HABERLER>SAĞLIK
12 Haziran 2020 Cuma - 13:38

İzmirli Çağan 4 yaşında koronayı yendi

İzmir'de "bağışıklık yetmezliği" hastalığını ABD'li bir donörden ilik nakledilmesiyle yenen 4 yaşındaki çocuk, Kovid-19 hastalığını da atlatmayı başardı.

İzmirli Çağan 4 yaşında koronayı yendi

 İzmir'de "bağışıklık (immün) yetmezliği" hastalığını kemik iliği nakliyle yenen 4 yaşındaki Çağan Nefes Dumanlı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.

Bornova'da yaşayan Ömer ve Tuğba Dumanlı çiftinin 7 yıl önce doğan erkek bebeklerine Ege Üniversitesi (EÜ) Çocuk Hastanesinde immün yetersizliğine bağlı zatürre teşhisi kondu. Doktorların acil olarak kök hücre nakli yapılması kararı verdiği bebek, uygun ilik bulunamadığı için kısa sürede hayatını kaybetti.

Genç çiftin bir yıl sonra Çağan Nefes ismini verdikleri diğer bebeklerine de aynı teşhis kondu. Türk Kızılay aracılığıyla düzenlenen kampanyalar sonucu Çağan Nefes'e uygun ilik ABD'li bir donörden bulundu, 17 aylıkken nakil gerçekleşti.

Sağlığına kavuşan küçük çocuğa, 14 Mayıs'ta ateşinin yükselmesi sonrası EÜ Çocuk Hastanesinde Kovid-19 testi yapıldı. Testin pozitif çıkmasıyla evinde karantina altına alınan küçük çocuk, karantina süresi sonundaki testlerin negatif çıkmasıyla bu hastalığı da yenmeyi başardı.

"Doktorları, Sağlık Bakanlığı ekipleri bizi hiç yalnız bırakmadı"

Anne Tuğba Dumanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, immün yetmezliği hastalığı nedeniyle bir çocuklarının hayatını kaybettiğini, Çağan Nefes'i yaşatmak için eşiyle yıllar önce birbirlerine söz verdiklerini söyledi.

Oğlunun kök hücre nakli olup sağlığına kavuştuğu günü hala unutamadığını belirten Dumanlı, "Benim çocuğum bir ABD'li donörün bağışladığı kök hücreyle sağlığına kavuştu. Benim oğlum o nakil sayesinde hayatta aslında. Eğer o nakil zamanında yapılmasaydı belki onu da diğer oğlum gibi kaybedebilirdim." dedi.

Dumanlı, Çağan Nefes'e Kovid-19 teşhisi konduğu gün onu yine kaybetme korkusu yaşadığını ifade etti. Oğlunun güçlü bir çocuk olduğunu dile getiren Dumanlı, şunları kaydetti:

"Ben karantina süresi boyunca zaman zaman umutsuzluğa kapıldım. Gözümü, uyurken bile oğlumdan ayırmadım. Allah razı olsun, Çağan Nefes'in hastanedeki doktorları, Sağlık Bakanlığı ekipleri bizi hiç yalnız bırakmadı. Oğluma nakil yapan doktorlar bana her seferinde, 'Siz merak etmeyin, yaptığımız kemik iliği sayesinde oğlunuzun artık bağışıklık sistemi çalışıyor.' dediler. Oğlum Kovid-19 virüsünü yenince onların ne kadar haklı olduğunu bir kez daha anladım. Ben ilik nakil olmayı bekleyen tüm çocuklar için herkese bağışçı olma çağrısında bulunuyorum. "

"Nakil olan çocuklarımıza umut oldu"

Çağan Nefes Dumanlı'ya kök hücre nakli yapan hekimlerden EÜ Kök Hücre Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Aksoylar da bağışıklık sistemi yetmezliğinin doğumsal hastalıklar içinde sık görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

Yaptıkları başarılı nakille küçük çocuğun sağlığına kavuştuğunu anlatan Aksoylar, "Bu süreçte bizim kadar annesi de evladını yaşatmak için çok mücadele verdi. Eğer Kovid-19 hastalığını kök hücre nakli olmadan yaşasaydı belki çocuğumuz şimdi hayatta olmayabilirdi. Bağışıklık sistemi iyi çalıştığı için Çağan Nefes bu süreci iyi bir şekilde atlatarak sağlığına kavuştu. Aslında o diğer tüm nakil olan çocuklarımıza umut oldu." diye konuştu

(AA)

 
Huzurevlerinde normalleşme adımı
 
İzmir’de kahreden son: 12 yaşındaki futbolcu hayatını kaybetti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte yerli koronavirüs ilacı!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Kovid-19'a karşı yerli ve milli ...
Halı saha maçları için 'sosyal mesafe' uyarısı!
İzmir'de, koronavirüs tedbirleri kapsamında geçici olarak kapatılan halı ...
Bilanço artıyor... Korona kadar tehlikeli!
Sağlık Bakanlığı: "Bu yıl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA ...
 
Sendikacı Doğruyol: İzmir’e Şehir Hastanesi değil, butik hastaneler lazım
Sendikacı Doğruyol: İzmir’e Şehir Hastanesi değil, butik hastaneler lazım
Bilim Kurulu Üyesi'den ikinci dalga uyarısı!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, corona ...
Aynı maskeyi birkaç kez takınca...
Ünlü oyuncu Esra Akkaya koronavirüsten korunmak için aynı maskeyi birkaç ...
 
DSÖ: Asemptomatik hastalardan bulaşma nadir
DSÖ, corona virüs enfekte olup da belirti göstermeyen kişilerin hastalığı ...
Bilim Kurulu üyesi 'başka şansımız yok' dedi: Maske takmayana ceza verilsin!
Türkiye’de 27 il, 15 ilçe ve bazı caddelerde sokağa maskesiz çıkmak yasak. ...
Ege'den müjdeli haber: Korona hastası kalmadı!
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva