HABERLER>EKONOMİ
4 Ocak 2017 Çarşamba - 08:42

İzmir esnafından ahilik fonuna ‘iş göremez’ talebi!

İflas eden esnafa işsizlik maaşı verilmesini sağlayan “Ahilik Fonu” tasarısına İzmirli esnaftan talep geldi. Fon kapsamına hastalık, afet, kaza gibi nedenlerle iş göremeyen esnafın da dahil edilmesini gerektiğini söyleyen İESOB Başkanı Mutlu, kaynak olarak esnafın ödediği primleri adres gösterdi.

İzmir esnafından ahilik fonuna ‘iş göremez’ talebi!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir esnafı terör olaylarının tırmandığı, ekonomik daralmanın yaşandığı, doların tavan yaptığı 2016 yılını geride bırakırken 2017 yılına ‘Ahilik Fonu’ müjdesiyle girdi.

Ülke genelinde AVM’lere karşı verdiği yaşam mücadelesinin yanı sıra yaşadığı sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren esnaf, 2016 yılında kepenk kapattı.

Yılsonunda ekonomik darboğaza giren iş yerlerine KOSGEB tarafından verilen kredi desteklerinin ardından yeni yılda esnaflar için düğmeye basıldı.

ESNAFA İŞSİZLİK MAAŞI
2016’nın son Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme getirilen ve kepenk kapatan esnafa işsizlik maaşı verilmesini sağlayacak çalışmanın yeni yılda müjdesini Başbakan Binali Yıldırım verdi. Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen çalışmalar sonunda  hazırlanan Ahilik Sigortası Fonu Kanun Tasarısı’nın önümüzdeki günlerde TBMM’de görüşüleceğini açıkladı.

AHİLİK FONU’NDA NELER OLACAK?
Meclisten onay alması halinde yürürlüğe girecek Ahilik Fonu ile esnaf ve sanatkârlara tasarruf artırıcı bir mekanizma kurulacak. Ekonomik nedenlerle işyerini kapatmak zorunda kalan esnaf ve sanatkâr, fondan faydalanabilecek. Yeniden iş kurduğunda fondan yapılan ödeme kesilecek. İŞKUR işsizlik fonunun bir benzeri olacak çalışmada esnafın, dükkânı açıkken para yatırdığı fona devlet de belli oranda katkı sağlayacak. Fon sayesinde işyerini kapatan esnaf ve sanatkârlar hem sağlık hizmetlerinden faydalanacak hem de işsizlik maaşı alabilecek.

ESNAFTAN DESTEK
Hazırlanan Ahilik Fonu çalışmasını Egedesonsöz’e değerlendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, kararın esnafı sevindirdiğini söylerken bir de talepte bulundu.

Tasarının zor günler geçiren esnafa nefes aldıracağını söyleyen Zekeriya Mutlu, “Ahilik Fonu girişimi esnafımızı mutlu eden bir girişim olmuştur.  Umarım meclisten de istediğimiz gibi geçer. Tasarı sonunda bir fon oluşacak.  İşi iyi gitmeyen esnafa verilecek bu destek, önemli bir açığı dolduracaktır. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle düne kadar vergisini veren, istihdam sağlayan ve üretim yapan esnaf sanatkarlar güvence altına alınacaktır” diye konuştu.

SADECE İFLAS EDEN DEĞİL HASTALANAN ESNAF DA FAYDALANSIN
Önümüzdeki günlerde meclis onayına çıkacak tasarı için İESOB olarak taleplerini dile getiren Mutlu, fondan sadece kepenk kapatan esnafın değil, sağlık sorunu, kaza ve afet gibi zorunlu durumlar nedeniyle iş göremeyen esnafın da faydalanması talebinde bulundu. Mutlu, “Biz, bu fonda yer almayan birkaç eksikliğin giderilmesi için talepte bulunuyoruz. Fon kapsamına sadece ekonomik zorluklar nedeniyle kapanan esnaf değil; hastalık, kaza, doğal afetler, felaketler gibi beklenmedik olaylardan dolayı bir süre işyerini açamayan tüm esnaf sanatkarların da yararlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

ESNAF EKMEK GÖTÜREMİYOR
Esnafların genelde kendilerinin işin başında durduğunu ve yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kapandığında zorunlu olarak kepenk kapatıldığını ifade eden Mutlu, “Bir esnaf kalp ameliyatı geçirdiğinde uzun süre dükkanını açamadığı için evine ekmek götüremiyor. Dolayısıyla bu fonun kapsamının genişletilmesi lazım” dedi.

ESNAF ÖDEDİĞİ VERGİDEN SGK’LI GİBİ FAYDALANSIN
Esnafın talebinin gerçekleştirilmesi yolunda Ahilik Fonu’nun iki kaynaktan oluşturulması önerisinde bulunan Mutlu, “İş kaybı sonucunda verilmesi gereken destekte tıpkı raporlu olduğunda sigortadan pay alan işçi gibi esnafa da böyle bir destek verilmeli.  Bunun için fon dahilinde esnafın prim ödemelerinden oluşacak bir diğer fondan yararlanmalı.Bu kapsamda esnafın sene içinde ödediği vergi dikkate alınarak ödemeler gerçekleştirilmelidir. Biz İESOB  olarak uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bu talebin de TBMM’de sunulacak taslak kapsamına alınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Obama'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye telefonu
 
Valilik destekli Roman açılımı: İlk proje için 2 milyonluk destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soma Grup’un eski ortağı Bergama’da jeotermal arayacak
Soma maden faciasının sorumlusu Soma Grup’un eski ortağı Yılsan Yatırım ...
'Enflasyon' sonrası dolardan bir tarihi rekor daha!
Enflasyonun beklentileri aşması üzerine dolar 3.60 lirayı aşarak 3.6033 ...
Memur ve emeklilerin zamlı maaşları belli oldu
Memur maaş katsayıları, yüzde 3'lük ocak ayı zammına göre yeniden belirlendi.
 
Demirtaş: Enflasyonla kararlı mücadele sürdürülmeli
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 2016 yılı enflasyonunun beklentilerin ...
DOKTOB Başkanı Okutur: Yılgınlık yok, kararlılık var!
Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmeciler Birliği ...
Süt üreticisine referans fiyatı şoku!
Ulusal Süt Konseyi, 2017 yılının ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere ...
 
İzmir’de bir yılda 125 gemi parçalandı!
Dünyanın önde gelen donanmalarına ait gemilerin sökümünü yapan İzmir'in ...
TTO'dan ekonomiye destek: Zam yok!
Torbalı Ticaret Odası (TTO) aldığı Meclis kararı ile üye aidatları ve ...
İzmir’de 2016’nın enflasyon raporu: Zam şampiyonu…
TÜFE’de 2016 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva