HABERLER>GÜNCEL
31 Mayıs 2016 Salı - 10:22

İzmir’deki o maden için 7 yıl sonra gelen kritik rapor!

Koza Altın’ın Bergama’daki madenine verilen ÇED izni için açılan iptal davasında bilirkişi heyetindeki 5 bilim adamından 3'ü eksiklikler olduğunu belirttiği raporun sonuç bölümünde, "Maden işletme sahasının flora ve faunasıyla ilgili rapor bölümü arazi gerçeğini yansıtmamaktadır” denildi.

İzmir’deki o maden için 7 yıl sonra gelen kritik rapor!

Bergama'nın Ovacık, Çamköy ve Narlıca mahalleleri arasında kalan bölge ile yine kentin Gelintepe Mevkii'nden altın çıkaran ve bir süre önce kayyuma devredilen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'ye 2009'da verilen 'ÇED olumlu' kararının iptali için dava açıldı. Bu dava kapsamında, İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi, Danıştay'ın da bilirkişi incelemesi yapılması gerektiği yönündeki görüşü üzerine, inceleme yapmaya karara verdi. Bu gelişme üzerine davanın açılmasından 7 yıl sonra maden ocağında, 5 kişilik bilirkişi heyeti ile mahkeme üyeleri, keşif yaptı. Geçen mart ayında yapılan keşiften sonra bilirkişilerin hazırladığı rapor da ortaya çıktı.

HEYETTEN 2'Sİ "EKSİKLİK YOK", 3'Ü "VAR" DEDİ
Bilirkişilerin ayrıntılı incelemesinden sonra heyetteki 2 bilim adamının 'ÇED olumlu' kararında eksiklik görmediği, 3 bilim adamının ise eksikliklere dikkat çektiği öğrenildi. Raporun sonuç bölümünde bilirkişi heyeti ulaştıkları sonucu şöyle belirtti: "Davaya konu ÇED raporu, ilgili yönetmeliğe uygun hazırlanmıştır. Siyanürleme projesinin uygulanışında, su kaynaklarının kullanımında hidrojeolojik değerlendirmeler, çevresel izleme programında mevzuat ve uygulama açısından eksiklik gözlenmemiştir. Bununla birlikte özellikle maden işletme sahasının flora ve faunasıyla ilgili rapor bölümü arazi gerçeğini yansıtmamaktadır. Deprem riski ve taşkın açısından maden işletmesine ait ÇED raporunda özensizlik ve bilimsel eksiklikler bulunmaktadır."

"MAHKEMEDENE İPTAL BEKLİYORUZ"
Altın madenine karşı yıllardır mücadele veren Avukat Senih Özay, bilirkişi raporunu değerlendirdi. İnceleme sırasında, toprak zehirlenmesine, yer altı suyuna, bitki etkilenmelerine, kanser hastalıkları sayısına, sakat doğumlara, sakat hayvan doğumlarına, yöre bitkilerinin fiyat düşümlerine bakılmasını istediklerini kaydeden Senih Özay, şunları söyledi: "Raporda iki bilim insanı, ÇED raporu tartışılmaz bir metinmiş gibi, 'Bu metne uygun uygulamalar yapılmaktadır' demektedir. Firmanın raporları da 'limit değerleri aşmadık' şeklinde olunca 'işletme çok güzel' demektedirler. Aynı bilim adamları, yeraltı suyu akımının, ÇED raporunda öngörüldüğü şekilde gerçekleştirildiğini, bölge halkının suyunu azaltmak bir yana, bağımsız kuyulardan sağlandığı için köylülerin zarar görmediğini söylemiştir. Diğer bilim adamı, bitkisel ve hayvansal unsurların yörede tartışılması tamamen ansiklopedilere, teorik literatüre göre hazırlandığı saptaması yapmıştır. Hiçbir canlı örnek toplanmamıştır. Ancak heyetteki bilim insanlarından üçü ise topoğrafya haritası ve uydu görüntüleri faaliyet alanının ÇED Raporu'nda gösterilen alanın dışına çıktığını belirtip 'uyumsuz kullanım vardır' demiştir. Proje alanının deprem faylarının üzerinde olduğu, bir bölümünde verimli alüvyonlar üzerinde yer aldığını, yörenin depremselliğinin aktif olduğunu yazmıştır. Mahkemeden ÇED olumlu raporuna iptal bekliyoruz." (dha)

 
Akdeniz Üniversitesi'nde 'yolsuzluk' operasyonu!
 
Ege’nin takımları potada fırtına gibi esti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz Üniversitesi'nde 'yolsuzluk' operasyonu!
Akdeniz Üniversitesi’nde bu sabah düzenlenen ’yolsuzluk’ operasyonunda ...
O şirket İztuzu'ndan 5 saatte tahliye edildi!
Muğla'nın Ortaca ilçesi, Dalyan Beldesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı'ndan ...
Gezi Parkı'nda polis bariyerleri!
Gezi olaylarının 3. yıl dönümü nedeniyle polis geniş güvenlik önlemi alıyor. ...
 
Devletin zirvesi de izledi: İzmir'de nefes kesen tatbikat!
TSK tarafından, İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde bu yıl ilk kez uluslararası ...
AYM'den '5 yıllık nakil' kararı!
Anayasa Mahkemesi, sözleşmeli personel statüsünden memur kadrosuna atananlara ...
İzmir'de 5 ilçedeki terör operasyonunda flaş gelişme
Adliyeye sevk edilen 11 şüpheli, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı
 
Şemdinli'den acı haber: 1 şehit, 1 yaralı
Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde çıkan çatışmada yaralanan bir asker şehit ...
İzmir’de gerçek roketlerle nefes kesen tatbikat!
TSK tarafından bu yıl ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik ...
Askeri şehit eden PKK'lılar çayda boğuldu
Van'ın Gürpınar İlçesi’nin Arkboyu Mahallesi mevkiinde 18-19 Mayıs 2016 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva