HABERLER>GÜNCEL
6 Ağustos 2019 Salı - 10:32

İzmir'deki skandal görüntüye flaş cevap!

Konak ilçesinde, yerine alışveriş merkezi yapılmak üzere yıkılan 120 yıllık iş merkezinin zemininde, Milattan Sonra 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı kalıntılarına rastlandı. Aradan geçen 3 yıla rağmen, su içinde kalan ve yosun bağlayan kalıntıların ne olacağı belirsizliğini korurken, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın verdiği soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan verilen yanıtta, kalıntıların içinde kaldığı suyun tahliye edilmesi için çalışmalara başlandığı, ancak çevrede bulunan rögarların yoğun su tahliyesinden dolayı tıkandığı belirtildi.

İzmir deki skandal görüntüye flaş cevap!

Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesi'nde bulunan, mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü'ne ait olan, 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için yap-işlet-devret modeli ile 2016 yılında ihaleye çıkıldı. İhaleyi kazanan firma tarafından 12 Haziran 2016 tarihinde, çalışmalara başlandı. Binayı yıkarak, yerine alışveriş merkezi kurmak isteyen firma yetkilileri, beklemediği durumla karşılaştı. İş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında, binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlandı. Bunun üzerine çalışmalar durduruldu. Arkeologlar tarafından yapılan incelemelerde, ortaya çıkan yapının Milattan Sonra 2'nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı ile gymnasium (okul) kalıntısı olduğu belirlendi.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından önceki aylarda yapılan toplantıda, tarihi kalıntıların aynı zamanda Smyrna Antik Kenti Limanı yerleşimi hakkında da yeni tarihsel bilgiler verdiğini, bu nedenle söz konusu yapının yerinde korunmasının önemli olduğu belirtildi. Kurul tarafından yapılan toplantıda, yapının fiziksel, kimyasal ve biyolojik bozulmalara açık olduğu sonucuna varılmasına rağmen, 3 yıldır su ve yosun içerisinde bekleyen kalıntılar için somut bir adım atılmadı.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın verdiği soru önergesine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan verilen yanıtta, suyun tahliye çalışmalarının başladığı, fakat çevrede bulunan rögarların yoğun su tahliyesinden dolayı tıkandığı, İZSU ekiplerinin yerinde inceleme yaptığı belirtildi.

'BİRİNCİ DERECEDE SİT ALANI İLAN EDİLMELİ'

Yüklenici firmanın, pompalar aracılığı ile parsel dışına aktarılacak suyun, nereye ve nasıl yapılması konusunda bilgi vermek üzere İZSU Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduğu, İZSU ekiplerince su örneklerinin alındığı ve analiz sonuçlarına göre su tahliyesi için görüş bildirmesinin beklendiği kaydedildi.

Çevre davalarına bakan avukat Arif Ali Cangı, "Burası eğer mutlak korunması gereken bir alansa, Antik Roma dönemine ait İzmir Liman kalıntısıysa ve İzmir'in tarihini değiştirecek nitelikte önemli bir tarihi varlıksa, Koruma Kurulu'nun birinci derecede sit kararı vermesi gerekir. Birinci derecede sit demek, burada herhangi bir inşaat yapılamayacağı anlamına geliyor."

'ARKEOPARK HALİNE GETİRİLMELİ'

Yüklenici firmanın Koruma Kurulu'na sunacağı rapor ile bölgeye dair çözüm bulmaya çalıştığını kaydeden Cangı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem burayı korumuş gibi yapıp, hem de inşaatı yapmak istiyorlar. Tarihi kalıntıların üzerini camla kapatarak, üstüne bina dikme niyetinde olabilirler. Bu koruma değil, başka bir şey. Madem İZSU da muhatap oldu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin artık burada rol alması gerekiyor. Kemeraltı'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi isteniyorsa, olaya müdahil olunmalı. Antik liman kıyısındaki çarşının somut göstergesi olan buradaki kalıntıların korunması gerekiyor. Buyrun size Roma döneminden kalan liman ve Kemeraltı Çarşısı. Bu aynı zamanda Kemeraltı'nın ticari sorunlarını da çözecek bir şey. İzmir'in turizmine ciddi katkısı olabilecek bir alan. O nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aktif rol alması gerekiyor. Kültür Bakanlığı'na görüşmeler yaparak gerekirse burayı devralıp, kazılarının tamamlanması ve buranın arkeopark haline getirilmesi, korunması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa, görüldüğü kadarıyla inşaat şirketi bu inşaatı bir şekilde yapacak. Yosunlar içerisinde tarihi varlıklar çürümeye terk edilmiş durumda. Yetkilileri göreve çağırıyorum."(DHA)

 
Gara'da 7 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
 
İzmir'de 176 flamingo yavrusu halkalandı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TLG 6 Ağustos 2019 Salı 16:43

Müjde! bu gidişle şehir merkezimizde bir çukurumuz daha olacak :)

Yorumu oyla      4      5  
tuna 6 Ağustos 2019 Salı 15:15

murat bakan nedne şimdi 3 senedir neden konusmadın aklına simdi mi geldi bakmak murat bakan

Yorumu oyla      4      5  
OZAN 6 Ağustos 2019 Salı 12:01

umarım kültür bakanlığı buraya gereken önemi verip arkeolojik alan çevirir ve bunu kısa zamanda kış bastırmadan yaparsa iyi olur izmirliler olarak bunun takipçisi olacağız.

Yorumu oyla      4      5  
ksk 6 Ağustos 2019 Salı 11:47

3 yılda su tahliyesine başlanmış vallahi hızımıza Usain Bolt bile yetişemez.Çalışma dediğin ancak bu hızla olur...

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gara'da 7 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
Pençe Harekatı ile koordineli olarak Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesine ...
Konak'ta otomobilin çarptığı yaya yaralandı
İzmir'in Konak ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan otomobilin çarptığı yaya yaralandı.
Kurban pazarının küçük kovboyu
İzmir'in Konak ilçesinde kurulan hayvan pazarında ailesi hayvancılıkla ...
 
Gençlerin 'yan bakma' kavgası: 1 ölü, 4 yaralı
Karaman'da birbirlerini yan bakmakla suçlayıp kavga eden iki grup genç ...
Avcılar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Avcı: Konut yatırımının tam zaman
Avcılar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İdris Avcı, Merkez Bankasının faiz ...
Sigaradaki zamdan 6 milyarlık vergi
Sigara fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle bütçeye yıl sonuna kadar 6 ...
 
İzmir'de ölüm içkisi deposuna baskın!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde, bir markete düzenlenen baskında 361 şişe ...
İzmir'de FETÖ operasyonu: 18 kişiye gözaltı kararı
İzmir merkezli 9 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı ...
Hindistan'ın Cammu Keşmir kararına tepki
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Hindistan Anayasasının ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva