HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ağustos 2018 Salı - 09:19

İzmir'in asırlık çınarları koruma altında

Kent genelindeki yaşlı ağaçların tedavisi için çıkılan "ağaç restorasyonu bakım ve onarım" ihalesini sonuçlandıran Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda Gazi Bulvarı'ndaki ağaçların iyileştirme çalışmalarına da başladı.

İzmir in asırlık çınarları koruma altında

Buca Kaynaklar’da, aralarında 1000 yaşındaki çınarın da bulunduğu 6 tescilli ağacı “özel dolgularla” kurtaran, kent genelinde yüzü aşkın asırlık çınar ağacını koruma altına alarak bakımını yapan İzmirBüyükşehir Belediyesi, Gazi Bulvarı'ndaki ağaçları da yaşatmak için seferberlik ilan etti. İzmir'deki yaşlı ağaçların restorasyon, bakım ve onarımı için ihaleye çıkan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda Gazi Bulvarı ağaçlarına yönelik  iyileştirme çalışmalarına da başladı.

TRAMVAY ÇALIŞMASI ETKİLEMEDİ
Gazi Bulvarı'ndaki tramvay çalışmaları sırasındaki kazı ve zeminin stabilleştirmesi çalışmalarının çınar ağaçlarının köklerine zarar vermesinin söz konusu olmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çınar ağaçlarının ilerleyen yaşının ve farklı çevresel etkenlerin bitki sağlığı üzerinde etkili olduğunu dile getirdi. Tramvay çalışmalarından çok daha önce tespit edilen bir takım sağlık sorunlarına ilişkin gerekli müdahalelerin yapıldığı belirtilen açıklamada "Çınar ağaçları derin köklenen ve kök yapısı çok güçlü bir bitkidir. Özellikle yaşı ile orantılı olarak tonlarca ağırlığı taşımak için derin kök oluşumu, bitkilerin toprak zemine tutunması açısından zorunludur. Rayların inşa sürecinde yapılan çalışmalarda derin kazı veya zemin profilini gevşetecek bir işlem yapılmamış, kazı çalışmaları sadece rayların güzergâhı ile sınırlandırılmıştır" denildi.

2007'DEN BERİ KORUNUYOR
Ağaçların budama gibi rutin bakım çalışmalarının her yıl kök-gövde dengesini sağlayacak şekilde yapıldığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şunları kaydetti:

"Bazı durumlarda ilerleyen bitki yaşı, diğer ağaçlara, binalara mesafesine bağlı olarak ışığa ve fiziksel olarak bitki gelişimini destekleyen alanlara yönelmeleri, ağaçların normal şeklini ve ağırlık merkezlerini değiştirebilmektedir. Yoğun araç trafiği gözlenen Gazi Bulvarı gibi lokasyonlarda doğrudan egzoz ve/veya diğer organik uçucu bileşik emisyonlar, hem çınar ağaçlarını, hem de kent içerisinde yer alan diğer bitki türlerine ait ağaçları olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ayrıca 'anıt ağaç bakım ve restorasyon işi' kapsamında 2007 yılından itibaren başlatılan çalışmalarda geçtiğimiz yıl Gazi Bulvarı'nda da 3 adet ağaç zararlı organizmalardan temizlenerek çürüyen, ölü dokuları tedavi edilmiştir. Kent geneline yönelik "ağaç restorasyonu bakım ve onarım işi" kapsamında çık tığımız ihale ise sonuçlanmış ve bu kapsamda Gazi Bulvarı ağaçları için iyileştirme çalışmalarına başlanmıştır."

ÖNCE ÇEVRE
Toplu ulaşım yatırımlarında raylı sistemleri önceleyerek çevre dostu bir anlayışı benimseyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın tüm çağdaş kentlerinde ön plana çıkan tramvay yatırımının inşası sırasında da aynı hassasiyetle hareket etti. Özellikle Konak Tramvayı'nın yapımında kentin yeşil dokusunun ve ağaçların zarar görmemesi adına projede önemli değişiklikler yapıldı. Tramvay çalışmaları nedeniyle, zorunlu olarak yeri değiştirilen ağaç ve ağaççıkların yerine 930 adet yeni ağaç dikildi. Böylece güzergah üzerindeki ağaç sayısı 221 adet artırılmış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şair Eşref Bulvarı'ndaki dut ağaçlarının korunması amacıyla, Konak Tramvay hattı projesinde değişikliğe gitti, Gazi Bulvarı'nda ise gereken tüm hassasiyeti göstererek ağaçların projeden etkilenme mesine yönelik önlemleri aldı ve projeyi tamamladı.  

 
Ege turizminin kalbinde dev satış: Servet ödediler!
 
TOBB ve TÜSİAD'dan ortak açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 14 Ağustos 2018 Salı 12:28

Ağaçlandırma/bakım işine bu kadar önem veren Belediye herhalde Avrupa'da bile parmakla gösterilir.

Yorumu oyla      12      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Şenol’dan Kızılay’a destek çağrısı
Türk Kızılayı İzmir Şube Başkanı Kerem Fahri Baykalmış, Gaziemir Belediye ...
Bornova ortak akılla yönetiliyor
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ilçedeki 45 mahalle muhtarıyla bir ...
Belçika’da doğdular, İzmirli olacaklar
İzmir Doğal Yaşam Parkı Ailesi, Belçika’dan getirilecek marmoset maymunu, ...
 
Bornova Çocuk Kulübü’nde doğum günü heyecanı
Üye sayısı 5 bin 483’ü bulan Bornova Belediyesi Çocuk Kulübü’nde doğum ...
Büyükşehir’den ilk tasarruf tedbiri: Yurt dışı seyahatleri iptal!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclis oturumunda Eylül ayında gerçekleşecek ...
Başkan Selvitopu'ndan Lider'e hem ziyaret hem davet
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu makamında ...
 
Şampiyon bilardocular Gaziemir’de buluşacak
Gaziemir Belediyesi ile Türkiye Bilardo Federasyonu işbirliğiyle 16-19 ...
Buca'da bir mahallenin kaderi değiştiren merkez
Donanım ve kurslarıyla eşi benzeri olmayan Buca Belediyesi Charlie Chaplin ...
12. Travel Turkey İzmir, 2019 turizmine katkı sağlayacak
Dünya ve ülke turizmini İzmir’de buluşturarak Türkiye’de her mevsim turizmin ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva