HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
13 Ocak 2014 Pazartesi - 09:55

İzmir’e dev film platosu: 5 bin kişilik istihdam

Anadolu Sinema ve Televizyon Eser Sahipleri Meslek Birliği (ASİTEM) ve Fransız film yapım şirketleri ortaklığında İzmir'de 250 dönüm alana kurulacak dev platoda, ormanlar, otoyollar, dünyaca ünlü caddeler ve yapıların maketleri inşa edilecek.

İzmir’e dev film platosu: 5 bin kişilik istihdam

İZMİR - Anadolu Sinema ve Televizyon Eser Sahipleri Meslek Birliği (ASİTEM) ve Fransız film yapım şirketleri ortaklığında İzmir'de dev bir film platosu kurulacak.

Yaklaşık 250 dönüm arazide oluşturulacak platoda, ormanlar, otoyollar, dünyaca ünlü caddeler ve yapıların maketleri inşa edilecek. Yılda ortalama 10 film çekiminin hedeflendiği platoda, geleceğin sinemacılarını yetiştirecek bir okul da yer alacak.

Tarihi ve modern yapıları, dar, renkli sokakları ile birçok kültürden izler taşıyan İzmir'de, bu özellikleri ve elverişli iklim koşulları nedeniyle Ortadoğu ve Avrupa coğrafyalarında geçen sahnelerin rahatlıkla canlandırılabileceği belirtiliyor.

ASİTEM Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Sarıkaya, İzmir'e bir film platosu kurulması konusunda birçok uluslararası firma ile görüştüklerini ve Fransız şirketlerle önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek, böylece İzmir'de bütün dünyaya hitap edecek bir film platosunu kurulmasının ilk adımlarının atıldığını ifade etti.

Türkiye'de sinema sektörünün İstanbul'da sıkışıp kaldığını savunan Sarıkaya, "Bu plato, sadece yurt dışına açılma anlamında değil, aynı zamanda Türkiye'de, İstanbul'un üzerinde olan sinema ve televizyon sektörünün yükünü de İzmir'e kaydıracak" diye konuştu.

"ANTALYA GİBİ OLMAYACAK"
Sarıkaya, Türkiye'de daha önce film platosu kurulması yönünde başarısız bir Antalya çalışması olduğunu ancak İzmir için yaptıkları girişimin daha sağlam ilerlediğini dile getirerek, şunları kaydetti:  "Antalya'da denenen film platosunun bazı eksikleri vardı ve başarısız oldu. İzmir film platoları bakımından Türkiye'nin önemli bir noktası. Biz bununla ilgili olarak yabancı firmalarla 2 yıldır bağlantı halindeyiz. Amerikan, Alman, İtalyan ve Fransız film yapım şirketleri ile temaslarımız oldu. Fransızlarla önemli bir diyalog kurduk. Bugün Fransız şirketlerle önemli bir aşamaya geldik. Artık İzmir'de bütün dünyaya hitap edecek bir film platosunu kurulmasının ilk adımları atıldı."

Plato için arazi arama çalışmalarının devam ettiğini belirten Sarıkaya, kesin olmamakla birlikte Torbalı ilçesinde 250 dönümlük arazide söz konusu platonun kurulacağını ve 2015 yılında tamamlanacağını kaydetti.



"İZMİR DOĞAL BİR PLATO"
Sarıkaya, İzmir'in tarihi, kültürü ve iklimi nedeniyle bir plato kurulması için çok elverişli olduğunu kaydeden Sarıkaya, şirket tarafından çekimlerde sadece platonun değil, kentin de kullanılacağını söyledi.

Bunun önemli bir avantaj olduğunu ifade eden Sarıkaya, şu bilgileri verdi:
"Her şeyi platoda yapamazsınız. Doğal ışığı film stüdyolarında veremezsiniz. İzmir, çevresi ile zaten doğal bir plato. Bu durumu yabancı ortaklarımız da gördü. Geldiler, İzmir'in 4 bir tarafını kendilerine gezdirdik. Bütün çalışmalarını araştırmalarını yaptıktan sonra İzmir'de yatırım yapmaya karar verdiler. Sık sık kente geliyorlar. Şehrin arka sokakları da merkez caddeleri de gezdirdik. 'Biz burada her dönemin ve her coğrafyanın filmini yapabiliriz. Burada çok zengin bir şehri de, Ortadoğu'dan izlerin olduğu bir filmi de çekebiliriz' dediler. Hatta ülkelerine geri döndükten sonra bize hemen iki senaryo gönderdiler. Bunlardan biri, Kalem Adası ve adalar bölgesi ile ilgili, diğer proje ise Cezayir'deki Osmanlı yaşantısıyla ilgili."

"EN AZ BİN KİŞİYE İŞ İMKANI SUNULUR"
Sarıkaya, film yapımı denilince genel de akla sadece oyuncular ve set ekibi geldiğini, oysa geri planda yapılan çalışmalarda emeği geçen çok daha fazla insan bulunduğuna işaret ederek, "Bu anlamda kurulacak plato, İzmir ve bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacak, İzmir'in önemli sorunlarından olan işsizlikte de azalmalar olacaktır. Bu platoda en az bin kişiye iş imkanı sunulur diye düşünüyorum" dedi.

“TEŞVİKLER CAZİP GELDİ”
Sarıkaya, ASİTEM olarak projenin hayata geçirilmesinde, yabancı yatırımcı teşvik fonlarını kullanarak arazi ve bina çalışmasını üsteneceklerini belirtti.

Bu şekilde, yabancı ortakların Dubai ve Cezayir'deki mevcut yatırımlarını Türkiye'ye çekmek istediğini dile getiren Sarıkaya, şöyle konuştu:
"Yabancı yatırımcılar, Cezayir'deki potansiyeli iyi görmediklerinden ve Türkiye'nin dinamik yapısından dolayı bu yatırımlarını Türkiye'ye çekmek istiyorlar. Son 10 yılda hükümetin sinemaya yılda yaklaşık 30 milyon lira gibi bir teşviki var. Bu da sektörü çok geliştirdi, yabancı yatırımcılarımıza bu çok cazip geldi. Türkiye'deki çalışmalarında sadece yurt dışına yönelik filmler, diziler değil yerli yapımlarda yer alacak. İzmir'i bir merkez haline getirmek istiyorlar." (a.a)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yardımcı oyuncu. 14 Ocak 2014 Salı 09:52

Bu iş İzmir için bir kazançtır, lakin bu sektörün hareketlenmesi için atılan adım yanında birde film ve dizi oyuncularının emeği vardır, başrol oyuncusu ve karakter oyuncuları parasını tıkır tıkır alırken figirasyon oyuncuları paralarını aylar sonra zar zor almaktadır ki buda emeğin karşılığı olmaktan çıkıp sadakaya dönmektedir. İstanbul da 75-100 tl olan FGR ücreti maalesef İzmir'de 30 tl. civarındadır. Arada bu denli bir fark olunca insan ister istemez bu fark kimin cebine giriyor diye düşünüyor, film şirketleri bir projeye başladığında yardımcı oyuncu ve FGR oyuncunun fiyatını ilan etmesi durumunda Cast ister istemez gerçek ödemeyi yapmak zorunda kalacaktır, Emek sömürüsüne hayır diyorum ve yapımcıların buna ilgi göstermesini rica ediyorum.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 dolara Renoir tablosu!
ABD’de bit pazarından 7 dolara satın alınan tablonun, Fransız Ressam Renoir'a ...
'Davut Usta' son yolculuğuna uğurlandı
Hayatını kaybeden sanatçı için ilk tören Caddebostan Kültür Merkezi'nde yapıldı.
'Gökyüzünde Özgürlük Molası' görücüye çıkyor
Alaçatılı Eczacı-Pilot Hakan Çetinkaya’nın hava fotoğraflarının yer aldığı ...
 
Vizyonda ödüllü filmler geçidi
Sinemaseverleri bu hafta üçü yerli olmak üzere yeni 7 film karşılayacak. ...
Yeşilçam kötü adamını kaybetti
Yeşilçam'ın 'kötü adamı' Süheyl Eğriboz 87 yaşında hayatını kaybetti.
Çok satan kitapların şifresi 'çözüldü'
Bilim insanları, çok satan kitapların sırrının klişelerden uzak durmak ...
 
Huban Öztürk’e gözyaşlarıyla veda…
Marmaris'te geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan ve tedavi gördüğü ...
BAFTA adayları belli oldu
BAFTA ödülleri 2013 adayları açıklandı. 'Gravity' (Yerçekimi) aralarında ...
Büyük usta Orhan Kemal sineması ile anıldı
Türk edebiyatının usta ismi Orhan Kemal 100. yaşında etkinliklerle anlıyor. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva