HABERLER>SAĞLIK
27 Şubat 2013 Çarşamba - 11:46

İzmir Tabip Odası'dan 'Kuzey-Güney' sistemine sert çıkış!

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzman Doktor Mete Güzelant, Kamu Hastaneleri Kurumu’nun kurularak İzmir’deki hastanelerin kuzey ve güney olarak ikiye bölünmesi ve başlarına birer genel sekreter atanmasını eleştiri yağmuruna tuttu.

İzmir Tabip Odası dan  Kuzey-Güney  sistemine sert çıkış!

Yusuf TOMRUK/EGEDESONSÖZ - İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzman Doktor Mete Güzelant yeni kurulan Kamu Hastaneleri Kurumu ile Sağlık Bakanlığı’nın hizmet veren olmaktan çıkarak hizmet alan haline dönüştüğünü belirterek ‘İzmir’deki hastaneleri coğrafi konumuna göre, kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölündü. Başlarına birer genel sekreter atandı. Atamaların nasıl bir kritere göre yapıldığı da belli değil. Ayrıca bu genel sekreterlerin doktor kökenli olması gibi bir şart da aranmıyor. Uygulama daha çok yeni olduğu için ilk tercihler doktorlardan yana kullanıldı. Sonra neler olacağını kestirmek zor. Sağlık sistemimiz böylelikle yarı özerk bir hale dönüşmeye başladı. Bu durum sağlığın önümüzdeki süreçte ilk önce özerk bir hale daha sonra, kamunun payı iyice daraltılarak tamamen özel bir hale dönüşeceğinin göstergesidir’ dedi.

HÜKÜMETİN TEK DERDİ SAĞLIK HARCAMALARINI KISMAK
Türkiye’de bütçeden sağlık harcamalarına 40-50 milyar TL ayrıldığını hatırlatan Dr. Mete Güzelant “Bütçemizin 350 milyar TL olduğu düşünüldüğünde hükümetimize sağlığa ayrılan rakam çok fazla geliyor. Hükümete göre bu rakam sistemi çökertme tehlikesine neden oluyor. Bu nedenle kamu hastanelerini zarar eden halden kar eden hale getirmek istiyor. Yani kamu hizmetini işletme mantığına dönüştürüp, kar etmek istiyor. Ama burada önemli olan şu, tabi ki kimse bir kurumun zarar etmesini istemez. Ama unutulmamalıdır ki sağlık bir kamu hizmetidir. Burada kar sağlıklı bireylere sahip olmak olarak düşünülmelidir” diye konuştu.

GENEL SEKRETER PADİŞAH GİBİ BİR ŞEY
İzmir’e yeni atanan Kuzey ve Güney Kamu Hastaneleri Kurumu Genel Sekreterlerinin yetkilerine bir sınırlandırılma getirilmediğini söyleyen Dr. Güzelant, “Genel sekreterlerimizin hastane satma yetkisi bile var. Sağlık Bakanlığı’nın ‘sağlık kampüsü’ projelerinde kullanılacak fona aktarılmak üzere bir devlet hastanesini satabiliyorlar. Ayrıca Personel alımı, işten atma ve görevlendirme yetkisi de tamamen genel sekreterlerin elinde. Önümüzdeki süreçte tıbbi sekreterleri ve temizlik görevlilerini belli bir planlama dahilinde işten çıkartmalarını bekliyoruz. İzmir ve Türkiye genelindeki on binlerce personelin kaderi bu genel sekreterlerin elinde olacak. Bu personellerin sözleşmeleri bitince büyük bir kaos yaşanacağını düşünüyoruz. Bütün iş doktorlara kalacak. Bu süreçte doktorları da sözleşmeli bir hale getirecekler. 657’ye tabi olmaktan çıkaracaklar. Böylelikle doktorların iş güvenliği kaygısı da doğacak. Hastaneler normal bir şirket mantığıyla işler hale getirilecek. Yani bu genel sekreterler kral gibi, padişah gibi bir şey, ister satarlar, ister alırlar, ister işten atarlar” dedi.

 
DOKTORLAR HER ŞEYİ 5 DAKİKADA YAPACAK
Tıbbı sekreterleri işten çıkarmanın mevcut sistemde tasarrufa gitmenin en kolay yolu olduğunu belirten Güzelant “Merkezi Hasta Randevu Sistemi(MHRS) ile doktorlarımızın her 10 dakikada bir hastaya bakması istenmektedir. Ancak doktorlarımız telefonla randevu alan hastalarımız dışında, hastaneye gelip sıra alan hastalara da bakmaktadır. Yani 5 dakikada bir hastaya bakmaktadırlar. Tıbbi sekreterlerin işten çıkartılması durumundan doktorlardan, hastayı kayıt altına alma, muayene etme, teşhis koyma, gerekirse tetkik isteme, sonuçları görme, reçete yazma gibi işlerin hepsini 5 dakikada yapmaları beklenmektedir. Mevcut performans sistemi ile doktorlarımız, hem tıbbi sekreterlerimizin görevini yapacaklar hem de hastalara bakacaklar. Önümüzdeki 14 Mart’ta en çok vurgulayacağımız konulardan birisi bu olacak. Bu durum ne kadar çok hasta bakarsan o kadar çok para kazanırsın mantığının sonucudur. ” diye konuştu.

BAKAN MECBUR KALDI
Yeni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun tam gün yasası nedeniyle üniversiteden ayrılarak ayrı muayene açan doktorlarla ilgili olarak 'istifa eden hocalarımızı geri kazanmak isteriz’ açıklamalarını değerlendiren Güzelant "Tam gün yasası ne olacak onu bilmiyoruz ama, hocalara olan tutumlarından vazgeçmek zorundalar. Üniversiteler çökme noktasına geldiği için hocaları geri çağırmaya mecbur durumdalar. İstifa eden hocaların bilgi birikimine ve tecrübelerine ihtiyaçları var. Yani bakan böyle bir açıklama yapmaya mecbur kaldı" dedi.

EXPO’YU VE SSB’LERİ GERÇEKÇİ BULMUYORUZ
İzmir’in EXPO 2020 adaylık sürecinde birlikte hareket etmek kendilerine talep geldiğini ve İzmir Tabip Odası olarak uygun bulmadıkları için teşekkür ettiklerini belirten Güzelant “Biz İnciraltı’nın EXPO ile birlikte yok edileceğini düşünüyoruz. İnciraltı gibi kaç tane yeşil alanımız kaldı ki. 6 ayda 20 milyon turist geleceğini söylüyorlar. Kim böyle bir turist akını görmüş ki, biz görelim. En çok karşı çıktığımız konu ise bu EXPO paralelinde yapılması gündeme gelen Sağlık Serbest Bölgeleri(SSB). Bu SSB’lerin yabancı şirketlere ucuz işgücü sağlaması dışında nasıl bir katkısı olacak. Ayrıca hem ithal hemşire ve doktor getirecekler hem de bizim yetişmiş doktorlarımızı ve sağlık personelimizi kendilerine çekecekler. Yabancı ülkeler, sağlık eksiklerini bizim gibi ülkelerdeki bu tarz oluşumlarla çözme çabasındadırlar. Bunu da bize sağlık turizmi diye yutturmaya çalışıyorlar. Hiç vergi ödemeyecekleri gibi, aynı ESBAŞ gibi işçi istihdam sağlamak dışında kente ve ülkemize hiçbir katkısı olmayacak. Bundan nemalanacak ciddi bir işadamı grubu var olay bundan ibarettir. Yunanistan olimpiyatlar için yaptığı büyük yatırımlar sonrası bu halde olduğu söyleniyor. İzmir Universiad sonrası yapılan tesislerine ne kadarını kullanıyor. O kadar otel yapıldıktan sonra turist gelmezse ne olacak. TMMOB’a bağlı odalarla aynı paralelde düşünüyoruz” diye konuştu.

GAZİEMİR’DE KAMU YÖNETİCİLERİ SINAVI GEÇEMEDİ
Gaziemir’deki ‘İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen fabrika ile ilgili de konuşan Güzelant “İzmir’in Çernobili olarak görülen o fabrikada yaşananlarda kamu yöneticileri sınavı geçemedi. Hala net bir açıklama yapılmış değil. Orada ne olduğunu açıklamak zorundalar. Çevresinde yaşayan insanlar radyasyon tehlikesi altında. Biz İzmir Tabip Odası olarak fabrika çevresinde yaşayan mahalle sakinlerini davet ettik. Tetkikler yaptırmak istedik. Sağlık durumlarını öğrenmek istedik. Ancak kimse teklifimizi kabul etmedi. Baskı altında olduklarını düşündük. Bu duruma bir anlam veremedik” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÇİFTE STANDARTMI BU ANLATIM 27 Şubat 2013 Çarşamba 20:47

Şimdi siz tabipler bunun çözümünü buldunuz tıp fakültelerinde yüksek lisans bölümü açtınız eğitim alıyorsunuz size bu görevler verilir saltanat alınmaz elinizden müsterih olun İşyeri hekimliği yapan arkadaşların yanında tıbbi sekretermi var hayır İşyeri hekimi kamu işinde zamanı istediği gibi kısarak iş yeri hekimliği yaparda yardımcı sağlık personellerinin işyeri sağlıkçısı olmasını neden istemez yardımcı olmaz tabip odası işyeri sağlık personeline yönelik neden kurs açmaz AÇMAZ TABİKİ

Yorumu oyla      11      5  
mete bey biraz geniş bakın 27 Şubat 2013 Çarşamba 20:42

Doktor doktorluğunu yapacak idareci idareciliğini bu ülkede şimdi düşünün angarya olarak Hemşire ebe sağlık memuru gözetmeden biz doktoruz siz bu işi yapacaksınız deyip yıllarca bu insanları sekreter olarak kullandınız medimagazin diye bir basın gurubunda tıp bayramı gibi günde bu insanlara tıp fakültesinin yolunu açıldığını yalan olarak yazıp şaka yaptık demek gibi aşşağılandılar peki bu ney veya işyeri hekimliğinde feryat ederken işyerinde para alındığı için kayıtları bile siz tutuyorsunuz

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyanet'ten 'anne sütü'ne şartlı onay
Diyanet, anne sütü bankasıyla ilgili "Süt para karşılığı satılmamalı. ...
Engellilerin rapor çilesi!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile hastaneler arasındaki, rapor konusunda ...
Beyin konuşmayı çok erken deşifre ediyor
İnsan beyninin konuşmayı düşünüldüğünden daha erken deşifre ettiği ortaya ...
 
Artık su çiçeği de takvimde
Çocukluk dönemi aşı takvimine su çiçeğinin de eklenmesiyle aşısı yapılan ...
Ofis çalışanları risk altında
Saatlerce bilgisayar karşısında çalışmak ve hareketsizlik sonucu ortaya ...
Süt tüketimi neden önemli?
Sütün çocuklarda güçlü bir kemik yapısı sağladığını belirten uzmanlar, ...
 
Obezite üremeye engel
Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’ini kadınların ise yüzde 42’sini tehdit ...
Kuduz Tedavi Merkezi'nde büyük sıkıntı
Sağlık Bakanlığı Kuduz Tedavi Merkezi dökülüyor. Konak'taki tarihi binadan ...
İngiliz hastaya Türk neşteri hayat verdi
Bodrum’da rahatsızlanan İngiliz turist 67 yaşındaki Stuart Spencer Moreton, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva