HABERLER>POLİTİKA
27 Ocak 2019 Pazar - 11:24

İzmirli bilim insanlarından 31 Mart öngörüsü: Partiler için çarpıcı veriler!

Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tanju Tosun ve Prof. Dr. Gülgün Tosun, ‘31 Mart 'ta 24 Haziran'daki parti tercihlerine göre bir oy dağılımı olsa, CHP+İYİ Parti seçim işbirliği modeline göre, İzmir'de ilçe belediye başkanlıkları ve meclis üye dağılımları nasıl gerçekleşir?’ başlığı altında bir çalışma gerçekleştirdi. Raporda yer alan birbirinden önemli veriler dikkat çekti.

İzmirli bilim insanlarından 31 Mart öngörüsü: Partiler için çarpıcı veriler!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Tosun’un 31 Mart yerel seçimleri özelinde yaptığı çalışmada önemli bilgilerin yer aldığı görüldü.

Siyasi partiler ve seçmen eğilimlerine yönelik yaptığı araştırmalarla bilinen Prof. Dr. Tanju Tosun ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Tosun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile İYİ Parti arasında sonuçlanan ittifak görüşmeleri kapsamında çarpıcı bir analizi kamuoyuyla paylaştı.

Çalışmada, 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkan sonuçlar baz alınarak 31 Mart yerel seçimleri için bir öngörüde bulunuldu. İlçe belediye başkanlıkları noktasında partilerin elde edeceği başarılara dair verilen sunan raporda ayrıca belediye meclis üyelikleri açısından da rakamlar paylaşıldı.

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yer aldığı Cumhur İttifakı’nın kentteki 31 adayı belli olurken bunun yanında CHP ve İYİ Parti kanadında tüm adaylıkların netleşmemesi seçim sonuçlarına yönelik soru işaretlerini meydana getiriyor. Yerel seçimlerin kendine özgü dinamikleri olduğundan dolayı paylaşılan verilerin kesinlik içermediği de belirtildi.

Çalışmaya göre; AK Parti 2014 yerel seçimlerinde ulaştığı mevcut olan konumundan güç kaybediyor. 7 ilçede iktidar olan partinin 2019 seçim sonuçlarına göre 3 ilçedeki gücünü koruyacağı ve 4 ilçeyi kaybedeceği öne sürülüyor. MHP’nin elindeki tek ilçe olan Aliağa’yı da CHP’ye kaybedeceği raporda yer aldı. Ayrıca ilk yerel seçim sınavını verecek olan İYİ Parti’nin de CHP ile yarışa ortak gireceği iki ilçeden birisi olan Tire’de ipi göğüsleyeceği belirtiliyor. Raporda Büyükşehir yarışıyla ilgili bir bilgi bulunmazken CHP’nin 26 ilçede seçimi kazanacağı aktarılıyor.

Ayrıca belediye meclis üyeliklerinin kazanılması noktasında da çarpıcı bir grafik paylaşıldı. Bu verilere göre 30 ilçedeki toplam meclis üyeleri içinde; CHP ve İYİ Parti’nin 464, AK Parti ve MHP’nin 237 ve HDP’nin 14 sayısına ulaşabileceği vurgulanıyor.

 
İzmir'de gece yarısı kazası: Şoförün burnu bile kanamadı
 
İzmir'de dehşet: Denizden ceset çıktı!
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şaka gibi 27 Ocak 2019 Pazar 23:00

kim inanır ki bu listeye şaka gibi imkansız böyle bir olay.

Yorumu oyla      9      5  
ksk 27 Ocak 2019 Pazar 21:52

Bu listeden sonra sizin araştırmanız balkabağı seçim ağustosta değil.....

Yorumu oyla      10      5  
yönlendirme 27 Ocak 2019 Pazar 20:23

Hafta başından beri Ak Partiyi destekleyen medya kuruluşları, anket şirketleri, milletvekilleri ki bugün Hamza Dağ'da Chp ve İyi parti seçmenine adeta sandığa gitmeyecekleri görüntüsü verip milleti yönlendirme gayreti içine girdiler. Ak Parti için sanırım işler iyi gitmiyor.

Yorumu oyla      12      5  
gerçek 27 Ocak 2019 Pazar 18:00

Gerçek olan şu: hakikaten Ak Parti seçmeni artık sesli biçimde eleştiriyor. Sebebinide anlamak zor değil. Pazar ve market fiyatları, işsizlik,enflasyon, akaryakıt fiyatları. Konuşanlar hem sade vatandaş hemde ekonomiye katkısı olanlar. Adı yerel seçim ama genel seçimi geçti daha önceki yazılan tüm yorumlara katılıyorum.

Yorumu oyla      13      5  
MUHARREM ABİ 27 Ocak 2019 Pazar 16:57

bunu tahmin etmek için ya da ön görmek için akademik çalışma yapmaya gerek yok ayrıca siz bilim insanlarısınız değil mi ?Sizin işiniz öğrencilerinizi bir adım ileriye götürecek olan akımlara öncülük etmek olmalıdır. Ben her ikinizin de öğrencisiyim slayt hazırlamsını bilmiyorsunuz sizbirkere herşeyi oraya yazıyor ve okuyorsunuz.Gelelim izmir eksenine bir ak partili ağzından duyduklarımı size belirtmek istiorum. dediki vatandaş ben ak partiliyim akpli değil o yüzden 2008 de kapatılmış ve çakma görünümlüsüne şimdiye kadar katlandık ama artık olay bitti.

Yorumu oyla      12      5  
gözün gördüğü 27 Ocak 2019 Pazar 14:44

Bugüne kadar indirim yapmamışsın seçim öncesi İstanbul-Ankara-Gaziantep-Bursa ve diğer illerdeki Ak Partili belediyeler su fiyatlarında indirime gidiyor. Sayın Zeybekci'de seçilirsem su fiyatlarını indireceğim diyor. İstanbul zaten kaynıyor TBMM başkanlığından istifa etmesine gerek yok denilen Sayın Binali Yıldırım'ın istifa edeceğini Sayın Abdülkadir Selvi Cnn Türk'te açıkladı.Hani istifa etmesine gerek yoktu. Medya ne yazarsa yazsın pazar ve market fiyatları milletin mutfağında yangına sebep oldu bunun için hiçbir yerde seçim garanti değil.Milletin gündemi hayat pahalılığı, Ak Partinin gündemi külliye bütçesi-vıp jumbo jet alımı-Marmaris'e yazlık külliye-kanal İstanbul. Milletin gündemi ile Ak Partinin gündemi örtüşmüyor Ak Parti seçmeni artık konuşuyor.Mutlaka herkes bunun farkında ki bazı söylenenlerden geri adım atılıyor.

Yorumu oyla      13      5  
ahmet 27 Ocak 2019 Pazar 12:42

safsata m incenin oy oranıyla aliağa hesaplanmış serkan acar fark atar ... keza k bağlar bergama bayındır kınık akp net

Yorumu oyla      13      11  
nisan 1 27 Ocak 2019 Pazar 12:29

1 nisan sabahı nisan 1 şakası olacak tüm ülkede Ak Partiye zira pazar ve market fiyatları milletin belini büktü ama onlar külliye bütçesini arttırıyor, vıp jumbo jet alıyor, Marmaris'e yazlık külliye yaptırıyor, hem sokaktaki vatandaş hemde işveren vede Ak Partililer kanal İstanbul için referandum istiyor. Vergiyi millet veriyor.

Yorumu oyla      17      6  
ilk kez 27 Ocak 2019 Pazar 12:18

16 yıldır dava diye hiç konuşmadan veya kendi aralarında fısıltı ile konuşan Ak Parti seçmeni artık gür sesle konuşuyor, sesi duyuluyor, soru soruyor, eleştiriyor. Genele baktığınızda pazar ve market fiyatları bütün insanların mutfağında yangına sebep oldu. İzmir'e baktığınızda 10 yıldır insanlar Bayraklı ve Karabağlar ilçe sınırlarına tepki gösteriyor, herkes biliyor ama kimse düzeltmedi. Sayın Zeybekci'nin vaatleri insanlara yeterli gelmiyor, 16 yıldır tek başına iktidardasın birşey yapmamışın İzmir'e şimdi belediyeyi alırsam yapacağım işte bu inandırıcı gelmiyor. İzmir'e 1 metre bile metro yapılmadı Zeybekci'nin vaatlerinde metro kelimesi yok.Seçimin ertesi günü tramvayı sökeceğiz, yaşam tarzına müdahale etmeyi düşünmüyoruz istesek kanun çıkartır yaşam tarzına müdahale ederiz bunlar il başkanının sözleri. Eldeki belediyelerin durumu hep belediye yetkilileri ve ilçe başkanlarının bilgileri gerçekten çok uzak. İsteyenin aday olduğu ilçe kongreleri olmadı dayatma isimlerle kongre oldu, bazı ilçelerde kongre yapılmadı, il kongresinde isteyen aday olamadı. Hayat pahalılığı milleti perişan etti ama külliyenin bütçesi %233 arttı, vıp jumbo jet alındı, Marmarise yazlık külliye yapılıyor. Medya istediğini yazıyor ama milletin gündemi bu. Hatta kanal İstanbul için referandum yapılsa başta Ak Partililer olmak üzere sonuç hayır çıkar.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Parti'nin 4 İzmir adayı açıklandı
İYİ Parti, 31 Mart yerel seçimleri için 5'i büyükşehir, 3'ü il merkezi, ...
Ve CHP'nin İzmir adayı resmen açıklandı!
CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer olarak MYK'dan ...
Zeybekci: 1 Nisan'da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak devam edeceğiz
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, " "Denizli'de ...
 
Vatan Partisi'nin İzmir adayı belli oldu!
Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek bugün 13.00’da Vatan Partisi ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir gece ansızın gelebiliriz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mülteciler konusunda insanlık dersinin ...
CHP’li o yöneticiden flaş çıkış: İzmir çantada keklik değil
CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çalışkan Büyükşehir ve ilçe adayları ...
 
Bakan Akar'dan yeni askerlik sistemi açıklaması
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili yaptığı ...
'Silah fabrikası özelleştiren başka ülke yok'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Bursa Büyükşehir Belediye ...
Zeybekci’den Kiraz ve Beydağ mesaisi: Çiftçiye ve üreticiye destek sözü
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Beydağ ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva