 teknenin kül olduğu yangına soruşturma!
İzmir’in Menderes İlçesi'ne bağlı Özdere Mahallesi'ndeki balıkçı barınağında ...
 
İzmir’deki ‘dehşet evine’ Valilik kilidi!
Valilik aldığı kararla Balım Sultan Vakfı Özel Kutlu Aktaş Huzurevi’ni ...
Jandarma karakoluna saldırı: 1 asker şehit
Diyabakır'da bir jandarma karakoluna PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda ...
Polis memuru Emniyet'te intihar etti!
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde görev yapan polis memuru Ökkeş Dilbirliği ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva