HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Mart 2017 Cuma - 08:58

İzmir'in kadınları 'arı gibi' çalışıyor

Kırsaldaki kadınlara “arıcılık” eğitimi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem onların meslek ve gelir sahibi olmasını sağlıyor hem de bölgedeki bal üretimini destekliyor.

İzmir in kadınları  arı gibi  çalışıyor

Köylerinden çıkamayan kadınlar için özel olarak dizayn edilen “Arı Aracı” sayesinde, arıcılık eğitimi alan kadın sayısındaki artış dikkat çekiyor

Tarıma verdiği desteklerle dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk olan “mobil eğitim aracı” ile kırsaldaki üreticilere arıcılık eğitimi veriyor. Projeyle başta kadınlar olmak üzere hem kırsaldaki vatandaşların meslek edinmesine ve gelirlerinin artmasına katkıda bulunuluyor hem de arıcılık ve bal üretiminin artması sağlanıyor.

12 ilçede eğitim verildi
Büyükşehir Belediyesi, Yarımada projesiyle 2015 yılında Karaburun'da başlayan arıcılık projesi kapsamında bugüne kadar büyük çoğunluğu kadın olmak üzere 276 üreticiye arıcılık eğitimi verildi. Karaburun, Urla, Seferihisar, Selçuk, Menderes, Mordoğan, Çeşme, Kemalpaşa Kınık, Bayındır, Beydağ ve Bergama ilçelerindeki eğitimlerin kısa süre içinde Dikili ve Kiraz’da da başlayacağı bildirildi.

117 kursiyerin tamamı kadın
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır ilçesinde verdiği eğitimde rekor sayıya imza attı. 117 kursiyerin tamamının kadın olan eğitime, Bayındır'ın Sarıyurt, Kızıloba, Hisarlık, Dernekli, Balcılar ve Kızılcağaç köylerinden katılım oldu. Arıcı kadınlar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Yücel'in koordinatörlüğünde, 4 tam gün teorik ders ve 1 gün de pratik olmak üzere 5 günlük eğitim aldı. Katılımcı kadınlar, eğitim çalışmaları sırasında polen, propolis, arı sütü ve arı larvası üretimini de öğrendi.

Mobil eğitim aracı çok tuttu
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kırsaldan kente inemeyen kadınlar için özel olarak dizayn ettiği “Arı Aracı”, köylere kadar giderek onlara arı sütü ve ana arı üretimini öğretiyor. Mobil eğitim aracı sayesinde arıcılık eğitimi alan kadın sayısındaki artış da dikkat çekiyor.

Sağladığı bu olanak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Bayındırlı kadınlar, düşüncelerini şöyle özetledi:

Bircan Okkol (Kızıloba Köyü) “Başkan Aziz Kocaoğlu'nun teşvikleriyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin arıcılık kursuna katıldım. Bize anlatılanlardan çok şey öğrendik. Arıcılık hakkında ne varsa; arı nasıl yetiştirilir, arı sütü nasıl yapılır, bilmediğimiz her şeyi öğrendik. Çok memnunum.”

Ayşegül Batı (Sarıyurt Köyü) “Şehirden kırsala taşınan bir aileyiz. Arıcılık epeydir ilgimi çekiyordu. Küçük bir iki kovanla da başlamıştık ama kulaktan dolma bilgilerle bir şeyler yapmaya çalışıyorduk. Böyle bir kursun açılacağını duyduğumda çok heyecanlandım ve hemen başvurdum. Şimdi kursa devam ediyoruz. Çok da keyifli gidiyor. Yanlış bildiğimiz birçok şeyin doğrusunu öğreniyoruz. Bize bu ayrıcalığı sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.”

Nuray Sesli (Bayındır Tarımsal Kalkınma Doğal Ürünler Kadın Kooparatifi Başkanı) “Öncelikle Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na bize böyle bir imkan verdiği için çok teşekkür ediyorum. Kadınlarımıza arıcılıkla ilgili verilen bu eğitimler çok iyi oldu. 117 kadınımız bundan faydalandı. Sonucunu çok iyi bir şekilde alacağımızı tahmin ediyorum. Hem balcılık olarak hem de arı sütü, polen ve diğer ürünlerde..”

Hilal Balcıoğlu (Büyükşehir Belediyesi/ Ziraat Mühendisi) “Eğitimlerimize daha çok kadın üreticilerimiz ilgi göstermeye başladı. Bu bizim için çok sevindirici. Arıcılık kadınların yapması gereken, onların çok daha yatkın olduğu bir iş. Biz bu eğitimleri verdikten sonra, kriterlerimize uyan üreticilerimize kovan, arılı kovan, boş kovan ve malzeme yardımı yapıyoruz. Daha sonra, iki yıl boyunca bizim gözetimimiz altında oluyorlar. Aralarında arılarını 20- 30 kovana yükseltenler var. Biz istiyoruz ki, olay sadece balla sınırlı kalmasın; arı ürünlerini de çoğaltalım.”

Prof. Dr. Banu Yücel (Ege Üniversitesi) “İzmir'in hemen her ilçesinde, programa aldığımız sırayla arıcılık eğitimi vermeye devam ediyoruz. Özellikle kadınlara, onların kırsal kalkınmada istihdamına yönelik bir çalışma yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda gerçekten önderlik ettiğini düşünüyorum. Umarım bu çalışma Türkiye'nin diğer illerinde de örnek olur ve yaygınlaştırılabilir. Çünkü arıcılığın gerçekten tarımsal üretimdeki önemini bugün daha iyi kavramış durumdayız. Kursiyer kadınlarımız ders sırasında gerçekten bu kadar kalabalık olmasına rağmen büyük bir ilgiyle, ses çıkarmadan konuları takip ediyorlar, soru soruyorlar. Çok hevesliler. Uygulamalı eğitimde de pek kork muyorlar. Onlara arıdan korkmamanın, arıyı sevmenin önemini anlattık.”

 
Barzani'den bağımsızlık çıkışı!
 
500 bin sağlık çalışanına müjde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Kitap dostlarına” Büyükşehir sürprizi
Konak-Bostanlı vapuruyla seyahat edenler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ...
Buca'da miting gibi açılış, Başkan'dan yeni müjde
Buca Belediyesi, Yeşilbağlar Mahallesi’ne yepyeni bir park daha kazandırarak, ...
Başkan Soyer 'Seferihisar'da 8 yılını' yazdı!
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, kişisel web adresinde başkanlıkta ...
 
Başkan Çerçioğlu Atatürk Spor Kompleksi’ni inceledi
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Kemer Mahallesi’nde ...
Ödemiş'te başkanlardan fair play rüzgarı: Evet de Hayır da...
Referandum çalışması için Ödemiş’e gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin ...
Teleferik keyfi kaldığı yerden...
Büyükşehir Belediyesi, açıldığı günden beri 850 bin yolcunun taşındığı ...
 
Başkan Selvitopu Karabağlar halkına 3 yılı anlatıyor
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, göreve geldiği günden ...
Kocaoğlu'ndan isyan: Ne AKP'li, Ne CHP'li... Biri de çıkıp...
Torbalı'da 1 günde 10 mahalleyi gezen Başkan Kocaoğlu, "İlçe belediyelerinden ...
Pekdaş'tan çat kapı ziyaret: Dönüşüm mesajları!
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, mahalle mahalle gezerek dertleri ve ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva