HABERLER>SAĞLIK
26 Şubat 2013 Salı - 12:08

Engellilerin rapor çilesi!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile hastaneler arasındaki, rapor konusunda yaşanan iletişim kopukluğu ve yanlışlıklar, akülü tekerlekli sandalye temini için başvuran engelliler için işkenceye dönüşüyor. İzmir’de, eskiyen akülü tekerlekli sandalyesini yenilemek isteyen 38 yaşındaki Tamer Daşdemir de bu sorunu yaşayıp, mağdur oldu.

Engellilerin rapor çilesi!

İZMİR - Altı yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği akülü tekerlekli sandalyesi artık kullanılmaz duruma gelen Tamer Daşdemir, rapor için Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Ortopedik engelli Daşdemir, kurumlar arasındaki rapor anlaşmazlığı yüzünden, senet karşılığında satın aldığı akülü tekerlekli sandalyesini bir hafta kullandıktan sonra geri vermek zorunda kaldı. Daşdemir, SGK ve hastane arasındaki yaşadığını belirttiği bu sorun nedeniyle İzmir İl Sağlık Müdürülüğü’ne dilekçeyle başvurarak şikayetçi oldu.
 
Akülü tekerlekli sandalyenin, hastanede sağlık heyetinin verdiği 'Akülü araba kullanabilir' raporu ile birlikte verilen reçeteyle, bir ilaç gibi, bur arabaları satan medikal firmalardan alındığını belirten Daşdemir, "Akülü tekerlekli sandalyenin fiyatı 2 bin 100 TL. Devlet bunun 1900 TL’sini karşılıyor. Geriye kalan 200 TL’yi biz engeliler cebimizden ödüyoruz. SGK, ödemesi gereken parayı bir ay içinde bankaya yatırıyor. Fakat bekleyecek durumda olamayan engeliler, gidip medikal firmaya senet imzalayarak, alıp kullanmaya başlıyor. Daha sonra parası SGK tarafından bankaya yatırıldığında ödeyip senedini geri alıyor. Ancak kurumlar arasındaki bürokratik engeller ve anlaşmazlık yüzünden, tıpkı benim yaşadığım gibi birçok akülü tekerlekli sandalye ihtiyacı olan engelli mağdur oluyor" dedi.
 
Kendisinin geçen ocak ayı sonunda ilk başvurusunda, SGK’nın, alt ekstremitelerinin (bacakların) kullanılamadığının belirtilmediği, üst ekstremitelerinde (kollar) ise tek taraflı fonksiyona engel bir durum olduğu ibaresi yazılmadığı için bunun düzeltilmesini istediğini dile getiren Daşdemir, "Raporun düzeltilmesi için ikinci kez hastaneye gidip, tekrar SGK’ya başvurdum. Bu kez reçetede eksiklikler olduğunu belirterek bunların düzeltilmesini istediler. Evim Gaziemir’de. Yağmur çamur demeden, engelli halimle, günlerce rapor almak için Alsancak’a gidip geldim ve hala bir çözüm bulamadım. İki kurum arasındaki uygulama yanlışlıklarının kurbanı bizler oluyoruz. Artık benim de bu sorunu yaşayan diğer engeliler gibi canıma tak etti. Bu konuda İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi verdim" diye konuştu.
 
MAVİ KAPAKTAN MEDET UMUYORLAR
Konak Kent Konseyi Engelli Meclis Başkan Yardımcısı Metin Çınar da akülü tekerlekli sandalyenin engeliler için bir hak olduğunu, SGK ve hastaneler arasındaki bürokratik sorunlar konusunda çok sayıda engelliden şikayet aldıklarını dile getirerek, "Onlar da akülü tekerlekli sandalye temini için mavi kapak kampanyasından medet umuyorlar. Hastanelere, akülü tekerlekli sandalye raporu almak için İzmir’in dağ köylerinden bile gelenler var. Bu insanlar iki kurum arasında yaşanan bu aksaklıklar nedeniyle sonuç alıncaya kadar kalacakları, yatacakları bir yer yok. Her gün gidip gelerek bu işkenceyi yaşıyorlar. Doktor tarafından yazılan ilaç nasıl reçete ile alınıyorsa engelli de reçete ile protezini, akülü tekerlekli aracını alabilmeli" dedi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beyin konuşmayı çok erken deşifre ediyor
İnsan beyninin konuşmayı düşünüldüğünden daha erken deşifre ettiği ortaya ...
Artık su çiçeği de takvimde
Çocukluk dönemi aşı takvimine su çiçeğinin de eklenmesiyle aşısı yapılan ...
Ofis çalışanları risk altında
Saatlerce bilgisayar karşısında çalışmak ve hareketsizlik sonucu ortaya ...
 
Süt tüketimi neden önemli?
Sütün çocuklarda güçlü bir kemik yapısı sağladığını belirten uzmanlar, ...
Obezite üremeye engel
Türkiye’de erkeklerin yüzde 21’ini kadınların ise yüzde 42’sini tehdit ...
Kuduz Tedavi Merkezi'nde büyük sıkıntı
Sağlık Bakanlığı Kuduz Tedavi Merkezi dökülüyor. Konak'taki tarihi binadan ...
 
İngiliz hastaya Türk neşteri hayat verdi
Bodrum’da rahatsızlanan İngiliz turist 67 yaşındaki Stuart Spencer Moreton, ...
İzmir yine pilot: Anne sütü bankası kuruluyor
Bebek ölümlerini azaltmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı’nın ‘Anne ...
Çok vitamin hapı kullananlar dikkat!
Yüksek oranda vitamim hapı kullanımının katarakt riskini önemli derecede ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva