HABERLER>GÜNCEL
4 Temmuz 2018 Çarşamba - 13:04

İzmir için endişelendiren açıklama

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada beton kalitesinin düştüğüne, betonun hedeflenen kriterleri taşımamasının riskleri nedeniyle inşaat mühendislerini kaygılandırdığını açıkladı

İzmir için endişelendiren açıklama

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada beton kalitesinin düştüğüne, betonun hedeflenen kriterleri taşımamasının riskleri nedeniyle inşaat mühendislerini kaygılandırdığına dikkat çekerek, denetimlere rağmen beton üretiminde hala bazı eksiklikler ve uygunsuzlukların olduğunu belirtti ve betonun inşaat mühendislerinin işi olduğunu ancak sektörde inşaat mühendisi veya malzeme konusunda yetkinliği bulunmayan kişilerle çalışan çok sayıda hazır beton üreticisi firmanın bulunduğunu söyledi.

İMO açıklamasında şöyle dedi:
"Beton için G uygunluk belgesi TSE, KGS ve KÇK gibi kurumsal ve uzman belgelendirme kuruluşları dışında yabancı kaynaklı belgelendirme kuruluşlarının ülkemizde kalite yönetim sistemleri konusunda yeterliliği bilinmeden bir takım kişilere verdikleri belgelendirme yetkisiyle de verilmekte. TS EN 206 ve ulusal eki olan TS 13515’in içerdiği ciddi yükümlülükleri taşıdığı meçhul beton üreticilerine bu belgeler çok kolay verilebilmekte. Beton inşaat mühendisinin işidir. Betonu üreten de inşaat mühendisi olmalıdır. Sektörel bazlı yaptığımız gözlemlerde bünyesinde inşaat mühendisi veya malzeme konusunda yetkinliği  bulunmayan kişilerle çalışan çok sayıda hazır beton üreticisi firma ile karşılaşılmaktadır. Bu firmalar rahatlıkla uygunluk belgelerini alıp üretim ve satış yapabilmekte. Kompozit bir malzeme olan betonun bileşenleri ve ortam özellikleri betonun niteliklerini etkiler. Çok hassas ve sıkı bir kalite kontrol sistemiyle üretilmesi ve istatistiksel olarak uygunluk değerlendirilmelerinin yapılması şart olan betonun eğitimli ve hatta deneyimli ellerle üretilmesi geri dönüşü çok zor ve bedeli ağır olacak olan beton için şarttır. Standartların öngördüğü etkin uygunluk değerlendirmelerinin birçok firmada yapılmadığı kanaatindeyiz."

'BİRÇOK FİRMADA KALİTA KONTROL BRİMİ YOK'
İMO, kalite kontrolünün firmalarda olması gereken mühendis ve teknikerden oluşan kalite birimlerince yapılmasını şart koşarken birçok beton üreticisi firmanın bünyesinde böyle etkin bir kalite biriminin olmadığını vurguladı. İMO, "Bu hizmeti dışardan eğitimi, birikimi, deneyimi ve misyonu belli olmayan ya da yeterliliği tartışılabilen bir takım kişilerden aldıkları görülmektedir. Danışmanlık adı altında verilen bu kalite hizmeti için yasal düzenleme yapılmalı, kriterler konulmalı ve denetlenmeli. Betonun çevresel etki sınıfı kriterlerinden ve niteliğinin en önemli göstergelerinden biri olan su/çimento oranının belirleyicisi olan bileşen karma suyunun kullanımı santrallarda tamamen operatörlerin insiyatifindedir. Ayrıca betonun teslim yerinde kaybettiği kıvamı elde etmek için pompa ve/veya transmikser operatörleri insiyatifinde kontrolsüz ilave su verilmektedir. Betonda kıvam kaybı normaldir ancak sipariş edilen kıvama getirmek için laboratuvarda denenerek onaylanmış bir şekilde redoz kimyasal katkı kullanılmalı" dedi.

 
Akhisarspor'da rota Rodallega
 
CHP'de kazan kaynıyor: Vekiller, Kocaoğlu'na ne dedi?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
4 Temmuz 2018 Çarşamba 15:37

inşaat mühendisleri kendilerini her kulpa sokuyor. Neden mühendis üretsin? Tekniker üretemezmi? hep bana hep bana. aç gözlüler.

Yorumu oyla      9      5  
Ercan 4 Temmuz 2018 Çarşamba 14:52

Deveye sormuşlar neden boynun eğri O da nerem dogru ki demiş.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Leyla'nın amcası o iddialara ateş püskürdü
Ağrı'da, dedesine bayram ziyareti için gittiği köyde kaybolduktan 18 gün ...
İş kadınlarından çocuk cinayetlerine tepki
Türkiye'de son günlerde artan çocuk tecavüzü ve cinayetleri toplumda vicdanları ...
İzmir'de itiraf üstüne itiraf: FETÖ elebaşının ısırdığı hurmayı...
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında ...
 
İzmir'de özelleştirme krizi: Davaya rağmen...
Konak'ta mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait olan arazinin ticari ...
ÖSYM'den 'soru iptali' açıklaması
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, "YKS'nin tüm oturumlarının sınav sorularını ...
Ukrayna'da uyuşturucu çetesi lideri Türk yakalandı
Başkent Kiev'deki Borispol Havalimanı'nda polis operasyon yaptı, Güney ...
 
Ata'nın Çeşme'yi ziyareti anısına özel etkinlik
Çeşme ilçesinde, belediye tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1-8 ...
Naim Süleymanoğlu'nun mezarı açılıyor
Efsanevi halterci Naim Süleymanoğlu’nun bugün mezarı açılıyor. Mezarın ...
Cezaevinden izinli çıkıp, üyesi olduğu partinin minibüsünü çaldı
Adana'da, cezaevinden nakli sırasında izin verilen Alihan K. (24), üyesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva