HABERLER>GÜNCEL
23 Kasım 2015 Pazartesi - 13:26

İzmir’den Avrupa’ya ‘can yelekli’ çağrı: Sınırları açın!

Halkların Köprüsü Derneği, Ege Denizi'nde yaşanan mülteci ölümlerine ve uluslararası kamuoyunun sınırları açın çağrısına karşı Avrupa Birliği’nin sessizliğini protesto etmek için can yelekleriyle eylem yaptı. Dernek adına yapılan açıklamada Avrupa Birliği’nin Cenevre Sözleşmesi’ne uymadığını söylerken, “Denizlerde daha fazla insanın canını yitirmemesi için sınırlar açılmalı, güvenli geçiş sağlanmalıdır” sözleriyle çağrı yapıldı.

İzmir’den Avrupa’ya ‘can yelekli’ çağrı: Sınırları açın!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ – Suriye’de yaşanan iç savaş Ege Denizi’nde hemen hemen her gün yaşanan ölüm yolculuğu facialarıyla Avrupa’ya taşınıyor.


Mültecilerin yeni hayat yolunda ölümleri ve uluslararası kamuoyunun çağrılarına rağmen sessizliği koruya Avrupa Birliği İzmir’de protesto edildi.

Halkların Köprüsü Derneği Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelerek can yelekleri giydikleri eylemde ‘Sınırları açın’ çağrısı yaptı.
 

 
EGE DENİZİ MÜLTECİ MEZARLIĞI HALİNE GELDİ
Dernek adına açıklamayı Gülistan Sultan yaptı. Avrupa’nın mültecilerin sorunlarını görmezden geldiğini söyleyen Sultan, “Ülkelerindeki savaştan kaçan mülteciler Avrupa Birliği’nin politikalarından dolayı insan tacirlerine mahkum ediliyor. Son aylarda on binlerce insan Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarından canlarını hiçe sayarak Yunanistan adalarına geçti. Sonbahar aylarında denizler mülteciler için çok daha tehlikeli… Neredeyse her gün ajanslara ‘mülteci teknesi battı’, ‘mülteci botu alabora oldu’ haberleri düşüyor ve sayısız mülteci çıktıkları bu ‘umut’ yolculuğunda yaşamlarını kaybediyor. Ege Denizi mülteci mezarlığı haline gelmiş durumda” diye konuştu.
 
AVRUPA İLE TÜRKİYE ARASINDA PAZARLIK
Türkiye ile Avrupa arasındaki anlaşmazlık hakkında konuşan Sultan, “Yaşanan bunca ölüm karşısında sınırları açması ve mültecilere insani yaşam koşulları sağlaması gereken Avrupa Birliği aksine ölümlerin artmasına sebep olacak yeni bir anlaşma için Türkiye ile pazarlık halinde… Bu pazarlığın en büyük kozu mülteciler. Serbest dolaşım ve 3 milyar euro karşılığında Türkiye, Avrupa’nın büyük bir esir kampı haline getirilecek ve de Türkiye’de bunun karşılığında sınır güvenliğini artıracak” dedi.
 
SURİYELİ’LER TÜRKİYE’DE KALMAK İSTEMİYOR
Sultan, “Avrupalı devletler, Cenevre sözleşmesine koydukları imza karşılığında bu insanlara kapılarını açmak zorunda. Belli imtiyazlar karşılığında sınırlı sayıda mültecinin alınması, geri kalan kısmı için Türkiye’ye yardım yapılması milyonları aşan mültecinin Türkiye’de kalmasına ve  iltica haklarının erişim yolunun resmen kapatılması anlamına geliyor. Mülteciler cezaevi olarak adlandırdıkları kamplarda veya Türkiye’de kalmak istemiyorlar. Ölümler, sınır güvenliğinin arttırılması, yeni tel örgüler çekilmesi, insanların toplama kamplarına gönderilmesi ve sınır dışı tehdidi ile engellenemez. Bu politikalar ancak ölümlerin sayısını arttırır. Denizlerde daha fazla insanın canını yitirmemesi için sınırlar açılmalı, güvenli geçiş sağlanmalıdır. Ulusal ve uluslararası kamuoyu sorumluluk üstlenip hükümetlere baskı yapmalıdır. Ege ve Akdeniz kıyılarında mülteci ölümleri bir an önce son bulmalıdır” şeklinde konuştu.

 
Karabağlar'da satranca yoğun ilgi
 
Balbay: Delege hesabı değil, Türkiye hesabı yapalım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye Başkanı: Su içmeyin, kanser olursunuz!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: 1606 numuneden, 379'u içilemez ...
Bursa’nın Başkanı’na İzmir’de Evlad-ı Fatihan Beratı
Merkezi İzmir’de bulunan Uluslararası Balkan Federasyonu’nun Balkan ülkelerine ...
Yeşildere’de bit pazarı çilesi!
İzmir'de, kentin trafik yükünü çeken ana arterlerden biri olan Yeşildere ...
 
İzmirli vicdan doçenti: Anne ve 6 Suriyeli çocuğa sahip çıktı
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şüra Baykan, ...
Muş’ta mayınlı saldırı: 6 asker yaralı
Muş’un Varto ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında PKK'lı teröristlerin ...
Urla villalarına yılansavar!
SİT değişikliğinin istemiyle açılan dava karara kalırken, villalar bu ...
 
Çakır: Ortada İslam yok, iktidar savaşı var!
Ruşen Çakır: Kısa vadeli iktidar tutkusu ve iktidar savaşları Türkiye’deki ...
Demirtaş'a 'suikast iddiası'nda flaş açıklama
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın makam aracının, arka camında ...
Twitter Baran Tursun Vakfı'na sahip çıktı!
Başbakanlık, mahkemeye başvurarak terörü öven, şiddete ve suça teşvik ...
 
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva