HABERLER>SAĞLIK
19 Ekim 2023 Perşembe - 14:27

İzmir Tabip Odası’ndan 'Şehir Hastanesi' çıkışı: Bu sorulara cevap verilsin!

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ne kentin üç büyük hastanesinde görev yapan akademik ve uzman hekim kadrolarının görevlendirildiğini öne sürerek, “Bu durum, asistanların eğitimine olumsuz etki yapacaktır.  Asistanların, Valilik oluru ile yapılan görevlendirilmelerinin de hukuka uygun olmadığı kanısındayız” diye konuştu. Başkan Kaynak, Şehir Hastanesi ile ilgili soruların cevaplandırılmasını istedi

İzmir Tabip Odası’ndan  Şehir Hastanesi  çıkışı: Bu sorulara cevap verilsin!

EGEDESONSÖZ – İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açılması ve öğretim üyelerinin üniversitelerden ayrılması konularında kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Yaptığı basın toplantısında bu iki konuyla ilgili İzmir Tabip Odası’nın görüşlerini aktaran Prof. Kaynak, öğretim üyelerinin üniversiteden ayrılmalarıyla sonuçlanan olaylar konusunda Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün açıklamalarını “talihsiz” olarak değerlendirdi. Prof. Kaynak, “Oysa bilimsel etkinliği yüksek, deneyimli ve başarılı öğretim üyelerinin üniversiteleri terk etmesi önemli bir sorundur ve üniversitelerin içinin boşaltılmasına yol açan politikaların bir sonucudur” dedi.

H – ENDEKSİ SIRALAMASINA GİREN İLK 10 HEKİMDEN 9’U YURTDIŞINDA ÇALIŞIYOR
Üniversite hastanelerinin, bir araştırma, geliştirme, eğitim ve öğretim kurumu olmaktan çıkarıldığını, sadece bir hizmet hastanesine dönüştürüldüğünü iddia eden İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:

“Akademik yayınlar temelinde oluşturulan H- indeks sıralamasında, Türkiye’den sıralamaya giren ilk 10 kişiden 9’u, maalesef Türkiye dışında çalışmaktadır. Halen ülkemizde 208 üniversite faaliyet göstermektedir. Ancak dünyada ilk 400 üniversite sıralamasında Türkiye’den bir kurum yoktur. İlk 500 kurum içinde ise sadece iki vakıf üniversitesi ve bir kamu üniversitesi bulunmaktadır.  Şu anda en kıdemli öğretim üyesine kamunun verdiği aylık gelir [son yapılan iyileştirmeler] ile 49.000 TL (1758 USD) ‘dır. Eylül 2023 itibariyle ülkemizde yoksulluk sınırı 43.433 TL  ( 1558 USD) olarak bildirilmektedir. Bu ücret politikalarıyla önümüzdeki birkaç ay içinde, kıdemli öğretim üyelerinin bile yoksulluk sınırının altında kalması kaçınılmazdır. Türkiye’de hizmet veren 128 tıp fakültesine bu yıl, 21.950 öğrenci alınmıştır. Toplam öğrenci sayısı 112.05‘e ulaşmıştır. Zaten yetersiz olan bir eğitim altyapısı varken öğretim üyelerinin üniversitelerden ayrılmaları zaten birçok fakültedeki yetersizliği derinleştirecek ve tıp eğitiminin kalitesini hızla düşürecektir.  Bu önemli sorunu, çelişkili yargı kararlarından biriyle ilişkilendirip “muayenehaneyi tercih ediyorlar” “üniversitede performansları düşük” gibi ifadelerle öğretim üyelerini hedef alan yaklaşım öğretim üyelerinin saygınlığını zedelemeye ve itibarsızlaştırmaya dönük bir algı yaratma çabasının ürünüdür.  Rektörlük makamı idari bir görev olup geçicidir. Hekimlik ve öğretim üyeliği ise bir ömür sürdürülen uğraşlardır. Üniversiteleri baskı ve zor kullanarak “idare eden” rektörlere değil,  akademik düşüncenin özgürce tartışıldığı, yeterli donanım, altyapı ve mali olanaklara sahip kurumlara, bu kurumları nitelikli insan gücünü “tarumar etmeden”,  yönetebilecek çağdaş bilim insanlarına ihtiyacı olduğuna inanıyoruz.”

ÜÇ HASTANENİN HEKİMLERİ ŞEHİR HASTANESİNDE GÖREVLENDİRİLDİ
İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ne Başhekim atamasının yapıldığı hatırlatılan bildiride, şu görüşler yer aldı:

“13 Ekim 2023 Cuma günü alınan duyumlara göre İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’ne Başhekim ataması ve bazı kısa süreli geçici görevlendirmelerin yapıldığı ve 16 Ekim 2023 Pazartesi itibariyle ağırlıklı olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Katip Çelebi Üniversitesi kadrosunda bulunan, İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi ile Bozyaka İzmir Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yapan hekimlerden akademik kadroda bulunanların bir yıl, uzman kadrosunda bulunanların değişen sürelerde görev yapmak üzere Şehir Hastanesi’nde görevlendirildiği anlaşıldı. Kamu yöneticileri tarafından apar topar bir yer değişimi operasyonu olarak yürütülen bu sürece dair gelişmeler, kararların rasyonel bir planlama yapılmadan, İzmir’de yürütülen sağlık hizmetlerine olası etkileri öngörülmeden alındığı izlenimi vermektedir. Öncelikle Şehir Hastanesi’nde görevlendirilenlerin önemli kısmının akademik kadroda bulunan hekimler olduğu dikkat çekmektedir. Bu meslektaşlarımız Tepecik ve Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanelerinde uzmanlık öğrencilerine eğitim verme sorumluluğunda olan hekimlerdir. Anılan hekimlerin asli görev yerlerinden uzaklaştırılması bu hastanelerdeki asistan eğitimini doğrudan ve olumsuz etkileyecek bir sonuç doğuracaktır.”

ASİSTANLARA AİT LİSTELERİN HAZIRLANMASI TALİMATI VERİLMİŞTİR
“İlimizdeki sağlık yöneticilerinin el altından eğitim sorumlularını uyararak Şehir Hastanesi’ne gönderilecek asistanlara ait listelerin hazırlanması talimatı verdikleri sır değildir, herkesin malumudur. Asistan hekimlerin bir eğitim hastanesi olmayan Şehir Hastanesi’nde Valilik Makam Oluru ile görevlendirilmeleri hukuka uygun olmadığından bu yöntemin izlendiği kanısındayız. Sağlık Bakanlığı yöneticileri muhtemelen kısa sürede Şehir Hastanesi için, üzerinde “Eğitim ve Araştırma” yazılı ilave bir tabela hazırlattırarak bu hukuksal “pürüzü” aşacaklarını ummaktadırlar. Oysa tıpta uzmanlık eğitimi siyasi ikbal için yapılacak gösterilere feda edilemeyecek kadar önemli ve değerlidir. Asistan hekimler, tıpta uzmanlık sınavında aldıkları puanlar temelinde tercihler yaparak eğitim görecekleri kurumları tercih etmişlerdir. Eğitimlerini tamamlamaya fırsat verilmeden yapılacak bir yer değişikliği öncelikle asistan hekimlere karşı büyük bir haksızlıktır. Şehir Hastanesi’ne gönderilecek veya mevcut kurumlarında devam edecek eğiticilerin ve asistanlarının hangi kriterler temelinde belirlendiği bir muammadır. İl sağlık yöneticileri bunun açıklamasını yapamamaktadırlar. Hastanenin inşasında rol oynayan yüklenici firmalar ile taşeron firmalar arasındaki ilişkiler ayrı bir sorun yumağıdır. Firmaların aralarındaki ticari sorunların inşaatta çalışan emekçilerin hak gaspına yol açtığını, çalışanların ücretlerinin ödenmediği, ilin bazı kamu yöneticilerinin bu ticari anlaşmazlıkta arabuluculuk yaptığı iddiaları bu gün basında yer almıştır.”

BU SORULARA CEVAP BEKLİYORUZ
“18 Eylül 2023 tarihinde İzmir Tabip Odası olarak Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yaptığımız başvuruya yanıt vermeyen ve önemli sorularımızı hukuksuz biçimde yanıtsız bırakan İl Sağlık Müdürlüğü’ne uygun hukuki süreci işleterek sorularımızı tekrar yönelteceğiz. Yeni gelişmeler ışığında acil cevap gerektiren sorularımızı güncelleyerek tekrar paylaşmak istiyoruz:

  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin bu güne dek açılışını geciktiren yapısal sorunlar nelerdir, bu sorunlar konusunda nasıl bir yol izlenmiştir? Hastanenin yapısal sorunları giderilmiş midir?
  • Hastanenin altyapı özellikleri, tıbbi donanım ve yeterli personel temini bakımından son durumu nedir? Yakın ve orta vadeli gelecekte bu konularda sağlanacak değişiklikler için bir planlama yapılmış mıdır? Sunulacak sağlık hizmetinin kademeli olarak geliştirileceği bir program var mıdır?
  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesinin açılmasıyla İzmir’deki bazı kamu hastanelerinin kapatılması veya küçültülmesine yönelik bir hedefiniz var mıdır? Varsa bu hastaneler hangileridir?
  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi kadrosunda görevli olacak nihai hekim sayısı nedir? Bu hekimlerin hangi kurumlardan, hangi kriterlere göre seçilecektir? Yer değişikliği konusunda rızası olmayan hekimlerin tercihlerine saygı gösterilecek midir?
  • Asistan hekimlerin tercih ettikleri kurumlarda nitelikli uzmanlık eğitimi alması konusunda bir önceliğiniz var mıdır? 
  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nde hekim dışı görev yapacak nihai sağlık personeli sayısı nedir? Bu personel, hangi kaynaktan ve hangi kriterlere göre karşılanacaktır?
  • İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nde ruhsata esas birimlerin ruhsatlandırma süreçleri tamamlanmış mıdır? Ruhsatlandırma süreci bitmemiş birimler hizmete sokulmuş mudur?

İl Sağlık Yöneticilerine 18 Eylül’de sorularımızı sorduğumuzda bir cevap alacağımızı ve kamuoyu ile de resmi kaynaklardan doğrulanmış bir bilgi paylaşabileceğimiz ummuştuk. Maalesef gelinen noktada yüz yıllık Cumhuriyet’imizin devlet geleneğine aykırı biçimde, hatta Sağlık Bakanlığı mevzuatlarına bile uymayan plansız, programsız bir faaliyet yürütüldüğü izlenimindeyiz. Bu keşmekeşten zarar gören tüm meslektaşlarımızın ve sağlık çalışanlarının yanında olduğumuzu, hukuksal süreçlerin takipçisi olacağımızı ifade etmek; Sağlık Bakanlığı ve ilimizin kamu yöneticilerine kamuoyunu bilgilendirme sorumluluklarını hatırlatmak; İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin kamu yararına sağlık hizmeti üretecek bir şekilde kullanılması için elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isteriz.”

 
Şirince'ye BM onuru! Dünyanın en iyisi seçildi
 
Husumetli iki grup arasında çatışma: 2 ölü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gazo 19 Ekim 2023 Perşembe 20:57

hiç birine cevap veremezler

Yorumu oyla      2      3  
Skandal! 19 Ekim 2023 Perşembe 17:23

Hastaneleri kapatmayacağız demişlerdi

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilim'den rahatlatan 'Covid-19' açıklaması: Ciddi bir artış olmayacak!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de ...
Sindirim sistemi hastalıklarına dikkat!
Besinlerin vücutta parçalanarak kullanılmayan kısımların atılmasına kadar ...
Uzmanından kadınlara Hashimoto uyarısı
Tedavi edilmediğinde birçok olumsuz etkileri olan hashimotonun, en çok ...
 
Uzmanı burun dolgusuna karşı uyardı: Körlüğe neden olabilir
Burun dolgusu yaptıranların görme yetisini kaybetme riskiyle karşı karşıya ...
Uzmanı açıkladı: Yoğurt doğal bir antidepresan
Kemik, kas ve diş sağlığı için oldukça faydası bulunan yoğurdun bilinmeyen ...
Ege bölgesinin en büyüğü... Şehir Hastanesi kapılarını açtı!
Yapımı tamamlanan İzmir Şehir Hastanesinde hasta kabulüne başlanıldı.
 
Bugün açılışı yapıldı... İzmir Tabip Odası'ndan 10 kritik soru!
Bugün açılışı yapılan İzmir Şehir Hastanesi ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'ne ...
Tabip Odası Başkanı uyardı... İzmir üniversite hastanelerinde istifa artıyor!
Üniversite hastanelerinde istifalara yenileri eklendi. İzmir Tabip Odası ...
İzmir yeni hastanesine kavuştu!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın imzasıyla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva