HABERLER>GÜNCEL
23 Kasım 2015 Pazartesi - 11:49

İzmirli vicdan doçenti: Anne ve 6 Suriyeli çocuğa sahip çıktı

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şüra Baykan, Basmane'de bir ağaç altında rastladığı Suriyeli anne ve 6 çocuğuna sahip çıktı.

İzmirli vicdan doçenti: Anne ve 6 Suriyeli çocuğa sahip çıktı

İZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şüra Baykan, Basmane'de ağaç altında rastladığı Suriyeli anne ve 6 çocuğuna sahip çıktı.
 
Evi bombayla yıkıldıktan, eşi Beşir'i de savaşta kaybettikten sonra en büyüğü 7 yaşında, en küçüğü de 15 günlük bebeğiyle Türkiye'ye sığınan Maha Mansour (32) ile akademisyen Şüra Baykan'ın yolu, Basmane Meydanı'nda kesişti.
 
Gönüllü olarak Suriyelilere erzak dağıtan Doç. Dr. Baykan, bir ağaç altında 6 çocuğuyla bekleyen Maha ve çocuklarının ellerini hiç bırakmadı.
 
Anneyi yasa dışı yollardan botla Avrupa'ya geçme hayalinden vazgeçiren Şüra Baykan, o gün hiç tanımadığı aileyi alıp evine götürdü.
 
Maha ve çocuklarına bir süre evinde bakan Doç. Dr. Baykan, kendi imkanlarıyla onları Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki çadır kente taşıdı.
 
Suriyeli anne ile bağlantısını koparmayan Şüra Baykan, çadır kent koşullarında küçük çocuklarıyla yaşamakta zorluk çeken aileyi almak için yine İslahiye'nin yolunu tuttu.
 
Anne ve 6 çocuğunu yeniden İzmir'e getiren Şüra Baykan, bu kez akademisyen ve eczacı arkadaşlarıyla onlara Bornova ilçesinde bir ev kurdu.


 
"BİR AN BİLE DÜŞÜNMEDİM"
Maha ve çocuklarına karşılaştıkları ilk gün "benim evime gelmek ister misin?" sorusunu yönelttiğini söyleyen Şüra Baykan, yardım malzemesi dağıtırken Maha ve ailesini bir ağacın altında yalnız halde gördüklerini belirtti. Baykan, "Maha, biraz konuşunca botla karşıya geçeceklerini söyledi. Baktık, 6 çocuk var, biri daha 15 günlük. Hava soğuk. Bir an bile düşünmedim. Çok çaresizdi, yapacak bir şeyi yoktu. Teklifimi çekinerek kabul etti. Aldım eve getirdim. Biz o akşam o çocukları orada görmeseydik, ertesi gün kıyıda cesetleriyle karşılaşabilirdik. Aklımda tek bir şey vardı, onları güvenle gidecekleri yere ulaştırmak" diye konuştu.
 
Maha ve çocuklarını 1,5 ay kadar evde misafir ettiğini dile getiren Baykan, "Benim de bir kızım var, 7 yaşında. Onları o ağaç altında bıraksaydım, o gün orada onlara arkamı dönüp gitseydim kızıma insanlığa dair hiçbir şey anlatamazdım, bir daha onun yüzüne bakamazdım. Çok kötü durumdalardı. En büyüğü 7 yaşında olan çocuklar gözünüze çipil çipil bakıyorlar. Kızım da onların hayatına dokunma fırsatı buldu. Hayatta ona hiçbir şey ona bunu kazandıramazdı. Şimdi düşünüyorum da bu çocukları sobanın yanında böyle mutlu görmekten daha önemli bir şey de yok" ifadelerini kullandı.
 
Oluşturdukları fon sayesinde ailenin geçimini şimdilik sağlayabildiklerini belirten Şüra Baykan, asıl amaçlarının aileyi İsveç'e legal yollardan ulaştırmak olduğunu, bunun için de Birleşmiş Milletlere mülteci başvurusu yaptıklarını söyledi.
 
ÖĞRENCİLERİNDEN DE DESTEK ALIYOR
Şüra Baykan ve Maha Mansour'un tercümanlığını yapan EÜ Eczacılık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Hadil Bitar ise bir gün öğretmenin derse girdiğini ve tüm sınıfa "Suriyeliler'e yardım etmek ister misiniz?", "Arapça bilen öğrenci var mı?" sorularını yönelttiğini anlattı.
 
Çok şaşırsalar da yardım etmeye çalıştıklarını söyleyen Bitar, "Şüra hocam bize insanlık dersi de verdi" dedi.
 
Evlerinin bombalanmasını, eşi Beşir'in ölümünü gözyaşları içinde anlatan Maha Mansour ise İzmir'e geldiği ilk gün Şüra Baykan ile karşılaştıklarını söyledi.
 
Basmane'deki o ağacın altında çocuklarıyla otururken çok korktuğunu sadece dua edebildiğini anlatan Mansour, şöyle konuştu: "Çocuklarım ona da anne diyor ama biliyorum ki uzun süre kalmam mümkün değil. Akrabalarımın yanına İsveç'e gitmem gerekiyor. Eğer başarabilirsek hocayı da oraya davet edeceğim. Bir gün yine onu görmek ve yaşamamızı sağladığı için teşekkür etmek isterim." (a.a)

 
Şampiyon kardeşlerin hedefi Avrupa şampiyonluğu
 
Bornova’nın tiyatrosu uluslararası arenaya çıkıyor!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REİS 23 Kasım 2015 Pazartesi 19:19

İşte TÜRK milletinin asaleti budur, fazla söylecek laf yok..Sayın hocam bunun gereğini yapmıştır...

Yorumu oyla      13      5  
Yılmaz 23 Kasım 2015 Pazartesi 16:32

Helal olsun

Yorumu oyla      14      5  
zeynep 23 Kasım 2015 Pazartesi 13:58

sizi tanımak isterdim...tebrik ediyorum...bu kadar mülteci düşmanlığının içinde harika bir şey yapmışsınız...umarım herkese örnek olur...

Yorumu oyla      16      6  
Lombak 23 Kasım 2015 Pazartesi 12:43

Ülkemizde sanki Suriyeli göçmenlere ırkçılık yabancı düşmanlığı yapılıyormuş gibi yaftalar yapıştırmak isteyen liberal çok çevreler var bu ülkede. Oysa bu ülke 80 milyon. 2 milyon göçmenle yaşanan sorunlar bazı mahalle kavgalarından ibaret. Oysa Avrupa 450 milyon ve yaklaşık bir milyon Suriyeliyi içlerine sindiremedikleri gibi neredeyse her AB ülkesinde bunlara karşı ırkçı çeteler türedi. Hocamı tebrik ediyorum. O AB ülkelerine de özellikle örnek olsun.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muş’ta mayınlı saldırı: 6 asker yaralı
Muş’un Varto ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında PKK'lı teröristlerin ...
Urla villalarına yılansavar!
SİT değişikliğinin istemiyle açılan dava karara kalırken, villalar bu ...
Çakır: Ortada İslam yok, iktidar savaşı var!
Ruşen Çakır: Kısa vadeli iktidar tutkusu ve iktidar savaşları Türkiye’deki ...
 
Demirtaş'a 'suikast iddiası'nda flaş açıklama
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın makam aracının, arka camında ...
Twitter Baran Tursun Vakfı'na sahip çıktı!
Başbakanlık, mahkemeye başvurarak terörü öven, şiddete ve suça teşvik ...
Polisten bilgisayar hırsızlarına suçüstü
Konak'ta çaldıkları laptop bilgisayarı satmak isteyen 3 kişi ile Buca'da ...
 
Şok: Selahattin Demirtaş'a suikast girişimi iddiası
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın aracında mermi izi bulundu.
Nusaybin'e giden HDP heyetine müdahale: Sancar hastanelik...
10 gündür sokağa çıkma yasağı uygulanan Nusaybin'e giden HDP Milletvekili ...
'İkinci bir Özgecan olayı neden yaşanmasın'a beraat!
Konya’da yaklaşık 8 ay önce E.A.D'ye, Selçuk Üniversitesi öğrencisi 20 ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva