HABERLER>GÜNCEL
11 Ağustos 2018 Cumartesi - 12:13

İzmir’in göbeğinde tarih yeniden canlanıyor!

Ad Yiyecek İçecek Ticaret Sanayi A.Ş., Mahall Bomonti İzmir Projesi’nin gerçekleşeceği arazide butik bira imalat atölyesi açmak için harekete geçti. Halkapınar’da geçmiş yıllarda bira, şarap ve rakı üretimine ev sahipliği yapan tarihi fabrika alanında gerçekleşecek yeni projenin ÇED süreci başladı.

İzmir’in göbeğinde tarih yeniden canlanıyor!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ-  Doğuş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Nevzat Öztangut’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İstanbul firması, Ad Yiyecek İçecek Ticaret Sanayi A.Ş. İzmir’de butik bira imalat atölyesi projesi için düğmeye bastı.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Halkapınar’da kurulacak olan fermantasyonla içki üretimi, malt tesisleri için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başladığını duyurdu.

Tarihi şarap fabrikasının bulunduğu ve Mahall Bomonti İzmir Projesi’nin gerçekleşeceği 41 bin 520 metrekarelik arazide yapılacak olan bira imalat atölyesinde yıllık 350 bin litrelik üretim öngörülüyor.

Projenin bedeli ise euro üzerinden belirtildi. 2.1 milyon euro bedelli projenin TL cinsinden maliyeti 12 milyon 327 bin olarak hesaplandı. Fakat ilanda yer alan bilgiye göre bu tutar en son 3 Ağustos 2018 tarihinde güncellendi. Döviz fiyatlarının son günlerde adeta saat başı dalgalanmaları dikkate alındığında ve sabitleme olmadığı takdirde projenin bedelinin yükselebileceği tahmin ediliyor.

İlanda, ‘Kurulması planlanan Butik Bira İmalat Atölyesi, Halkapınar mevkiinde yer alan ve kurulum çalışmaları devam eden Mahall Bomonti İzmir projesi içerisinde faaliyet gösterecektir. Proje hakkında “Mahalli İzmir Projesi- 461 adet konut+589 adet ofis+106 adet ticari alan (dükkan)” kapsamı ile İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden görüş alınmıştır’ ifadelerine yer verildi.

TARİHÇE HAKKINDA KISA BİR DİPNOT
Ayrıca kamuoyu için yapılan bilgilendirmede de, ‘Mahall Bomonti İzmir projesi; 1912 yılında Bomonti ailesi tarafından kurulan bira fabrikasının bulunduğu arazi üzerinde yer almaktadır. 19.Yüzyılda İzmir, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli dış ticaret merkezlerinden biriydi. İthalat ve ihracatın yoğun olarak yaşandığı, Batı’ya açık yönüyle kent bu dönemde bazı değişikliklere sahne olmuştur. Bu değişimler ve artan ticaret hacmine paralel olarak gözlenen sanayileşme girişimleri ile 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren kentte önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bomonti ailesinin İzmir’de kurduğu Aydın Bira Fabrikası da gelişmelerin önemli bir parçasıydı. 1912 yılında üretime başlayan Aydın Bira Fabrikası tarih içinde farklı iştirakler tarafından bira, şarap ve rakı üretimi için kullanılmıştır. Tren yoluna yakınlığının verdiği avantajla 1970’li yıllara kadar Ankara ve İstanbul’da üretilen biranın şişelenmesi için de kullanılmıştır. Kampüste üretimin durdurulduğu yıllarda ise üretim hacimleri mamul depolama amacıyla da kullanılmıştır. Bu anlamda, Mahal Bomonti projesi ile 19.yüzyıldan bu yana kültürel dokusu korunarak varlığını sürdüren bira fabrikasının sahip olduğu tarihi dokunun korunması ve ön plana çıkarılması hedeflenmektedir. Butik bira atölyesi de bu kapsamda hayata geçirilecek, butik bir işletme olarak eski kültürün canlandırılmasına yönelik bira imalatı yapılacaktır’ denildi.

HANGİ BİRALAR ÜRETİLECEK?
Tesiste üretimi planlanan bira türleri için yapılan bilgilendirmede ise şu açıklamalar yer aldı: Tesiste Klasik ve Güçlü seri şeklinde iki kategoride üretim planlanmaktadır. Buna göre Klasik ve Güçlü başlıkları altında yer alacak ürünlerin kategorilerine göre türleri şöyle sıralanabilir;

Klasik Seri: Pilsner, Wheat, Kölsch, IPA, Stout, Porter, Pale Ale, Honey Pepper Ale, Dark Wheat, Tonka Bean Stout, Vienna Lager, Belgian Style Ale, Red Ale, Pumpkin Ale, Christmas Lager, Scottish Ale, Oatmeal Porter, Germen Helles, Mocca Stout, Irish Lager, Summer Wheat, Rye Ale, Best Bitter, Belgian Turkish Wit, Smoked Beer, Dunkel Lager

Güçlü Seri: Belgium Triple, Belgian Dark Strong Ale, White Double IPA, Octoberfest, Winter Bock, Russion Imperial Stout, Black Double IPA,

Genel olarak tüm ürünlerin alkol derecesi yaklaşık yüzde 5 seviyesinde olacaktır. Ancak bazı ürünlerde bir miktar daha yüksek alkollü üretim yapılması hedeflenmektedir. Klasik seride yer alacak olan türler adından anlaşılacağı gibi dünyada en çok tercih edilen ve genel kabul görmüş lager (alt fermantasyon) ve ale (üst fermantasyon) türü biralardır. Buna karşılık güçlü seri içindeki çeşitlerin temel özelliği hacmen 8-9o C alkol seviyesine sahip olmaları, bunlar içinde bazılarının fermantasyon sürelerinin uzun olmasıdır. Tesiste hammadde olarak; malt, maya, şerbetçi otu ve su kullanılacaktır. Bira imalat prosesi; mal kabul ve hammadde depolama, maltın öğütülmesi ve şıra kaynatılması, fermantasyon ve depolama aşamalarından oluşmaktadır.

 
Manş'ı yüzerek en hızlı geçen Bengisu'dan rektöre ziyaret
 
Kim Jon Un atletle fabrika denetledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manş'ı yüzerek en hızlı geçen Bengisu'dan rektöre ziyaret
EGE Üniversitesi (EÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü ...
Lösemi hastası Merve'den sevindiren haber
Lösemi hastası kızının sağlığına kavuşması için 6 çocuğu ve eşini Erzurum'da ...
İzmir'de FETÖ operasyonu!
İzmir merkezli 2 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı ...
 
İzmir'de yakalanmışlardı: PKK'ya finans için akıl almaz yöntem!
İzmir'in Konak ilçesinde, geçen salı günü yakalanıp tutuklanan ve biri ...
Ege'nin ilk ve tek orman fakültesi
Ege Bölgesi’nde bulunan tüm üniversiteler içinde ilk ve tek Orman Fakültesi ...
İzmir'de motorsiklet küle döndü!
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde park halindeki bir motosiklet bilinmeyen ...
 
'Genelev Patroniçesi'nin dev mirasına 16 talip!
2001 yılında vefat eden eski vergi rekortmeni, 'genelev patroniçesi' olarak ...
İzmir'de kanlı pusu: Evinin önünde öldürüldü!
Konak ilçesinde, evine giderken silahlı saldırıya uğrayan Ramazan Altuboğa, hayatını kaybetti. 
Tire'de üzerine kaynar süt dökülen 2 yaşındaki çocuk yaralandı
İzmir'in Tire ilçesinde, üzerine kaynar süt dökülen 2 yaşındaki Almira ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva