HABERLER>GÜNCEL
3 Ocak 2019 Perşembe - 10:03

Avukata danışmak 880 TL oldu! Boşanma el yakıyor

Yeni yılla birlikte Baro Tarifesi zamlandı, avukata sözlü danışmanın ücreti 880 TL oldu, bir saatten sonraki her 15 dakika için 360 TL ücret alınacak. Yazılı danışma ise 1740 lira olarak belirlendi. Dava dilekçesinin yazılması ise 2 bin 650 TL'den başlıyor. Yeni tarifeye göre, evliliklerini sonlandırmak için avukattan yardım isteyenler, anlaşmalı boşanma için 6 bin 170, çekişmeli davalarda 7 bin 980 TL ödeyecek.

Avukata danışmak 880 TL oldu! Boşanma el yakıyor

Müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere ilişkin 2019 yılı tarifesi, önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, müdafi ve vekil ücretleri bir önceki yıl için belirlenen ücretler üzerinden, 2018 yılında yüzde 7,6 yeni yılda ise yüzde 23,73 oranında artırıldı.  Bu yılın Ocak ayından Aralık ayı sonuna kadar geçerli olacak, yeni tarifeye göre avukata sözlü olarak danışmada 880 TL, bir saatten sonraki her 15 dakika için ise 360 TL ücret alınacak. Yazılı danışma ise 1740 lira olarak belirlendi. Çağrı üzerine gidilen yerde sözlü danışma(ilk saat için) 1380 TL olacak, bir saati aşan her 15 dakika için 430 TL fazla ödenecek. Dava dilekçesinin yazılması ise 2 bin 650 TL'den başlıyor.

BOŞANMAK EL YAKIYOR
Yeni tarifeye göre, evliliklerini sonlandırmak için avukattan yardım isteyenler, anlaşmalı boşanma için 6 bin 170, çekişmeli davalarda 7 bin 980 TL ödeyecek. Avukatlar çekişmeli, maddi ve manevi tazminat istemli davalarda 6 bin 310 TL'den aşağı olmamak üzere, tazminat değerinin yüzde 15'ini alacak. Nafaka davalarına 5 bin 100, nişan bozulmasından doğan davalara 6 bin 170 TL'den az olmamak üzere, dava değerinin yüzde 15'ine bakılacak. Avukatlara, ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda sanık vekilliği için 16 bin 620 TL, müdahil vekilliği için 10 bin 520 TL, asliye ceza mahkemelerinde sanık vekilliği için 10 bin 520 TL, müdahil vekilliği için 6 bin 760 TL ödenecek. Sulh ceza ve infaz hakimliği davaları için 3 bin 880 TL, bölge adliye mahkemelerinde takip edilen istinaf yolu ile görülen işlerde bir duruşma için 10 bin 520 TL, birden fazla duruşma için 16 bin 620 TL, Anayasa Mahkemesi'nde görülen dava ve işlerde 10 bin 520 TL talep edilecek. Sayıştay'daki davalara da duruşmasız ise 6 bin 760 TL, duruşmalı ise 10 bin 520 TL'ye bakılacak.

AİHM DAVALARI 27 bin 160 BİN TL
Miras sözleşmesi, vasiyetname tanzimi, taksim sözleşmesi 9 bin 110 TL, vatandaşlığa kabul ya da vatandaşlıktan çıkma 9 bin 510 TL, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AHİM) takip edilen davalar için duruşmasız 20 bin 110 TL, duruşmalı masraf dışında 27 bin 160 TL, tapu veya nüfus kayıtlarında isim düzeltme ve değiştirme, yaş düzeltme, kaza-i rüşt davaları 5 bin 580 TL, muvazaa nedeniyle Tapu İptal Davası 10 bin 520,00 TL'den az olmamak üzere dava değerinin yüzde 15’i, iş mahkemelerinde ise değeri para ile ölçülebilen ve ölçülmeyen davalarda 6 bin 100 TL, izale-i şuyu davalarında 6 bin TL'den az olmamak üzere dava konusu malın/malların muhammen bedelinin müvekkil payına düşen miktarının yüzde 15’i talep edilecek.

'YÜZDE 25 İHTİYACI KARŞILAYACAK DÜZEYDE DEĞİL'
İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, avukatlık asgari ücret tarifesinde yüzde 25 civarında bir artış yapıldığını belirtti. Yücel, "Geçmiş yıllarda bu rakam düşüktü, o nedenle şimdi yüzde 25 oranında bir artış yapılmış olması, ihtiyacı karşılayacak düzeyde değil. Bu ücretlerin daha yükseltiliyor olması gerekiyor" dedi.

CMK ÜCRETLERİNDEN YAKINDI
Avukatların Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) görevleri için de ücret tarifesi açıklandığını belirten Özkan Yücel, "Burada da adaletsizlik aynen devam ediyor. Neredeyse asgari ücretin onda birine CMK hizmetlerinin görülmesi isteniyor ki bu hizmetlerde, bazen bir dosya, onlarca klasörü bulabiliyor. Avukat arkadaşlar için CMK hizmetleri bir eziyet, bir angarya haline dönüşebiliyor. Bu nedenle CMK'daki ücretlerin de en azından asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerekiyor. Bu tarifeleri Barolar Birliği çıkarıyor ve bu tarife avukatlar açısından bağlayıcı bir tarife. Avukatlar bir dava aldıklarında, bu ücreti almış olmaları lazım. Herhangi bir vergi denetimi söz konusu olduğunda, bu ücretler alındığı düşünülerek, işlem yapılıyor" diye konuştu. (DHA)

 
CHP'li Polat'tan 'doğa doktorları' için kanun teklifi
 
Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
905442249945 30 Haziran 2019 Pazar 18:25

yıgıt

Yorumu oyla      4      5  
3 Ocak 2019 Perşembe 10:12

yuhhhh kamu hukuku vatandaşa ücretsiz olmalı. Devlet ödemeli bu ücretleri. Hukuk bu ülkede para ilemi sağlanıyor?

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de korkunç kaza! Bu arabadan sağ çıktılar
Ödemiş ilçesinde, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkan ...
ABD heyeti FETÖ için Ankara'da
FBI yetkililerinin de yer aldığı ABD heyeti ile yapılacak toplantının ...
Üniversitede cinayet: Hem kopyacı hem katil
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi H.İ.H. Araştırma ...
 
İzmir'de feci kaza: Asrın'ın son yolculuğu oldu...
İzmir'in Balçova ilçesinde, kontrolden çıkıp elektrik direğine çarpan ...
Taraftarın öldüğü olayda böyle saklanmışlar!
Küçükköyspor taraftarı 17 yaşındaki Muhammed Yücel'in öldürülmesiyle ilgili ...
Bu da baba vahşeti! Elektrikli süpürgenin demir...
Hatay'ın İskenderun ilçesinde 6 yaşındaki oğluna şiddet uyguladığı iddia ...
 
Almanya'da yabancı düşmanı saldırıyı yapan kişiye tutuklama
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Bottrop ve Essen kentlerinde ...
Interpol'un aradığı teröristler yakalandı
Terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında Fransa ...
İzmir'de akıl almaz olay: Yumurta kolisi yüzünden gözünden oldu!
İzmir'in Torbalı ilçesinde, annesiyle birlikte alışverişten döndükten ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva