HABERLER>GÜNCEL
3 Ocak 2019 Perşembe - 11:16

İzmir'deki deve güreşi için 'iptal' davası!

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Basın Sözcüsü Şule Baylan, İzmir'in Çiğli ilçesinde bu yıl 9'uncusu yapılacak Deve Güreşleri Festivali'nin iptal edilmesini istedi. Bu etkinliklerin, Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ile 'Hayvanları Koruma Kanunu'na aykırı olduğunu savunan Baylan, yasada hayvanların eğlence amacıyla kullanmamasına yönelik hükümlerin bulunduğunu kaydetti.

İzmir deki deve güreşi için  iptal  davası!

Çiğli Belediyesi'nce 9'uncu Deve Güreşleri Festivali'nin, 6 Ocak Pazar günü, Harmandalı Yeni Top Sahası'nda gerçekleştirileceği duyuruldu; ancak festivale HAYTAP'tan itiraz geldi. HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan, sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalıştıklarını, Çiğli Belediye Başkanı CHP'li Hasan Arslan'a da ulaşıp, etkinliğin iptal edilmesini isteyeceklerini söyledi. Deve güreşlerinin çağ dışı etkinlik olduğunu savunan Baylan, İzmir Müftülüğü'nü de ziyaret ettiklerini vurgulayarak, "Müftülükte de bize İslamiyet'te arena kültürünün bulunmadığı, hiçbir hayvanın dövüşüne izin verilmediği, bunun günah olduğu, hayvanların sadece yaratılışlarına göre kullanılmalarının gerekli olduğu anlatıldı. Örneğin; deve, taşıma için kullanılabilir" dedi.

'BU YANLIŞTAN ACİLEN DÖNÜLMELİ'
Devlerin güreştirilmesine karşı çıktığını dile getiren HAYTAP Basın Sözcüsü Baylan, "Biz hayvanların dövüştürülmemesini istiyoruz. Bizim için deve güreşlerinin, köpek dövüşünden farkı yok. Deve güreşleri için 'geleneksel' denilerek, etkinliğe kılıf bulunmaya çalışılıyor. Hiçbir hayvan fıtratının dışında kullanılamaz. Kaldı ki Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde ve 5199 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda 'Hayvanlar eğlence amacıyla kullanılamaz' ibaresi var. Her türlü yanlış bir şey. Bu yanlıştan acilen dönülmesini istiyoruz. Belediyenin, canların yaşam haklarına ne kadar saygı duyduğunu görmek istiyoruz" diye konuştu. 

BAŞKAN ARSLAN: BİZ SADECE DESTEK VERDİK
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan da etkinliğin kendileri tarafından düzenlenmediğini, organize eden Yörük Derneği'ne sadece destek verdiklerini belirterek, "Deve güreşleri, kültürel bir gelenek. Bizim burada Yörükler Derneği var. Onlar bu etkinliği yapıyor, biz buna destek veriyoruz. Deve güreşleri sadece Çiğli'de yapılmıyor ki. Ege Bölgesi'nin hemen hemen her yerinde deve güreşleri yapılıyor. Burada hükümetin, bir karar alması, yasa çıkarması gerekiyor. Bu, ancak bu şekilde çözülür. Biz birtakım kültürel etkinliklere belediye olarak destek vermek zorundayız. Biz de bu noktada destek verdik" dedi. 

FEDERASYON BAŞKANI KAYA: ONLARIN BAKTIĞINDAN DAHA İYİ BAKIYORUZ
Türkiye Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya ise deve güreşlerinin, Türk kültüründe önemli yerinin bulunduğunu ve 250 yıldır da yapıldığını söyledi. Develerin birbirine zarar vermediğini, arenada oyunlarını sergilediğini kaydeden Kaya, "Develer birbirine zarar vermiyor. Federasyon kurulduktan sonra her türlü önlemi aldık. Sahalarda sopa kullanılmıyor. Develerin ağzı bağlanıyor. Urgancılar profesyonel, hakemler ve gözlemciler var. 6 yıldır çok şey başardık. Deve güreşleri çok düzgün bir şekilde yapılıyor. Sıkıntı yok" diye konuştu. 

Etkinlik sırasında belgesiz olarak çalışma yapılmasına da izin vermediklerini vurgulayan Aytekin Kaya, hata yapana hemen ceza verdiklerini ve kavga edenlerin, güreşlerden men edildiğini söyledi. Deve güreşlerinin sağlıklı ortamda yapıldığını savunan Kaya, "Biz HAYTAP'ın kedi ve köpeklere baktığından daha iyi, daha sağlıklı bakıyoruz develere. Bizim develere nasıl baktığımızı onlar görmüyor" dedi. (DHA)

 
CHP’li Sertel: TRT halktan alıyor yandaşa dağıtıyor
 
AK Partili Vekil Bekle: Seküler yapıya giden bir algı içindeyiz!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 3 Ocak 2019 Perşembe 11:41

Deve güreşleri vahşi bir güreş veya dövüş değil. Geleneksel tarafı da var. Çok daha önemlisi eğer deve güreşi için deve besleyenler olmasa ülkemizde deve kalmayacak.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öldürülen araştırma görevlisi, Kalın'ın komşusu çıktı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün Çankaya Üniversitesi Hukuk ...
Avukata danışmak 880 TL oldu! Boşanma el yakıyor
Yeni yılla birlikte Baro Tarifesi zamlandı, avukata sözlü danışmanın ücreti ...
İzmir'de korkunç kaza! Bu arabadan sağ çıktılar
Ödemiş ilçesinde, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan ...
 
ABD heyeti FETÖ için Ankara'da
FBI yetkililerinin de yer aldığı ABD heyeti ile yapılacak toplantının ...
Üniversitede cinayet: Hem kopyacı hem katil
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi H.İ.H. Araştırma ...
İzmir'de feci kaza: Asrın'ın son yolculuğu oldu...
İzmir'in Balçova ilçesinde, kontrolden çıkıp elektrik direğine çarpan ...
 
Taraftarın öldüğü olayda böyle saklanmışlar!
Küçükköyspor taraftarı 17 yaşındaki Muhammed Yücel'in öldürülmesiyle ilgili ...
Bu da baba vahşeti! Elektrikli süpürgenin demir...
Hatay'ın İskenderun ilçesinde 6 yaşındaki oğluna şiddet uyguladığı iddia ...
Almanya'da yabancı düşmanı saldırıyı yapan kişiye tutuklama
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Bottrop ve Essen kentlerinde ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva