HABERLER>GÜNCEL
27 Aralık 2015 Pazar - 14:10

İzmir ve Ege'de hava alarm veriyor!

İzmir ve Ege Bölgesi genelinde havadaki insan sağlığına zararlı partikül madde değerleri sınır değerleri birçok kez aştı, uzmanlar hava kirliliği için uyardı. Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Levent Bilir, hava kirliliğini önlemek için alınacak önlemleri, yapılması gerekenleri ve çözüm yollarını anlattı.

İzmir ve Ege de hava alarm veriyor!

İZMİR - İzmir ve Ege genelinde, hava sıcaklığındaki gece ve gündüz farkının arttığı bugünlerde, yoğun sis ve rüzgarın da olmamasından meydana gelen basınç farkı nedeniyle, hava kirliliği sorunu bulunuyor. Özellikle havadaki partiküler madde değerlerinin, tüm Ege kentlerinde Aralık ayı başından itibaren sınır değerleri kimi saatlerde aştığı görülüyor. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Hava Kalitesi İndeksi verilerine göre, Manisa Soma'da hava kalitesi, sağlık açısından acil durum oluşturabilecek ve nüfusun tamamının etkilenme olasılığı yüksek seviye anlamına gelen 'Kötü', diğer Ege kentlerinde ise yaşlı, çocuklar ve solunum rahatsızlığı olanları olumsuz etkileyebilecek düzeyde 'Hassas' olarak ölçüldü. Sadece İzmir Seferihisar istasyonunda yapılan ölçümlerde, hava kalitesinin 'İyi' olduğu görüldü.

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Levent Bilir, en önemli önlemin, çevreci enerji kaynaklarına yönelmek ile enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"İzmir ve Ege, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı açısından büyük potansiyele sahip. Yalnızca rüzgardaki potansiyeli kullanarak Ege Bölgesi'nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün. İzmir, Türkiye'nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan 2'inci ili. Jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için de büyük bir potansiyele sahibiz. Biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan potansiyele sahip İzmir'de, mutlaka çöpten enerji seçeneği de hayata geçmeli. Temiz enerji kaynakları kullanılırsa hava kirliliği sorunu zaten kendiliğinden çözülür."

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_12/2015_12_27/7bbc654b28fb886d33fbf6bc680bc1c6.jpg

EGE'DE DURUM 'HASSAS'

Ege Bölgesi, bu Aralık ayı başından itibaren yoğun hava kirliliğiyle karşı karşıya kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, ülke genelindeki istasyonlardan alınan değerleri anlık olarak yayınladığı 'Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı' verilerine göre, bölgenin havasının birçok istasyon raporuna göre 'hassas' olduğu görüldü. 9'u İzmir'de bulunan Ege'deki 20 istasyonun 1- 25 Aralık 2015 tarihleri arasındaki saatlik verilerine göre; insan sağlığına olumsuz etkileri bulunan partiküler madde (PM10) ile kükürt dioksit (So2) miktarları, sınır değerleri birçok kez aştı.

EN YÜKSEK PARTİKÜLER MADDE DEĞERİ ALSANCAK'TA ÖLÇÜLDÜ
Sınır değeri, Türkiye'de 24 saat ortalaması 90 mikrogram/metreküp AB ülkelerinde ise 50 mikrogram/metreküp olması gereken PM10 değerleri, son bir ayda, saatlik olarak yapılan ölçümlere göre en yüksek, İzmir Alsancak'ta 8 bin 172, Güzelyalı'da 397, Bornova ve Şirinyer'de 995, Bayraklı'da 640, Çiğli'de 264, Gaziemir'de 294, Karşıyaka'da 159, Aydın'da 503, Afyon'da 727, Denizli'de 778 ve 241, Manisa'da 515, Soma'da 2 bin 181, Muğla'da 575, Yatağan'da 575, Kütahya'da 402, Uşak'ta ise 391 olarak ölçüldü. Son bir ayın 24 saatlik ortalamasında ise PM10 oranlarında, Afyon, Aydın, Denizli, Kütahya, Manisa, Soma, Muğla, Yatağan, Alsancak, Bayraklı, Gaziemir ve Şirinyer'de "hassas" değer olan 90 sınırı aşıldı.

PARTİKÜL MADDE NEDİR?
Partiküler maddeler (PM), hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan, yaygın hava kirletici olarak biliniyor. Partiküler maddelere hem kısa, hem de uzun dönemde maruz kalmak, solunum, kalp damar hastalıkları, astım atakları, solunumla ilgili rahatsızlıklar ve akciğer kanserinden ölümlerde artışa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, 'PM10' için yıllık sınır değeri 20 mikrogram/metreküp, 24 saatlik sınır değeri ise 50 mikrogram/metreküp olarak belirmiş durumda.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_12/2015_12_27/ca9fcf2ce171dc64a39f680631fb31c8.jpg

KÜKÜRT DİOKSİT 4 YERDE SINIRI AŞTI
İzmir'de kükürt dioksit (SO2) miktarının, sınır değerlerinin altında kaldığı gözlenirken kimi şehirlerde ise bu rakamlar yüksek boyutlara ulaştı. Hassaslık sınırı saatlik 250 mikrogram/metreküp olması gereken SO2, en yüksek Manisa Soma'da 1398, Aydın'da 536, Denizli'de 438, Bayraklı'da ise 343 değerlerine kadar çıktı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Yrd.Doç.Dr. Levent Bilir, öncelikle rüzgar, güneş, jeotermal ve biyogaz kaynaklı enerji kaynakları ile doğalgazın kullanımının artması gerektiğini ifade etti. Bunun için devletin çeşitli teşvik programları hazırlamasının faydalı olacağını belirten Yrd.Doç.Dr. Bilir, şöyle dedi:

"Özellikle göç alan şehirlerde nüfusun artması nedeniyle plansız şehirleşme ve yeşil alanların azalması da hava kirliliği açısından olumsuzluk yaratıyor. Sanayileşmenin şehre yakın yerlerde bulunması ve trafikteki araç sayısının fazlalığı da hava kirliliğinin insan sağlığı için ciddi problemler oluşturabilecek boyutlara ulaşmasında etken."

Meteorolojik etkenlerin de olumsuz etkiyi artırdığını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Levent Bilir, şöyle devam etti:

"Yüksek basınç etkisiyle kirli hava yükselip dağılamadığı için zehirli gazların ve partiküler maddelerin yere doğru çöktüğü gözleniyor. Fosil yakıtların yakılmasıyla, havaya karbon dioksit, karbon monoksit, azot oksit, kükürt dioksit gibi gazlarla birlikte partiküler kirleticiler de yayılıyor. Bilinçsiz yakıt ve kalitesiz kömür kullanımı, doğalgaza geçiş imkanı olup da hala katı yakıt tercih eden merkezi sistem binalar, kaloriferlerin ehil kişiler tarafından yakılmaması, bacalarda filtre sisteminin bulunmaması gibi etkenler de bunu artırıyor. Ayrıca bazı vatandaşlarımız belki de imkansızlıkları nedeniyle kömür ya da odun bile kullanmayıp çöp, lastik, petrol türevi gibi katı yakıtlar kullanıyor. Çevreye en çok bunlar zarar veriyor."

Yaşar Üniversitesi işyeri hekimi Dr. Yeşim Günel ise, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, hava kirliliğinin çok önemli bir kanser nedeni olarak açıklandığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"Hava kirliliği, özellikle kronik akciğer ve kalp hastalığı olan kişiler için çok tehlikeli. Partiküler madde ve kükürt dioksit gibi etkenler, belli seviyelerin üzerine çıktığında, kronik astım ve diğer solunum yolu hastalıkları, kalp ve tansiyon rahatsızlıkları, alerjik hastalıkları tetikleyerek şiddetlenmesine yol açar. Kirli havada bulunan karbon, azot ve kükürt gibi maddeler eğer ağız yoluyla solunursa direk akciğerlere ulaşır ve daha fazla zarar verir. Özellikle bebekler, bağışıklık sistemi baskılanmış kanser hastaları, astım, KOAH gibi kronik solunum sistemi veya kalp hastalığı olanlar ve yaşlılar, hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mümkünse dışarı çıkmamalı, gerekirse ağız ve burun atkı ya da maskeyle kapatılmalı."

HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
* Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak. * Kaliteli, ısıl değeri yüksek ve daha az hava kirliliğine neden olacak yakıtları tercih etmek. * Doğalgaz ve jeotermal enerji kullanımını artırmak. * Sıcak su üretimi için güneş enerjili ısıtma sistemlerini tercih etmek. * Binalarda ısı yalıtımı yapmak, ortam sıcaklığını gereğinden fazla yükseltmemek. * Kömürü, SO2'i emme özelliğinden dolayı kireç tozu ile birlikte yakmak. *  Kaloriferlerin eğitimli kişilerce yakılması, periyodik bakım yaptırılması, bacaların zamanında temizliği. * Kömür depoları ve kaloriferli apartmanların denetim altına alınması ile kalitesiz yakıt kullanımını engellemek, mümkünse doğalgaz dönüşümlerini sağlamak. * Şehirdeki yeşil alanları genişletmek. * Enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmak.

İZMİR'DE DOĞALGAZ VE JEOTERMAL KULLANIMI YETERLİ Mİ?
İzmir'de, 2 milyonu aşkın konut ve işyeri bulunuyor. Kentte, 1 milyon 100 bin konuta doğalgaz verilebilecek durumdayken abone sayısı 675 bin 816'da kaldı. Jeotermal kullanımı, SO2 ve partikül madde emisyonu oluşturmadığı için büyük önem teşkil ediyor. Ancak şu anda yalnızca 100 metrekare üzerinden hesaplandığında yaklaşık 32 bin konut eşdeğeri olan yaklaşık 22-23 bin hane bundan yararlanıyor. 1 konutun jeotermalle ısıtılmasının karbon salınımı açısından 6 aracın trafikten men edilmesiyle eş değer olduğu düşünülürse şu andaki kullanımla, 192 bin otomobilin trafikten çekilip karbon salınımının olmaması anlamına da geliyor.(dha)

 
Erdoğan: Putin'in o teklifini reddettim çünkü...
 
Maliye'den 81 ile 'kira' uyarısı
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
deli bekir 28 Aralık 2015 Pazartesi 13:25

baca filtreleri yok, denetim yok, doğalgaz yaygınlaştırılamadı.

Yorumu oyla      11      5  
engin 28 Aralık 2015 Pazartesi 11:43

Merkezi ısıtma sistemi olupta kömür yakan apartmanlar ve siteler var.Doğalgaz var ama herkes doğalgazı tercih etmiyor.Sadece çarpık yapılaşmayla alakalı bir kirlilik değil.

Yorumu oyla      11      5  
mert 28 Aralık 2015 Pazartesi 10:23

Neden olacak, seçim vardı ve bol bol kalitesiz kömür dağıtıldı. Ayrıca Alsancakta hala binalar kömür yakıyor, bu kömürler ucuz ama havayı muthiş kirletiyor. Gecekondulardan yakılan kömür olduğu gibi Alsancağa iniyor sorun bu.

Yorumu oyla      13      6  
M.A. 27 Aralık 2015 Pazar 22:55

Hersene aynı haberler yapılır, her sene bir iki bilimsel çözüm önerilir ve her sene yöneticiler hiç bir şey yapmaz

Yorumu oyla      14      5  
Mimar 27 Aralık 2015 Pazar 22:39

Şehiri set gibi binalarla doldurup, çarpık, plansız yapılaşma ile rüzgar akımını keserseniz olacağı bu.

Yorumu oyla      13      5  
27 Aralık 2015 Pazar 22:25

Siz birde uckuyular askeriye lojmanlarının bacalarindan çıkan dumanı görseniz.

Yorumu oyla      13      5  
serencam 27 Aralık 2015 Pazar 21:24

beledeyiler anca tirübüne oynuyor. neyapıyorlar merak ediyorum. yağhanelere gittim demin. izmirpark avmnin orada nefes alınmıyor. Ben hiç izmirde kömür denetimi duymadım. Ankarada ve istanbulda doğalgaz daha yaygın olmasına rağen kömür denetimi daha çok. İzmirde ise dogalgaz daha geride ve denetim sıfır. Yerel yönetimlerin görevi bu. denetleyeceksin kardeşim. Kamyon denetlemek için de bütçeye gerek yok. Bir sürü eleman var gereksiz. ne iş yapıyorlar. Gerçekten akşamları izmirde nefes alınmıyor.

Yorumu oyla      13      5  
TC misafir 27 Aralık 2015 Pazar 20:53

Çevre ve şehircilik il müdürlüğü ve Vali uyuyor mu? yaptıkları tek iş çed onayı vermek. Belediye denetimlerini artırmalı kaçak kömüre acil bir çözüm bulunmalı bu böyle olmaz nefes alamıyoruz. Yüksek konuma sahip Limontepede bile zor nefes alınıyor, çanak yapıda olan Buca berbat Demirköprü ise Bucayı aratır durumda. Akşam dışarıya 5 dakikalığına çıkanın üzerine koku siniyor ve ağzının tadı bile değişiyor. Şehrin yetkilileri 5 dakikalığına akşam dışarı çıkıp elleriyle ağızlarını ve burunlarını kapatmadan bir gezsinler eminim çıkıp gezerler!

Yorumu oyla      13      5  
günay 27 Aralık 2015 Pazar 19:46

kömürlü kaloriferler yanınca gökyüzü simsiyah oluyor.Denetim hiç yok.

Yorumu oyla      16      5  
27 Aralık 2015 Pazar 18:40

Çin İzmir' den berbat. Pekin'de çarpık yapılaşma mı var?

Yorumu oyla      15      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki kuyudan iyi haber: 4 gün sonra çıkarıldı!
İzmir’in Konak ilçesinde, genişletmek için girdiği kuyuda toprak kayması ...
Yıkımda skandal: Bakan olay yerini terk etti!
Maltepe’de çok sayıda bloktan oluşan sitenin depreme dayanıklı olmadığı ...
İzmir'de hurdacı sayısı her geçen gün artıyor!
İzmir'de çöp kondeynerlerinden satılabilecek atıkları toplayarak hayatını ...
 
Kaçak madende cinayet gibi ölüm!
Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde faaliyet gösteren maden ocağında, çekici ...
İzmir'de feci kaza: 1 ölü 5 yaralı
Foça'da, 2 otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı.
İzmir'de ahşap evde yangın: 1 ölü
Bergama'da iki katlı ahşap evde çıkan yangında 82 yaşındaki Ali Çetil yanarak hayatını kaybetti.
 
'Lüks otomobil' cinayetinde önemli gelişme
Kağıthane'de Gökhan Arıcan'ın otomobil içerisinde öldürülmesine ilişkin ...
Sokağa çıkma yasaklarına İzmir'de protesto
İzmir'de, barış bloğu üyeleri, Doğu ve Güneydoğu'daki bazı ilçelerde uygulanan ...
Cizre’den kara haber: 89 günlük bebek ve dedesi…
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde dün akşam Sur Mahallesi'nde evinin bahçesindeki ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva