HABERLER>EKONOMİ
16 Ağustos 2012 Perşembe - 20:50

İzmir Konya’yla raylar üzerinden birleşti

İzmir-Konya arasındaki mavi tren seferleri İzmir Alsancak Tren İstasyonu'nda düzenlenen bir törenle yeniden başladı. Yaklaşık 350 milyon TL'lik yatırımla yenilenen hatlarda, her akşam karşılıklı olarak trenler kalkacak.

İzmir Konya’yla raylar üzerinden birleşti

EGEDESONSÖZ - Bir süredir yenileme çalışmaları devam eden ve yaklaşık 350 milyon TL harcanan İzmir-Konya arasındaki 'mavi tren' seferleri yeniden başladı. Telekonferans yöntemiyle yapılan 'ilk sefer uğurlama' töreninde konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugüne kadar demiryollarına 25 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve çok sayıda vatandaşın katıldığı uğurlama töreninde konuşan Bakan Yıldırım, “Bu seferler, her gün akşam saat 8'de İzmir ve Konya'dan karşılıklı olarak yapılacak. Demiryollarının neden bu kadar geriye gittiğini, bu mübarek gününde anlatacak değiliz. Anlatsak da bir faydası yok. Ama şunu söylemek istiyorum ki; son 9 yılda demiryollarına 25 milyar TL'lik yatırım yaptık. Daha yolun başındayız” diye konuştu.

Gelecek dönemde demiryollarına 30 milyar TL daha yatırım yapacaklarını kaydeden Yıldırım, başlatılan seferlerin hem İzmir hem de Konya için hayırlı olmasını dilediklerini bildirdi. Seferleri başlatırken aceleci olmadıklarının altını da çizen Yıldırım, 50-60 yıl boyunca ihmal edilen hatlara yeni trenlerle hizmet sunulmasının hayal kırıklığı yaratabileceğini bu nedenle de yenileme çalışmaları yürüttüklerini vurguladı.

Türkiye genelinde hatların yüzde 71'nin tamamen yenilendiği bilgisini veren Yıldırım, “Bu güzergahta yenilendikten sonra klimalı ve elektro dizel trenleri başlatma zamanı gelmişti. İzmir'de bu bayram öncesi halkımızın daha rahat ve emniyetli gidebilmeleri için demiryollarımız çok fedakarca bir çalıştı” açıklamasında bulundu. Yıldırım, İstanbul'da yapımı süren ve açılışına kısa süre kalan metro hattıyla ilgili de konuşarak, "Mesela 52 ayda inşa edilen ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile açılışını yapacağımız Kartal-Kadıköy arasındaki metro hattı, dünyada bir rekor niteliğini taşıyor" dedi.

 
40 SET İÇİN İZBAN SİPARİŞ VERDİ
Konuşmasında İzmir'deki raylı sistem çalışmaların İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBAN'ın ortak şirketi vasıtasıyla yürüttüklerinin altını çizen Yıldırm, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konudaki çalışmalarda hızla devam ediyor. Her gün Aliağa-Cumaovası arasındaki İZBAN seferlerini artan sayıda vatandaş kullanıyor. Bu yoğunluğu ve sıkışıklığı gidermek için İZBAN 40 set daha sipariş verdi. İmalatı devam eden setler devreye girinceye kadar, biz ne kadar set verebiliriz onun çalışmasını yürütüyoruz. Amacımız yaşanan sıkışıklığı gidirmek,"
Yıldırım, geçtiğimiz günlerde Foça'da düzenlenen terör saldırısını da kınayarak, ölenlerin yakınlarını başsağlığı yaralılara da acil şifalar diledi.

İlk sefer töreninde konuşan İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ise hattın kazasız bir şekilde hizmet etmesini dilediklerini söyleyerek, "Demiryolu, özellikle belli yaş üzerindekiler için bir sevdadır. Bu nedenle demiryollarımızı halkımızın daha çok kullanacağı şekilde yapılan yatırımları bu yönüyle mutlulukla karşılıyorum" ifadesinde bulundu.
 
EL DEĞMEYEN HATLAR YENİLENDİ
Açılışta konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise yüksek hızlı trenlerle ekonomik ve sosyal yaşamların daha dinamik hale geldiğini belirterek, "Yaklaşık yüz yıldır el değmeyen hatların yüzde 74'ünün bakımını ve onarımını bitirdik. Bu çalışmalarımızın en sonuncusu İzmir-Konya arasında 350 milyon TL yatırımla yenilediğimiz mavi tren hattı oldu" diye konuştu. Tamamen yenilenen mavi trenlerde her türlü konforun yer aldığı bilgisini veren Karaman, "Bu trenlerimiz yeni, konforlu ve rahat tren özlemini giderecektir. Yapılan yenileme sayesinde İzmir-Konya seyahat süresi 18 saatten 10 saate düşecek, ülke nüfusumuzun yüzde 10 u oluşturan bölgemize hayırlı olsun. tren sadece sevilen değil tercih edilen bir araç haline gelmektedir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir 16 Ağustos 2012 Perşembe 22:44

aziz başkan sürekli bakanların yanında!! helal olsun sana büyük dürüst başkan aman yanlarından ayrılma...

Yorumu oyla      15      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketici güven endeksi arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ...
Staryağcılar iftarda buluştu
1994 yılından bu yana, İzmir de DAMPER &DORSE İMALATI ve ağır hizmet araçları ...
Kamu işçisine ikramiye müjdesi
Kamu işçisine bayram öncesi ikramiyesi ödenecek.
 
Ziyarette AVM tartışması: Demirtaş Engin’e karşı
CHP’nin İTO ziyaretinde liman projesindeki AVM planı iki başkanı karşı karşıya getirdi.
Özkara: EXPO 2020 vatan millet projesidir
Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Yönetim ...
Kestelli: Siyaset VOB için tek yürek oldu
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Vadeli ...
 
Duble yollar cari açık kurbanı oldu!
Cari açığın önünü kesmek için önce duble yoldan vazgeçildi. Karayolları'nda ...
Kentsel dönüşümde yıkım masrafı şoku!
Yurttaş önce risk testinin sonra da yıkımın faturasını da kendi cebinden ödeyecek.
İzmir’in yeni seferlerinin startı Bakan Yıldırım’dan…
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’i çevre ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva