HABERLER>EKONOMİ
6 Mart 2016 Pazar - 11:30

İzmir'den bakanlığa 'Süt inekleri kesilmesin' tepkisi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 81 ilin valisine gönderildiği 'süt inekleri kesilmesin' talimatı, zarar eden üreticilerin tepkisini çekti.

İzmir den bakanlığa  Süt inekleri kesilmesin  tepkisi

İzmirli bazı süt üreticileri, süt fiyatı zarar sınırı olan 1 ile 1.10 lira bandının altına düştüğü sürece ineklerin mezbahaya gideceğini vurgulayarak, Et ve Süt Kurumu'nun piyasadan fazla miktarda süt tozu çekmesi, uzun vadede ise süt ve ete yönelik teşvik gerektiğini söyledi.

Süt üretimindeki artışa rağmen tüketimin düşük kalması, fiyatların 80 kuruşa kadar düşmesine neden oldu. Bir litre sütün 1- 1.10 TL bandının altına düşmesiyle zarar ettiklerini söyleyen üreticiler, et fiyatlarının yükselmesiyle süt ineklerini mezbaha göndermeye başladı. Geçen hafta GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığı 81 ilin valiliğine 'süt inekleri kesilmesin' talimatı gönderdi. Ancak zararına üretim yaptıklarını belirten üreticiler, kesimin yasakla önlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

BAHARLA SÜT KRİZİ BÜYÜYEBİLİR
Ege Bölgesi'ndeki en büyük üretici ve süt tesisleri arasında yer alan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, et ve süt hayvancılığına kısa, orta ve uzun vadede çözüm olacak önerileri sıraladı. Besicilik sektöründe gün geçtikçe popüleritesi artan 'Holstein' cinsi ineklerin süt veriminin iyi olmasına karşın, et yönünden doğru bir tercih olmadığını  değinen Eskiyörük, ülkede son günlerde yaşanan et sıkıntısını giderilmesi için et verimi yüksek ırkların veya melez ırkların et hayvancılığında kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Sütün toptan satış litre fiyatının bazı bölgelerde 80 kuruşa kadar gerilemesi yüzünden üreticinin ciddi zarar ettiğini, bu yüzden kimilerinin çaresizlikten süt hayvanlarını kesime gönderme kararı aldığını söyleyen Eskiyörük, "Üreticilerimiz, Bakanlığımızın sorunu çözeceği umuduyla bugüne kadar sabretti. Ancak bıçak kemiğe dayandı. Baharın gelmesi ve çayırların yeşermesiyle süt üretimi daha fazla artınca kriz daha da büyüyecek" dedi.

Yaşanan kriz ve sorunlarla ilgili olarak çözüm önerilerinin de olduğunu belirten Eskiyörük, "Çözüm olarak Devlete bağlı olan Et ve Süt Kurumu'nun piyasadan yüksek oranda 'süt tozu' çekmesini ve fazlalığı eritmesini gösterebiliriz. Böylece kısa vadede üreticinin elindeki fazlalık süt kullanılır, zarar önlenir" diye konuştu. 

'BELEDİYELER SÜT DAĞITSIN'
Sütteki üretim fazlasının elden çıkarılması, ayrıca fiyatların zarar sınırının altına düşmemesi için orta ve uzun vadede ise Eskiyörük, şu önerileri sıraladı:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı, dar gelirli ailelere yönelik okul öncesi çocukları beslenmesine destek amaçlı 'Süt Kuzusu' adıyla süt dağıtımı projeleri yaygınlaştırılmalı. Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere, belediyelerimiz bu tür projelere destek olarak hem dar gelirli aile çocuklarının iyi beslenmesini sağlamalı, hem de süt üreticisini güvence altına almalı. Bu süt üreticilerini orta ve uzun vadede koruma altına alır ve süt fiyatlarını da belirli bir denge içinde olmasını sağlar." 

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_03/2016_03_05/38fa8da0ea4b93106127e3bc9d29d9fd.jpg

BATI'DA SÜT, DOĞU'DA ET BESİCİLİĞİ İÇİN ATILIM ÇAĞRISI
Avrupa'da ortalama 16 lira civarında olan kırmızı etin kilosunun Türkiye'de yaklaşık 36-45 TL arasında satıldığını belirten Eskiyörük sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde kırmızı etin kilo maliyeti bile 20 TL olunca, haliyle fiyatları fırlıyor. Et fiyatında kısa vadede çözüm olunması ve makul seviyelerin yakalanması için, Bakanlığın çeşitli teşviklerle yaşlı ve verimsiz hayvanların kesilmesini sağlaması lazım. Böylelikle et açığımız giderilir ve süt fazlalığına da katkı konulur. Batı Anadolu'da süt besiciliği, Doğu Anadolu'da ise et hayvancılığının daha çok geliştirilmesi gerekmektedir. Doğu bölgelerimizde çok sayıda büyük ve geniş mera boş, atıl vaziyette durmakta. Bu meralarımızı hakkıyla kullanıma geçirerek, et hayvancılığımızın düşük maliyetle, gelişmesini sağlayabiliriz. Ahırlarda yapılan et hayvancılığı hem maliyetli, hem de daha az sağlıklı olmaktadır."

Eskiyörük, kooperatif olarak günlük ortalama 220 ton süt üretimi yaptıklarını ve üreticilerinden 1.15 liraya süt aldıklarını ifade etti.

SÜTE PRİM DESTEĞİ ARTIRILMALI
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çiftlikler Sorumlusu Ahmet Canbazoğlu da, süt primlerinin artırılmasıyla sorunun düzeleceğini öne sürdü. Canbazoğlu, "Sağım odaları ve soğutma tanklarında kullanılan elektrik sarfiyatı ciddi bir maliyet oluşturuyor. Bu da göz önüne alınmalı. En büyük sorun süt primlerindeki desteğin bir an önce arttırılmasıdır" dedi. 

Aynı zamanda Ödemiş Ziraat Odası Başkanı olan İzmir Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği İkinci Başkanı Ahmet Kocaağa ise, süt hayvanlarının kesimine karşı olduklarını vurguladı. Deforme olan, verimden düşen ve yaşlanan hayvanların kesime gönderilebileceğini ifade eden Kocaağa ŞÖYLE KONUŞTU:

"Süt hayvanlarınn kesilmemesi iki yönden önemli. Birincisi, süt vermeleri; ikincisi, doğurarak hayvan nüfusunu ayakta tutmaları. Bu yüzden dişinin kesilmesine karşıyız. Geçen yıl soğuk süt fiyatı litrede 1- 1.15 TL arasındaydı. Sınırda da olsa zarar etmiyorduk. Eğer soğuk süte verilecek prim artırılırsa, üretici bu dönemi atlatabilir. Yaz aylarında süt fiyatları da normale döner."

 

 
8 Mart'ın 'Kezban' yüzü 
 
Kocaoğlu, Egedesonsöz'ü doğruladı stadın yerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hacı ve Memduh Boydak kardeşler tutuklandı
Kayseri'de 'Paralel Yapı' soruşturmasında gözaltına alınan ve mahkemeye ...
Sanayici Melih Gürsoy vefat etti
İzmir’in duayen sanayicilerinden Melih Gürsoy, 93 yaşında hayata veda ...
AVM'lere indirim süresi şartı!
Afiş ve pankartlarda indirim süresinin başlangıç ve sonunun görünür olarak ...
 
Petkim açıkladı: 2015 yılında ne kadar kar etti?
Türkiye’nin petrokimyasal hammadde üreticisi Petkim, 2015 yılını 639,2 ...
Bakan Çelik'ten binlerce kişiye iş müjdesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2 bin 71 gıda mühendisi, ...
Bakan Yıldırım’dan BMC açıklaması: Taşınmıyor aksine…
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve İzmir Milletvekili Yıldırım, ...
 
Demirtaş anlattı: İzmir Davutoğlu-Çipras zirvesinden ne bekliyor?
İTO Başkanı Demirtaş: Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı ...
Esnafın Başkanı Mutlu: ‘Ne iş olsa yaparım’ bitti!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, KOSGEB ...
Zeybekci’den çarpıcı enflasyon çıkışı!
AK Parti Denizli Milletvekili ve Ekonomi eski Bakanı Nihat Zeybekci, eflasyonla ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva