HABERLER>GÜNCEL
7 Şubat 2016 Pazar - 15:36

İzmir mutfağı unutulma tehlikesinde

Değişik otları, şifa kaynağı zeytinyağı ve deniz ürünleriyle sağlıklı beslenmede örnek olarak gösterilen İzmir’in mutfak kültürü unutulma tehlikesi yaşıyor.

İzmir mutfağı unutulma tehlikesinde

İZMİR - Sütlü Balık, Arapsaçı, Kabak Çiçeği Dolması, Keşkek, Tarla Çivisi, Su Teresi, Labada, Papaz Yahni, Şevket-i Bostan gibi pek çok eski yemeğin yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, ”Geçmişten günümüze kültürümüze tat veren İzmir ve Ege’nin yöresel yemekleri, yaşadığımız hayatın, kültürün, üretmenin bir ifadesidir. Bu anlamda gelecek nesillere aktarmaya çalışmak kültürel sürekliliği sağlamada her birimizin üzerine düşen önemli bir sorumluluk.” dedi.

Fadıloğlu, İzmir ve Ege mutfağının; balığın ızgara, sütlü ve buğulama olarak yapıldığı, bazı otların kuzu etiyle pişirildiği bazılarının ise az haşlanarak yeşil renklerinin ve besin değerlerinin korunduğu ve üzerine zeytinyağı ve limon karışımından oluşan sosların da döküldüğü sağlıklı bir mutfak olduğunu belirtti.

Türkiye’de obeziteyle mücadelede Ege mutfağı ile beslenmenin örnek alınabileceğini söyleyen Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Fadıloğlu, “Yemek yemede amacın sadece karın doyurmak olmadığından yola çıkarak, yemek kültürü anlatılmalı ve geleneksel yemekler ön plana çıkarılarak fast food akımına karşı slow food akımının benimsenmesine çalışılmalıdır. Buna uygun olarak da sebze ağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağını önerebiliriz. Ancak diğer yağlarda olduğu gibi 1 gram zeytinyağında 9 kalorilik enerji bulunmaktadır. Dolayısıyla bunun da tüketiminde dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu.

Öğle tatillerinde çalışanların yemek tercihlerini mümkün olduğunca ev yemekleri yapan yerlerden ya da esnaf lokantalarından yana kullanmaya çalışmalarının bu güzel yemekleri unutmamamızda önemli bir etken olacağını ifade eden Dr.Fadıloğlu, “Düzenlenen festivaller, fuarlar, yemek yarışmaları da geçmişteki tatları hatırlamak adına çok faydalı olabilir. Televizyonlarda yayınlanan yemek programlarıyla da bu yemekler hatırlatılmalı’’ dedi.

 
Gedizli Demirsal ve Akalın’dan tarihi başarı
 
İzmir'de hamsili ve horonlu kardeşlik mesajı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sağlıklıyemek 8 Şubat 2016 Pazartesi 04:24

İzmir'de yemek tüketim alışkanlıklarına baktığımızda tezat da söz konusu. Bu gibi oldukça sağlıklı ve uzun ömür vaadeden yemekler olduğu kadar; resmen yağ içinde yüzen boyoz, hangi şartlarda üretildiği belirsiz midye dolma, kokoreç, bir dünya katkı maddesi ve sakatat içeren etlerle yapılan kumru, yine yağ ve kolesterol deposu kokoreç ve kelle söğüş gibi yiyeceklere de inanılmaz rağbet var. Bunlar da İzmir ve Ege mutfağına ait ya da yakın gıdalar ve aşırı sağlıksız. Bir de adım başı çiğ köfte furyası var ki, gençlik bu berbat yiyeceklerle tüm öğünlerini geçiriyor desek abartmış olmayız. Bir de Ege'ye has tatlar tabi korunup yaygınlık kazansın, ama yurdun her yerinde bu otları ve sebzeleri bulmak öyle kolay olmuyor. Mesela yıllar önce Samsun'da ilkbahar aylarında semizotu bulmam tam 2 hafta aradıktan sonra olmuştu. Sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek için öncelikle bu tehlikeli besinlere rağbetin sebepleri araştırılmalı, akılcı bir yol haritasıyla alternatif fast-food zincirleri kurulmalı. Zamanın çok değerli olduğu günümüzde artık fast-food kaçınılmaz hal aldı, o nedenle sığ bakmak yerine sağlıklı gıdaları bu sınıflandırmaya uygun olarak üretip halka sunmak gerekir. Mesela bazı marketlerde satılan tarhana ve meyve cipsleri çok iyi düşünülmüş. Aynısı neden fast-food için de geliştirilmesin?

Yorumu oyla      11      5  
O.T 7 Şubat 2016 Pazar 20:37

Yemeğe bakış karın doyurmak,konuta bakış barınmaktan ibaret olduğunda vardığımız nokta da şu oluyor.; Çarpık kentler ve o kentlerin sağlıksız sakinleri..!

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gedizli Demirsal ve Akalın’dan tarihi başarı
Gediz Üniversitesi öğrencileri Çağla Demirsal ve Berk Akalın, milli formayla ...
İzmir'i dolandıran suçlu İstanbul'da yakalandı
İzmir'de, çok sayıda kredi kartı dolandırıcılığı suçlarına karışan, hakkında ...
'PYD'li teröristler çok sayıda mühimmatla yakalandı'
Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, "Suriye sınırından Türkiye'ye yasadışı ...
 
İzmir Baro'sunda kurgusal duruşma yarışması
İzmir Barosu Staj Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen stajyer avukatlar ...
Maçta hakem döven 3 futbolcuya hapis!
Afyonkarahisar'da 3 yıl önce Bolvadin'de oynanan Bolvadin Belediyespor- ...
Bilgisayar Olimpiyatlarına başvurular başladı
İzmir Üniversitesi ve Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından bu yıl ...
 
15 dakika arayla iki otobüs devrildi: 69 yaralı
Kayseri’de buzlanma ve tipi nedeniyle kontrolden çıkan 2 yolcu otobüsü, ...
İzmir'i rüzgar vurdu: Ağaçlar, direkler devrildi, seralar uçtu!
Bayındır'da dün akşamdan itibaren etkili olan kuvvetli rüzgar, evlerin ...
Turizm cennettinde bitmeyen RES isyanı
Çeşme'nin Germiyan ve Ovacık köylerine yapılması planlanan RES projelerine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva